„Evenimentul zilei” va declanșa o campanie de mediatizare a tuturor zonelor poluate, cu risc atât pentru localnici dar și pentru turiști, din țara noastră
Mulți dintre cititorii EVZ au reacționat după apariția, în ediția de luni, a anchetei noastre: „Cum va ajunge Năvodariul o groapă de gunoi radioactivă”, în care se arăta cum, în urma ambițiilor meschine a ultimului primar și a naivității predecesorului său, CEDO a hotărât ca, în nordul orașului Năvodari – la fostul combinat „Fertilchim”, să fie amplasată o groapă de deșeuri toxice, periculoase și radioactive.
Unul dintre marii specialiști în domeniul nuclear, prof. univ. dr. ing. Șerban Valeca, fost senator și membru în Comisia de Politic Externă a Senatului, a fost primul care ne-a comunicat punctul său de vedere. „Un număr de senatori de Constanța au inițiat un proiect de lege care, în esență, interzice depozitarea definitivă a deșeurilor industriale la o distanță mai mică de 20 kilometri de țărmul Marii Negre, proiect înregistrat la Senat. Odată cu aprobarea legii, interdicția legală va intra în vigoare momentul în care se va institui obligativitatea de a trata definitiv și depozita deșeurile pe un site aprobat de Ministerul Mediului”, spune specialistul în probleme nucleare.
România e sigură radioactiv
„În privința deșeurilor radioactive, conform normelor naționale și internaționale țara noastră are un singur depozit definitiv autorizat de CNCAN, pentru depozitarea deșeurilor slab și mediu active, la Băița, județul Bihor. Acestea sunt tratate de o manieră definitivă la Stațiile de Tratare de Deșeuri Radioactive din cadrul celor două institute naționale de profil: Institutul de Cercetări Nucleare Pitești si IFIN- Horia Hulubei de la Măgurele”, liniștește inginerul apele „murdare”. Referitor la faptul că în anumite zone ale țării se depășesc cu puțin limitele agreate prin normele de radioprotecție, Șerban Valeca spune că: „Nu trebuie sa se sperie populația, având în vedere ca limita minimă impusă reprezintă o medie rezultată în urma mapării mediului înconjurator în fiecare țară, Romania avand limite mai mici chiar decât unele țări ca Franța sau SUA”.
Pe termen scurt turismul nu e afectat
Problema de la Năvodari arată clar ne glijența autorităților locale, atrage atenția Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc. „Afectează mult turismul! Cum vi se pare o groapă de gunoi radioactivă, lângă cea mai importantă bază hotelieră din România!? La cât de neglijente au fost autoritățile locale, ne putem aștepta cu așa ceva chiar în Mamaia sau în Neptun! Acum abordezi mai ușor un ministru decât un primar!”, e vehement șeful hotelierilor din țară. Murad mai atrage atenția că s-au investit zeci de milioane de euro în neutralizarea solului și mediului. „Și acum ce facem? Singura soluție e o lege prin care să fie interzise gropile de gunoi la mai puțin de 10-15 km. de malul mării!”. Mohammad Murad spune că, pe termen scurt, turismul estival nu va fi afectat, din lipsa culturii mediului și de sănătate, dar că: „În perspectivă, pe termen mediu și lung, acest lucru va conta...”