Visul elitei din Germania de a dobândi, în sfârșit, statutul de putere mondială pare să se năruiască, la fel cum s-a întâmplat după cele două războaie mondiale din secolul trecut.
Hegemonia Germaniei asupra Europei este puternic contestată de președintele francez Macron, dar asta nu e nici pe de parte cea mai mare problemă a cancelarului Merkel. Marea amenințare nu este politică. Motorul economic al Europei pare să se fi blocat, iar viitorul nu sună deloc bine.
"Problema pentru companiile germane este dependența excesivă de exporturi. Totul e bine când funcționează comerțul mondial, dar comerțul de astăzi este pus sub semnul întrebării (....) iar tendințele tehnologice se îndepărtează de competențele germane de bază", spune Arndt Ellinghorst, analist la Evercore.
Amenințarea tarifelor vamale pentru produsele germane pe care o agită Trump și faptul că, pe zi ce trece, Brexitul devine tot mai mult o certitudine, nu fac decât să adune și mai mulți nori asupra unei economii care a fost lovită în ultimii ani de scandaluri uriașe.
Puternica industrie germană de automobile, care încă încearcă să facă uitat scandalul emisiilor poluante, ar putea primi și alte amenzi de la Uniunea Europeană, mai ales dacă Germania nu reușește să-și conserve influența politică la nivel european. Dar și ceilalți „campioni” ai economiei germane au probleme.
Iată ce scrie editorialistul zerohedge.com, Tyler Durden: „Compania Wirecard a fost afectată de acuzații de fraudă și nereguli contabile, pe care le-a negat. Și Bayer, compania germană care a achiziționat anul trecut Monsanto pentru 63 de miliarde de dolari, se confruntă cu mii de procese, date fiind afirmațiile că ierbicidul Roundup de la Monsanto poate provoca boli fatale (cancer). (…)
Thyssenkrupp, un alt colos al industriei germane, a declarat ca va reduce 6000 de locuri de munca dupa ce a abandonat planurile de a fuziona cu Tata Steel. Lufthansa, cea mai mare companie aeriană din Europa, și Siltronic, producătorul de cipuri din München, au emis avertismente privind scăderea profitului, prima fiind lovită de concurența unor rivali low-cost și de costul combustibililor, cea din urmă de represiunea SUA împotriva Chinei, țară care este destinația majoră de export a Germaniei.”
Dar asta nu e tot. Conceput inițial pentru a bloca avântul populiștilor în Europa prin mobilizarea la vot a tinerilor neinteresați de politică, valul ecologist a scăpat de sub control și s-a transformat într-o adevărată coloană a V-a gata să dea lovitura de grație economiei germane.
Fanaticii Kmeri verzi au ajuns la un scor incredibil în sondajele de opinie, iar programul lor prevede, pur și simplu dezindustrializarea Germaniei. De altfel, presiunea ecologistă a determinat-o pe Angela Merkel să facă tot felul de concesii în speranța că va mai potoli furia verde.
Astfel, cancelarul german, odinioară un puternic susținător al energiei nucleare, și-a schimbat radical politicile. De energie e, însă, nevoie, iar cărbunele este și mai poluant, așa că Verzii au pus gând rău și acestei industrii. Dar ecologia mai înseamnă și altceva- mașini electrice.
În Germania aceasta e o mare problemă, pentru că marile firme nu sunt, pur și simplu, pregătite să producă astfel de automobile la scară mare. iar Germania va pierde piețele de desfacere. Verzii germani au și alte ținte, legitime în fond, Organismele Modificate Genetic și marile firme de genul Amazon și Google.
Ceea ce nu înțeleg, însă, Khmerii Verzi este că toate măsurile îndreptate împotriva economiei vor avea un impact nesemnificativ în ceea ce privește schimbările climatice, pentru că rivalii externi vor inunda piețele abandonate de germanicu produsele lor (fabricate în sfidarea oricăror reguli de protecție a mediului).
O eventuală ajungere la putere a ecologiștilor în Germania ar însemna, cred eu, un adevărat cataclism pentru întreaga Uniune. Nu numai pentru că Verzii ar lovi devastator economia germană, dar politicile lor în materie de imigrație prevăd pur și simplu desființarea granițelor.
Cu alte cuvinte, pe lângă șomaj și sărăcie, germanii vor trebui să suporte și să întrețină și milioane de imigranți... un adevărat cocktail Molotov care în loc să salveze planeta ar putea duce la tensiuni cumplite, dacă nu cumva la un război civil.