Raluca Turcan, vicepremierul României, anunță că, împreună cu ministrul Culturii și primarul Capitalei, va lansa o schemă de ajutor pentru unul dintre cele mai afectate domenii.
Într-o postare pe Facebook, Raluca Turcan a anunțat că, împreună cu ministrul Culturii și primarul Capitalei, va lansa o schemă de ajutor de stat, care va ajuta domeniul cultural, sector în care pandemia de coronavirus a provocat un adevărat dezastru.
Guvernul va pune la bătaie 100 de milioane de eruo, banii urmând să vină în sprijinul, librăriilor, festivalurilor şi organizatorilor de evenimente culturale.
„Lansăm o schemă de ajutor de stat pentru domeniul cultural în valoare de 100 de milioane de euro!
Alături de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu și primarul capitalei, Nicușor Dan, am anunțat măsurile de sprijin pentru librării, edituri, festivaluri și organizatorii de evenimente culturale.
Schema de granturi vine să completeze măsurile pe care le-am luat deja în beneficiul celor care activează în acest domeniu:
Acces la schema de granturi stabilită prin OUG 130/2020 – microgranturi de 2000 de euro; granturi de capital și de investiții;
Șomaj tehnic (75% din salariul mediu brut pe țară) pentru cei care activează în domeniul cultural – 3 000 de beneficiari (indemnizația pe drepturi de autor pentru cei care au avut venituri exclusiv din contracte pe drepturi de autor);
Exigibilitatea impozitului pentru rezidenți și nerezidenți aplicabilă organizatorilor de evenimente;
Reglementări privind biletele achiziționate de public la festivalurile care nu au putut fi desfășurate în anul 2020.
Memorandumul cu privire la schema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii și a tuturor actorilor culturali va fi prezentat astăzi în ședința de Guvern. De această schemă de ajutor de stat vor putea beneficia industria culturală, organizatorii de evenimente culturale și festivaluri de muzică, librăriile, editurile.
Cine este eligibil?
Eligibili pot fi: organizații neguvernamentale și societăți comerciale (IMM și întreprinderi mari).
Există două tipuri de granturi:
- Microgranturi cu valoare fixă de 4000 de euro;
- Granturi variabile, raportate fie la vânzarea de carte, fie la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.
Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, toate entitățile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural - pentru cunoașterea exactă a impactului, dar și ca o condiție de preînscriere în aplicația pentru accesarea de granturi - 𝘄𝘄𝘄.𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗱𝗮𝘁𝗮.𝗿𝗼/𝗿𝗲𝗴𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹-𝘀𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶-𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹/
Pornim cu un buget estimat pentru această schemă de aproximativ 100 de milioane de euro, urmând ca în baza informațiilor obținute din etapa de preînscriere să stabilim bugetul final. Accentuez faptul că linia de finanțare va fi destinată inclusiv sectorului independent, beneficiarii fiind și ONG-urile din domeniul cultural și zona de artiști independenți.
Sectoarele cultural-creative au fost puternic afectate de pandemie, în primul rând, din punctul de vedere al interacțiunii cu publicul, principalul indicator al domeniului. Acest lucru a devenit foarte repede resimțit, atât din cauza restricțiilor care impun menținerea distanțării fizice, cât şi din perspectiva financiară a fiecărui beneficiar.
Pentru elaborarea acestei scheme am avut în ultimele două luni minim 15 runde de întâlniri cu artiștii și organizatorii de evenimente și am constituit un grup de lucru pentru stabilirea unui mecanism de consultare transparent şi eficient. Măsurile pe care le-am adoptat ulterior au fost rodul acestui dialog.