Gabriela Firea a greșit partidul și țara! România lui Cristoiu

Luni, 10 septembrie 2018, la emisiunea România9, a lui Ionuț Cristache, de pe TVR1, profitînd de avantajul dialogului unu la unu (nimic nu mă scoate din sărite decît talk-showurile de tip clacă, în care, în loc să se depănușeze păpușoi și să fie gîdilate junele la adăpostul întunericului, se emit păreri ca și cum ar fi axiome), am reiterat credința mea că războiul declanșat de Gabriela Firea a fost pierdut din start.

Nu exclud posibilitatea ca Gabrielei Firea să nu i se întîmple nimic din punct de vedere statutar. 

Nu exclud posibilitatea ca, dată afară din Partid, ea să beneficieze, pentru al doilea mandat, de avantajul enorm al independentului care n-a putut să-și concretizeze proiectele din cauza Consiliului General, rămas PSDist. E o strategie aplicată cu succes de Traian Băsescu. Sînt acestea realități care țin de destinul Gabrielei Firea. Altele sînt cele care țin de destinul lui Liviu Dragnea.

Cînd spun Război mă refer la ceea ce pare a fi miza campaniei și tema numărul unu a dezbaterilor din presă despre conflictul din PSD: Încercarea de a-l debarca pe Liviu Dragnea de la șefia PSD. Despre această încercare spun eu că e sortită eșecului din start. E sortită eșecului nu pentru că ea n-ar fi corectă, îndreptățită. E sortită eșecului, pentru că ea are loc în PSD și în țara numită România.

Unul dintre momentele Războiului de mai multe zile dus de Gabriela Firea cuprinde o Scrisoare adresată membrilor PSD.

Momentul s-a petrecut vineri, 7 septembrie 2018. Punctul central al epistolei îl reprezintă critica adusă felului autocrat în care conduce Liviu Dragnea PSD urmată de propuneri de soluții pentru democratizarea partidului:

Am ajuns într-un punct în care, spun eu, nu se mai poate așa. O gîndesc, cu siguranță, și alții, dar nu au considerat poate oportun să se exprime. Dar modul în care conducerea partidului s-a concentrat în mîinile unui singur om, care ia toate deciziile doar într-un grup restrîns de apropiați, unii nici măcar membri ai PSD, ignorînd forurile statutare, nu ne poate duce decît într-o fundătură. (...)

Cred așadar că avem nevoie de o nouă abordare, în care conducerea partidului să aibă un dialog permanent cu toți vectorii săi, începînd de la miniștri, deputați, senatori, continuînd cu primari, președinți de Consilii Județene, consilieri locali și terminînd cu președinții de organizații, pentru că numai în acest fel evităm situația actuală în care suntem decuplați de agenda reală a oamenilor.

Din punct de vedere democratic, Gabriela Firea a marcat o premieră. E primul lider politic de marcă al unui partid care aduce în dezbatere publică realitățile interne ale partidului, realități pe care partidele noastre postdecembriste preferă să le abordeze în secret, noaptea și mai ales prin hoteluri, restaurante și boscheți. Unul dintre cele mai crîncene nărăvuri ale partidelor postdecembriste mi s-a părut și mi se pare absența minimei transparențe. Decizii vitale pentru partid și cînd acesta e, ca PSD, partid de guvernămînt pentru țară sînt luate în secret, problemele partidului nu ajung în spațiul public, nu sînt abordate și dezbătute în lumina intensă a scenei publice.Din acest punct de vedere, indiferent de rezultat, inițiativa Gabrielei Firea de a aduce în spațiul public problemele interne ale PSD, care sînt și problemele țării, nu poate fi decît salutară. Nu numai în planul PSD, dar și mai ales în planul democrației autentice din țara noastră. Ar fi fost de așteptat ca intervențiile Gabrielei Firea să fie urmate de o amplă dezbatere în partid despre felul în care se iau deciziile, dar mai ales despre excesiva concentrare a guvernării pe chestiuni secundare pentru electoratul PSD, cum ar fi legile Justiției, Legile Siguranței. Legi importante, care trebuie duse pînă la capăt, dar care nu pot reduce doi ani de majoritate zdrobitoare la dezbaterea și adoptarea lor în condițiile în care, ca să dăm numai un exemplu, și anul acesta un număr însemnat de școli au început anul școlar fără autorizație de funcționare din punct de vedere sanitar. Nu era mai bine dacă în paralel cu lupta angajată cu statul paralel, PSD angaja și o luptă împotriva realității care e școala cu WC-ul în curte?!

Nu s-a întîmplat nimic din ceea ce ar fi trebuit să se întîmple. Potrivit presei atît proPSD, cît și antiPSD, se vorbește de grupări în PSD pro sau contra Gabriela Firea. Nu cred că asta ar fi trebuit să fie reacția liderilor PSD. Cred că aceștia ar fi trebuit să se angajeze chiar și polemic în dezbaterea publică a problemelor ridicate de Gabriela Firea. Cred că și analiștii politici, liderii de opinie, ar fi trebuit să vadă în inițiativa Gabrielei Firea o invitație la abordarea lucidă a realităților din PSD și din partidele politice de la noi.

De ce nu s-a întîmplat asta? Pentru că Gabriela Firea a greșit partidul și țara. A greșit partidul.

Liviu Dragnea a pus punctul pe i în interviul acordat lui Răzvan Dumitrescu: „Eu știu că avem un Birou Permanent Național, un Comitet Executiv Național, sigur, și Congresul partidului. Nu există nicio decizie, absolut niciuna, cu excepția propunerii doamnei Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru imediat după alegeri, în care toate lucrurile să nu se fi discutat, şi aia s-a discutat înainte în Comitetul Executiv și atunci le-am cerut mandat, le-am cerut mandat efectiv să fac lucrul acesta, să nu se discute în aceste structuri de conducere, dar nu numai în astea, se discută și cu conducerea celor două grupuri. La mine la cabinet, de exemplu, în spatele cabinetului, în fiecare zic de luni se întîlnesc președinții de comisii, vicepreședinții de comisii, viceliderii, liderii de grup, se discută pentru decizile politice în ceea ce înseamnă legislația din săptămîna în care urmează. Formările de guverne, numirile, pentru că am auzit, din păcate, am auzit în această săptă- Gabriela Firea a greșit partidul și țara Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor mănă multe lucruri preluate de la Ponta, de la Rareș Bogdan și de la alți oameni de foarte mare valoare cu numirile. Iar a început legenda cu secretarii de stat numiți din Teleorman. Am mai întrebat încă o dată la partid, pe domnul secretar general Neacșu, pe doamna primministru, sunt trei secreri de stat sau, mă rog, echivalenți cu secretari de stat, din Teleorman, din 100 și ceva, nu au fost numiți acum, au fost... nu îmi aduc aminte, repet, să fie o decizie unilaterală, vreo decizie impusă nici în ceea ce privește alegerile de la Congres, nici în ceea ce privește, repet, formarea Guvernului. Nici în alte decizii nu poți să iei decizi singur. Eu nu vreau să analizez aici în emisiune sau la altă emisiune activitatea de partid într-o organizație sau alta.”

Din păcate Liviu Dragnea și nu Gabriela Firea are dreptate. Toate deciziile au fost luate în CExN. Că acest CExN, alcătuit teoretic din fruntașii PSD, a votat în unanimitate, cu ochii închiși, debarcarea a două guverne PSD, din simplul motiv că premierii nu i-au mai plăcut lui Liviu Dragnea, e o altă poveste. Una ținînd de intrarea în politică nu din dorința de a face ceva pentru români, ci pentru a te căpătui. Teoretic, deciziile lui Liviu Dragnea au fost supuse dezbaterii și votului într- unul din cele mai importante foruri de conducere colectivă ale PSD. Poate să spună cineva că Liviu Dragnea decide de unul singur?

Gabriela Firea a greșit țara, pentru că absența democrației interne e o realitate a tuturor partidelor noastre postdecembriste. În numeroase rînduri din 1990 încoace am denunțat asemănarea partidelor politice postdecembriste cu etern răposatul PCR. Am arătat că, la fel ca în PCR, în partidele postdecembriste, nu există dezbatere minim democratică, nu se respectă Statutul, deciziile sînt luate în cercul restrîns al Șefului și votate apoi cu ochii închiși de toți membrii forurilor colective, forurile de conducere colectivă sînt lipsite de orice putere, liderii, ajunși în fruntea partidelor pe căi obscure, deseori prin intervenția Serviciilor secrete, conduc partidul în chip dictatorial, slujiți de ceilalți lideri cu o slugărnicie dezarmantă.

Cum să pui problema democratizării deciziilor în PSD, cînd în PNL, partid de Opoziție, pretins adversar al PSD, parvenit la postura de Șef, Ludovic Orban face ce vrea cu liderii partidului, cu forurile colective. Asta pînă cînd altcineva îi va lua locul. Nu în urma unui proces democratic, ci în urma unor lucrături mafiote. România e țara partidelor ca găști mafiote. Din acest punct de vedere, Gabriela Firea a greșit nu numai partidelor, dar și țara.