Guvernul a dat drumul angajărilor la stat. Zeci de posturi scoase la concurs cu derogare

Sursa foto: INQUAM_Photos

Guvernul propune suplimentarea numărului de posturi pentru diferite instituții publice și acordă derogări pentru organizarea concursurilor de angajare. Deși în vară a aprobat, printr-o ordonanță de urgență, suspendarea angajărilor până la finalul anului, mai multe posturi sunt scoase la concurs în această perioadă.

Deși guvernul a suspendat, oficial, angajările în sistemul public până la finalul anului, în această perioadă, tot mai multe instituții publice primesc derogări de la lege pentru a putea recruta oameni. Din ce în ce mai multe instituții publice solicită acordul pentru a-și suplimenta organigramele, iar guvernul condus de Nicolae Ciucă este de acord. Iar numărul posturilor ce se dorește a fi înființate înființate în instituții publice și pentru care se fac angajări nu este deloc mic.

De exemplu, Ministerul Mediului a solicitat înființarea a 17 posturi, iar Ministerul Transporturilor a cerut o derogare pentru alte 30 de posturi. De asemenea, Ministerul Educației, a cerut un cadru legal care să-i permită să angajeze începând cu 1 septembrie.

Mai nou, Secretariatul General al Guvernului propune suplimentarea numărului de „posturi bugetate” cu 21. Instituția condusă de Marian Neacșu, PSD, dorește să organizeze concurs pentru specialiști în domeniul economic, juridic și IT. Motivul este că instituția urmează să se ocupe de „domeniul infracțiunilor critice naționale în domeniul energetic și de securitate națională”.

Într-o ședință precedentă, Guvernul a suplimentat schema de personal a SGG cu alte cinci posturi, în cadrul unei structuri pentru asigurarea punerii în executare a hotărârilor pronunțate de CEDO ca urmare a neexecutării unor decizii judecătorești pronunțate împotriva unor debitori publici din România.

Un număr de posturi înființate în cadrul ANSVSA

De asemenea, Mircea Abrudean (șeful Cancelariei premierului), Marian Neacșu (secretarul general al Guvernului) și Alexandru Bociu, secretarul de stat al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, au propus memorandum pentru ocuparea a 40 de posturi, din care 25 în punctele de frontieră, cum ar fi Halmeu (2 posturi), Siret (7 posturi) sau Albița (7 posturi).

De asemenea, se mai dorește angajarea altor 15 specialiști la nivelul laboratoarelor implicate în controlul reziduurilor de pesticide. Cele mai multe posturi vor fi înființate la DSV Olt, patru la număr, urmate de DSV Constanța și DSV Dâmbovița, câte trei posturi.

Noi posturi la Oficiul Național pentru Spălarea Banilor

Organigrama Oficiului Național pentru Spălarea Banilor ar urma să fie mărită cu 30 de posturi, de la 130 la 160 de posturi. Instituția este în subordinea Ministerului Finanțelor și intenționează să facă noi angajari de personal.

„Raportat la această completare, se remarcă faptul că, tot prin dispozițiile Legii nr.129/2019, cu modificările și completările ulterioare, a fost extinsă lista entităților raportoare, prin introducerea unor categorii noi de entități raportoare, cum ar (fi) de exemplu furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale.

Acest lucru conduce, pe cale de consecință, la creșterea numărului necesar de analiști financiari care să realizeze activitatea de supraveghere și control, la nivel național”, se arată în nota de fundamentare, conform adevarul.ro.