X

Generalul Serghei Kuralenko în flagrant de dezinformare crasă: SUA vrea distrugerea Rusiei | PULSUL PLANETEI

Autor: IulianChifu / Data publicarii: 13-09-2016 00:09

Războiul Rusiei cu propriul popor a atins cote nebănuite, în pragul campaniei electorale pentru alegerile generale din Duma de Stat.

 Astfel, figuri marcante ale regimului Putin, oameni de mână forte, sunt folosiţi în dezinformarea crasă a propriei populaţii şi în războiul psihologic menit să menţină frica ruşilor faţă de Occident şi imaginea de duşman a SUA, NATO şi UE, aşa cum prevăd documentele militare ruse.

Generalul Serghei Kuralenko, comandantul trupelor ruse în operaţiunea din Siria, a susţinut o prezentare la o masă rotundă ştiinţifică organizată de Ministerul rus al Apărării, în care a prezentat drept argument pentru susţinerile sale un fals citat dintr- o pretinsă declaraţie a candidatului republican pentru Casa Albă, în 2012, Mitt Romney, care ar fi spus că SUA intenţionează să distrugă Rusia. Poza lui Romney şi citatul aferent au fost imortalizate şi prezentate de presa rusă. Citatul fals, care a fost prezentat de înaltul responsabil militar, spune următoarele, indicând clar că e vorba despre candidatul la preşedinţia republicană care a făcut afirmaţia, lucru indicat de poza lui Mitt Romney pe care se derula tirada marcată ca citat: „Ţinta noastră este Rusia. Este o ţară sălbatică, ce ameninţă nu numai Statele Unite. Rusia reprezintă o ameninţare pentru întreaga omenire. Obiectivul nostru este să forţăm Rusia să se consume singură în interior, să aducă haosul şi lupta în interiorul societăţii. Vom face Rusia să ia armele şi pe ceceni, tătari, başkiri, daghestanezi să lupte unii cu alţii. Trebuie să ne intensificăm eforturile de a discredita Biserica Ortodoxă Rusă. Dacă nimic din astea nu merge, nu vom avea altă posibilitate decât să declarăm un război lin şi victorios împotriva Rusiei. Am distrus URSS- ul, vom distruge acum Rusia”, scria pe citatul atribuit lui Romney de către generalul rus.

Romney nu a afirmat niciodată cele de mai sus. Mai mult, sunt referiri incalificabile şi care sunt mai degrabă proprii propagandei ruse decât experţilor americani, consilieri ai candidaţilor la preşedinţia SUA. Referirile la luptele intestine dintre diferite etnii separatiste din Rusia sau cea despre discreditarea Bisericii Ortodoxe Ruse nu au fost niciodată în opiniile cele mai radicale ale oricărui american ce a străbătut până în spaţiul public al SUA. Este, evident, un fals grosolan. Folosit într-o reuniune asumată oficial de către Ministerul rus al Apărării, şi de un general de prim plan, extrem de important, al Armatei ruse, într-o asemenea reuniune, dezinformarea este cu atât mai reprobabilă.

Cele prezentate au fost preluate şi ilustrate cu fotografiile din sală ale citatului de către jurnalistul rus Ostap Karmodi, corespondent al Radio Europa Liberă -Radio Libertatea, serviciul rus. În poza din 7 septembrie apare generalul cu citatul proiectat în spatele său, pe fondul figurii lui Mitt Romney. Textul a apărut sub semnătura jurnalistului rus Aleksei Kovalyov şi pe site- ul Noodle Remover, un website destinat dezvăluirii dezinformărilor ruse, poza aparţinând unui jurnalist rus prezent la reuniune al cărui nume nu a fost dat publicităţii. Dealtfe, falsul citat a apărut de nenumărate ori în ultimii ani pe diferite siteuri şi bloguri dubioase ruse, fiind atribuit alternativ şi fostului consilier pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Zbigniew Brzezinski. Însă este pentru prima oară când această enormitate apare public şi e asumată întro reuniune oficială a MApN rus, de către un general de prim plan al Armatei Ruse.

Războiul informaţional e la apogeu în Rusia, în pragul alegerilor generale, fiind în seria dezinformărilor precum referirea la un pretins Plan Dulles, după numele şefului CIA, Allen Dulles, din timpul lui Eisenhower, care ar fi prevăzut ruperea Uniunii Sovietice prin subminarea moralului de către Coloana a cincea, americană, de această dată. În fapt, teoria conspiraţiei evocată e luată dintr-o nuvelă din 1971, dar care e citată ca plan real de figuri politice precum preşedintele Partidului Liberal Democrat Vladimir Jirinovski, consilierul economic al lui Putin, Sergei Glaziyev, regizorul Nikita Mikhalkov sau chiar, luna trecută, de către Guvernatorul regiunii Samara, Nikolai Merkushkin, într-o declaraţie din campania electorală actuală, în care îl critica pe bloggerul de opoziţie Aleksei Navalny, acuzat că este parte a acestui plan.