Când ai o clasă politică pro-europeană, îți atingi obiectivele strategice, a comentat ministra Justiției, Alina Gorghiu, decizia Consiliului Justiție și Afaceri interne al UE de a admite deplin România și Bulgaria în spațiul Schengen.
„România va avea parte de creștere economică, iar cetățenii vor putea călători mai ușor în Europa”, a mai spus politiciana PNL.
Gorghiu: Am muncit mult, am așteptat mult
„România este în Schengen cu drepturi depline. Am muncit mult, am așteptat mult. Suntem însă aici, după un mare efort de țară! Și îmi doresc să ne putem bucura de această realizare!”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.
„Consiliul Justiție și Afaceri Interne a votat, iar de la 1 ianuarie 2025, în câteva zile practic, România devine membru deplin al spațiului Schengen. Românii merită acest moment”, a mai scris ministra Justiției.
Ea a ținut să puncteze ce se întâmplă când țara este condusă de politicieni pro-europeni, în contextul creșterii ponderii partidelor suveraniste și eurosceptice sau anti-UE în Parlamentul României și a prezenței în turul al doilea al prezidențialelor a unui candidat care critică spațiul Schengen.
Gorghiu: „Asta se întâmplă când ai o clasă politică pro-europeană”
„Asta se întâmplă când ai o clasă politică pro-europeană. Îți atingi obiectivele strategice. România va avea parte de creștere economică, iar cetățenii vor putea călători mai ușor în Europa.
UE va fi mai puternică cu România în Schengen. Țara noastră a dovedit, în toate crizele multiple cu care ne-am confruntat, că e un partener de încredere”, a mai punctat Alina Gorghiu.
Reamintim că, în cursul zilei de joi, Consiliul JAI a decis ridicarea controalelor la frontierele interne terestre cu România şi Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2025.
România și Bulgaria scapă de controale
Decizia de admitere a României și Bulgariei în Schengen a fost salutată de toate forțele politice pro-europene și țara noastră.
Reamintim că această decizie vine după ce, 31 martie 2024, România și Bulgaria fuseseră admise în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, așa-numitul „Air Schengen”.
Hotărârea Consiliului JAI al UE cu privire la admiterea deplină a țării noastre în Schengen s-a putut lua după ce Austria, țară care s-a opus în mod repetat desființării controalelor la graniță pentru România și Bulgaria, a renunțat să mai blocheze aderarea prin veto.