Ministrul Familiei, Gabriela Firea, afirmă că fenomenul mamelor-minore reprezintă una dintre cele mai dure şi mai triste realităţi ale României. De asemenea, fostul primar al Capitalei precizează că 16.500 de adolescente şi tinere până în 20 ani au născut doar anul trecut. În plus, aproape 700 dintre ele aveau sub 15 ani.
Gabriela Firea a făcut o postare pe pagina sa personală de Facebook în care a oferit o serie de explicații despre fenomenul mamelor minore. În acest context, ministrul Familiei a precizat că acest lucru este o realitate tristă din România. În plus, statisticile arată că 16.500 de adolescente de până în 20 de ani au născut doar în 2021. De asemenea, 700 dintre ele aveau sub 15 ani. În consecință, multe dintre aceste fete au fost nevoite să renunțe la studii sau la planurile de viitor pe care le aveau.
Firea a mai precizat că în evidențele Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sau ale serviciilor publice de asistență socială au fost înregistrate aproximativ 4.500 de gravide minore și mame minore. În acest context, țara noastră se află în topul țările din Europa al copiilor care au copii. „Ceea ce nu e doar rușinos și de neacceptat, ci este și dureros!”, a scris fostul primar al Capitalei.
Așadar, Ministerul Familiei își propune să organizeze o întâlnite cu instituțiile și organizațiile non-guvernamentale din domeniu pentru a fi găsite soluții pentru prevenirea sarcinilor în cazul adolescentelor. De asemenea, Firea vrea să fie găsite rezolvări și pentru prevenirea abandonului copiilor cu mame tinere și pentru prevenirea abandonului şcolar. În acest context, Firea a mai precizat că ministerul pe care îl conduce face parte din „Pactul pentru Tineri”, inițiat de CONAF, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin.
Gabriela Firea susține că există soluții pentru mamele tinere
La nivelul României există 55 de centre maternale. 826 de gravide minore sau mame minore au putut beneficia, doar anul trecut, de ajutorul personalului din acestea. Este vorba de instituții în care mamele care se află în situații dificile pot găsi un adăpost și ajutor pentru pruncii lor. Aceasta este una dintre soluțiile pe care statul român le oferă femeilor.
„Unele dintre ele sunt încă adolescente și, din disperare, respinse de familie sau de comunitate, probabil și-ar abandona copiii. În felul acesta, având un acoperiș deasupra capului și toate cele necesare traiului de zi cu zi, au posibilitatea ca, ajutate de specialiști, să-și facă un plan de viață, să învețe să aibă grijă de un bebeluș și să se pună pe picioare”, a explicat Firea.
De asemenea, ea a adăugat că femeile din aceste centre vor beneficia de educație, consiliere socială, psihologică, juridică şi parentală, de planificare familială, de formare a deprinderilor de viaţă independentă. Mai mult decât atât, mamele tinere vor avea parte de servicii medicale de specialitate chiar și sarcina lor va fi monitorizată periodic.
Care este scopul centrelor pentru mamele tinere
Ministrul Familiei a mai menționat că „nu este o garanție, dar cu acești oameni alături și cu efortul nostru, al tuturor, le dăm astfel șansa de a se integra treptat în societate și de a găsi calea pentru a rămâne măcar pe linia de plutire, alături de copiii lor”. În același timp, fostul edil consideră că România mai are de lucrat la prevenirea sarcinilor. Astfel, tinerele trebuie să știe ce înseamnă să devii mamă și responsabilitățile care trebuie asumate.
„Cu ajutorul unor specialiști, vom organiza cursuri de educație în sănătate pentru ca aceste fete să primească informațiile potrivite. Ştiți foarte bine că îmi doresc mult creșterea natalității în România și am inițiat proiecte în acest sens. Însă, natalitatea trebuie să crească sănătos și să avem mame care să poată crește pruncii care vin pe lume”, a concluzionat Gabriela Firea pe Facebook.