Corpul de Control, trimis la mai multe instituții din Galați după moartea fetiței de nouă ani

Violență domestică. Sursa foto: Vkarafill | Dreamstime.com

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a dispus trimiterea Corpului de Control la Galaţi pentru a examina intervenția autorităților în cazul fetiței de nouă ani, ucisă în bătaie de propria mamă.

Conform informațiilor, celelalte două surori ale fetiței din Galați, de trei și șapte ani, au fost integrate în sistemul de protecție specială și plasate în grija unei familii de asistenți maternali.

Corpului de control, trimis la DGASPC și la DAS Galați

Având în vedere tragicul caz de la Galaţi, în urma căruia o fetiţă de 9 ani şi-a pierdut viaţa, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş-Petru Achiriloaie, a decis încă de ieri să trimită Corpul de control la DGASPC Galaţi, dar şi la Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi, pentru a verifica modul în care a fost gestionat şi instrumentat acest caz”, anunţă, vineri, Ministerul Familiei, într-un comunicat de presă.

Ambele vor fi incluse într-un program de consiliere pentru depăşirea traumei suferite.

„Din păcate, în urma evaluării minorelor la domiciliul asistentului maternal, s-au constatat urme de violenţă fizică, arsuri şi cicatrici pe mai multe părţi ale corpului”, a mai transmis Ministerul.

Autoritățile au solicitat urgent realizarea unei expertize medico-legale. De asemenea, au cerut informații cu privire la posibilele spitalizări ale minorelor la Spitalul Clinic de Urgență Galați.

„La nivelul DGASPC Galaţi a fost dispus un control intern cu privire la modul în care dosarul minorei a fost instrumentat la nivelul Serviciului Evaluare Iniţială în Situaţii de Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţie şi Repatrieri”, potrivit comunicatul transmis.

Violență fizică. Sursa foto: Arhiva EVZ

Familia era în atenția autorităților încă din martie 2023

„Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violenţă asupra copiilor, care ajung în atenţia autorităţilor, se înregistrează în mediul în care aceştia ar trebui să se simtă cel mai în siguranţă, în familie.

De aceea, este imperativ să conştientizăm amploarea acestui fenomen şi să luăm măsuri eficiente pentru a preveni şi a interveni de urgenţă în cazurile de violenţă asupra copiilor în mediul familial şi nu numai. Subliniez importanţa raportării oricărei suspiciuni de de abuz, neglijare, exploatare sau violenţă împotriva copilului la numărul unic de urgenţă 119”, a declarat Rareş-Petru Achiriloaie, preşedintele ANPDCA.

Principalele concluzii arată că familia respectivă a fost în vizorul DGASPC Galați încă din luna martie 2023. Asta după ce o unitate de învățământ preșcolar din Galați a semnalat posibilitatea unui abuz fizic asupra uneia dintre cele trei minore.

În urma sesizării primite au fost anunţate organele de poliţie (a fost deschis un dosar penal pe numele mamei) şi s-au făcut verificări în familie cu privire la toţi cei trei copii.

Violență domestică. Sursa foto: Pixabay

Mama copilei moarte suferea de dizabilități mintale

O altă concluzie arată că mama nu se putea ocupa singură de creşterea celor trei copii, din cauza unei dizabilităţi mintale.

Autoritățile au informat că au fost consemnate 20.598 de notificări privind suspiciuni de abuz, neglijare sau exploatare asupra copiilor, transmise către DGASPC-urile din toată țara în intervalul 01 ianuarie - 30 septembrie 2023.

Din acestea, specialiștii din cadrul direcțiilor au confirmat 13.340 de cazuri, dintre care 11.421 au avut loc în cadrul mediului familial, potrivit News.ro.