Guvernul condus de Marcel Ciolacu are în plan două noi obiective. Ambele sunt prevăzute în Programul Investiţional 2021-2030, pentru care este alocată suma totală de 16,53 miliarde de lei. Astfel, încă 51,5 kilometri de autostradă și 59 de kilometri de drum expres vor fi construiți în România.
Marcel Ciolacu, undă verde pentru noile rute de mare viteză
Indicatorii tehnico-economici pentru Autostrada Craiova-Filiași și pentru Drumul Expres Filiași-Târgu Jiu au fost aprobați astăzi. Pentru aceste ample proiecte, va fi alocată o finanțare de peste 3,2 miliarde de euro. O parte din fonduri sunt acoperite din bani europeni, iar restul provin de la bugetul de stat.
Cei încă 51,5 kilometri de autostradă și 59 de kilometri de drum expres completează proiectele în derulare demarate de către PSD. Acestea ar urma să crească eficiența tehnico-economică a rețelei de transport din România. De asemenea, inițiatorii prevăd și o dublare a vitezei de călătorie între două orașe importante din vestul țării.
Distanța va fi parcursă într-un timp mai scurt
În prezent, cei ce doresc să ajungă pe DN6, de la Craiova, la Târgu Jiu sunt nevoiți să petreacă pe drum ore întregi. După ce ruga de mare viteză va fi finalizată, timpul necesar parcurgerii acestei distanțe se va reduce la jumătate.
Drumul de mare viteză va tranzita judeţele Dolj şi Gorj. Construcția acestei rute se va face prin Programul Transport (PT) 2021-2027.
Marcel Ciolacu vrea să crească eficiența tehnico-economică a rețelei de transport
Odată cu finalizarea rutei de mare viteză, care va lega Craiova de Târgu Jiu, dar și prin tronsoanele București - Alexandria și Pitești-Craiova (DX 12, via A1), PSD vrea să susțină dezvoltarea județelor Teleorman, Olt, Dolj și Gorj.
Conform planului, se vor construi pe această rută 25 de poduri, 41 de pasaje, 13 viaducte, 50 de structuri casetate. De asemenea, se va ridica și un 1 ecoduct, care va permite traversarea în siguranță a animalelor sălbatice, precum și 12 parcări de scurtă durată, 6 spații de servicii și 9 noduri rutiere. De asemenea, se vor construi și 3 centre de întreținere și coordonare.
Lucrările secundare aferente proiectului se vor desfășura pe o suprafață totală de 1.316 hectare. Înainte de demararea proiectului, ANPM s-a asigurat că lucrarea nu va avea un impact negativ asupra mediului.
Noua rută va traversa județul Dolj pe o lungime de 47,3 km. Totodată, județul Gorj va fi tranzitat pe o lungime de 62,7 km. Ruta acoperită de Autostrada Craiova–Filiași și de drumul expres Filiași–Târgu Jiu va traversa teritoriile a 19 unități administrativ-teritoriale din cele două județe.