Georgia se confruntă cu proteste declanşate după decizia guvernului de a suspenda negocierile de integrare în Uniunea Europeană în mijlocul unei crize postelectorale. Ministerul de Externe a transmis că România este solidară cu poporul georgian.
Georgia luptă pentru libertate. România este solidară cu poporul georgian
Ministerul Afacerilor Externe a declarat că România își exprimă solidaritatea față de poporul georgian în eforturile sale legitime pentru demnitate, libertate și un viitor european. Mai exact, reprezentanții diplomației românești își exprimă solidaritatea față de politicienii georgieni care s-au mobilizat pentru susținerea parcursului european al Georgiei.
”În calitate de membru al Uniunii Europene, România este pe deplin solidară cu poporul georgian, în lupta lui legitimă pentru demnitate, libertate şi viitor european. Solidaritatea noastră se adresează şi diplomaţilor georgieni care s-au adunat în sprijinul drumului european al Georgiei”.
Reamintim că partidul de guvernământ Visul Georgian, care a obținut aproape 54% din voturi în alegerile din octombrie, despre care opoziția susține că au fost fraudate, a anunțat că suspendă negocierile de aderare din cauza a ceea ce a numit „șantajul” Uniunii Europene asupra Georgiei.
Această decizie a scos lumea în stradă
Această decizie survine după luni de deteriorare a relațiilor dintre Georgia și Occident, care a acuzat guvernul de la Tbilisi de tendințe autoritare și pro-ruse. În urma acestei măsuri, mii de georgieni au ieșit în stradă pentru a protesta. Vineri, 107 persoane care participau la manifestații au fost arestate.
În noaptea de joi spre vineri, protestatarii au ieșit pe străzi ca reacție la anunțul guvernului privind suspendarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană până în 2028. Poliția georgiană a intervenit cu forța pentru a dispersa miile de manifestanți proeuropeni care au blocat centrul capitalei Tbilisi.
Georgia, sprijinită de Europa
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care declară că alegerile legislative din Georgia au fost desfășurate în mod incorect și a cerut organizarea unui nou scrutin, sub supravegherea internațională, pentru a asigura transparența și corectitudinea procesului electoral.
PE solicită, de asemenea, Comisiei Europene să evite orice formă de dialog cu guvernul partidului Visul Georgian, care a implementat legi inspirate de Rusia și a dus la „regresia Georgiei în ceea ce privește democrația”.
Partidul Visul Georgian, fondat de oligarhul Bidzina Ivanishvili, care și-a acumulat averea în Rusia în anii '90, a adoptat recent un discurs din ce în ce mai ostil față de cancelariile occidentale.