Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafaţa Pământului,[1] aflat în Oceanul Pacific şi având 11.022 m adâncime. Ea a avut în trecut 10.911 metri
Groapa Marianelor se află la nord de ecuator în apropiere de Insulele Mariane ce aparţin de Melanezia. Groapa se află situată la circa 2.000 km est de Insulele Filipine şi la sud de insula Guam. La nord groapa se continuă în groapa Bonin, care continuă, la rândul ei, mai departe în nord în groapa Japoniei.La 23 ianuarie 1960, Groapa Marianelor a fost vizitată de Jacques Piccard şi Don Walsh, care, după o coborâre cu batiscaful Trieste ce a durat 4 ore şi 48 de minute, au atins adâncimea de 10916 m. În urma unor noi măsurători s-a constatat că adâncimea s-a redus între timp până la 11.022 metri.
Batiscaful Trieste
Evident, Groapa Marianelor este unul dintre cele mai misterioase locuri din lume. Nu pentru că aici s-ar produce cine ştie ce fenomene inexplicabile, ci pentru că este o zonă foarte greu de cercetat. Nu-i de mirare, având în vedere că este cea mai adâncă groapă din lume, ajungând până la 11.000 de metri sub nivelul mării.
Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă asta, să ținem cont că avioanele comerciale zboară de obicei la o altitudine de aproximativ 10.000 de metri.
Cum s-a format Groapa Marianelor
Groapa este o uriaşă fisură în scoarţa Pământului, care se întinde pe o lungime de 2.550 kilometri şi pe o lăţime de 69 de kilometri, în apropiere de Insulele Mariane din Oceanul Pacific. S-a format în urma coliziunii între două plăci tectonice: o placă tectonică s-a lovit de alta şi s-a scufundat sub ea. Statele Unite au declarat zona monument natural şi este protejată prin lege, fiind rezervată exclusiv cercetărilor ştiinţifice. Având în vedere adâncimea extrem de mare, în Groapa Marianelor este întuneric complet, iar temperatura apei este cu doar câteva grade peste limita de îngheţ.
Peşti fără oase, gelatinoşi
Pe fundul gropii presiunea apei este uriașă, dar un submarin fără echipaj uman poate coborî până la 10.000 de metri. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit cu uimire creaturile ciudate care trăiesc în acest loc deloc primitor: pe lângă microorganisme, există specii de peşti cu forme stranii, transparenți, fără oase, care seamănă mai curând cu o bucată de gelatină decât cu un animal, dar care s-au adaptat perfect la condițiile extreme de aici. Aceşti peşti pot fi întâlniţi şi în alte locuri din ocean, la adâncimi foarte mari, de peste 6.000 de metri.
Dar, pe 6 decembrie 2014 biologii care cercetau Groapa Marianelor au avut pare de o surpriză colosală, un peşte trăind bine-mersi la o adâncime record de peste 8.000 de metri, mai exact la 8.145 metr. Peştele, dintr-o specie încă necunoscută, are doar 15 cm lungime şi, pentru că nu poate vedea, îşi caută hrana cu ajutor înotătoarelor foarte sensibile, pe care le târăşte prin mâlul de pe fundul oceanului, în căutarea prăzii. Exemplarul nu a putut fi prins pentru a fi studiat şi clasificat, astfel că tot ce a rămas în urmă este această scurtă înregistrare, care continuă să-i uimească pe biologi. Ei spun că niciun peşte nu ar putea supravieţui la o adâncime mai mare de 8.200 de metri, din cauza presiunii urieaşe care ar strivi pur și simplu celulele unui animal. Prin urmare, ori acest exemplar s-a apropiat extrem de mult de limita suportabilului, ori există o altă explicaţie, care îi încântă pe cercetători: „Dacă un peşte poate ajunge la o adâncime mai mare de atât, atunci este diferit de orice altă creatură de pe planetă”, a declarat Alan Jamieson, biolog la Universitatea britanică Aberdeen.
Mistere care aşteaptă să fie lămurite
Groapa Marianelor ascunde încă multe mistere, pe care oamenii de ştiinţă vor să le descopere cercetând cel mai adânc punct al gropii, cu batiscaful Challenger Deep, care coboară până la la 11.000 de metri sub nivelul oceanului.
Descoperind alte creaturi care poate se ascund în întunericul de aici, biologii pot afla multe informații despre evoluţia vieţii pe Pământ şi, de ce nu, îşi pot face o idee despre cum ar putea să arate şi să trăiască fiinţele de pe alte planete, aparent inospitaliere.