Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a reușit ieri să evite in extremis demiterea din funcție.
A părăsit PSD și a trecut la UNPR, partidul condus de vicepremierul Gabriel Oprea. Dacă ar mai fi rămas în formațiunea social-democrată, schimbarea sa ar fi fost o chestiune de zile. În PSD, presiunea pentru mazilirea lui Cazanciuc a crescut foarte mult în ultimele zile. Potrivit relatărilor presei, în ultima ședință a Consiliului Executiv Național al partidului, s-a cerut înlocuirea sa, iar propunerea a fost primită cu aplauze.
Baronii penali ai PSD, dar și liderii din conducerea centrală, care sunt cu un picior în pușcărie, sunt extrem de nervoși pentru că ministrul Justiției nu se implică în stoparea ofensivei fără precedent la adresa procurorilor și judecătorilor. Cazanciuc este chiar bănuit că tergiversează lucrurile. Așa s-a întâmplat, de pildă, în ultima ședință a Comisiei juridice a Camerei Deputaților, care a amânat cu o săptămână o decizie în privința celor 22 de modificări propuse de PSD la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Reprezentanții ministerului au susținut, cot la cot cu Livia Stanciu, șefa Înaltei Curți, că este nevoie de timp pentru ca instituțiile implicate în sistemul de Justiție să poată analiza noile reglementări.
Bănuind că Robert Cazanciuc face joc dublu, baronii i-au cerut lui Victor Ponta să scape de el, iar premierul i-a asigurat că o va face. Ieri, presa a fost invadată de zvonuri potrivit cărora viitorul ministru al Justiției va fi Eugen Nicolicea sau Șerban Nicolae. Ambele variante erau extrem de atrăgătoare pentru PSD-iștii care vor să pună definitiv cruce anticorupției. Ambii ar fi coagulat suficient sprijin în partid, iar cariera lui Robert Cazanciuc s-ar fi curmat brusc. Printr-o mutare- fulger însă, ministrul Justiției și-a salvat pielea, cu sprijinul vicepremierului Gabriel Oprea, care și-a declarat rapid sprijinul pentru el. Nu în mod direct, ci „pe surse”, în finalul unei știri publicate de Agerpres.
Asta l-a determinat pe premierul Victor Ponta să aibă o reacție foarte interesantă, în debutul ședinței de guvern de ieri: „Acum de când...tot timpul ați fost în coordonarea vicepremierului pentru siguranța națională, sunteți și mai eficient domnule ministru și mă bucură acest lucru”. Să vorbești despre eficiența lui Robert Cazanciuc, când tot PSD-ul îți cere capul său pentru ineficiență în protejarea acuzaților de corupților, înseamnă a vorbi despre funie în casa spânzuratului. Fără îndoială, declarația lui Victor Ponta, urmărit și el penal pentru corupție, a fost o ironie.
De acum înainte, funcția lui RobertCazanciuc este securizată. O tentativă de schimbare a sa fără voia lui Gabriel Oprea ar genera o criză majoră în coaliția de guvernare, iar PSD ar risca să piardă puterea. Nimeni nu-și dorește acest lucru. Primirea în UNPR a lui Robert Cazanciuc îi consolidează vicepremierului Oprea poziția în coaliția de guvernare. De Ministerul Justiției depinde eventuala modificare prin ordonanță de urgență a legislației penale (care ar grăbi foarte mult blocarea Justiției), sau inițierea procedurilor de schimbare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, ambele chestiuni fiind pe agenda PSD. În ziua în care DNA l-a pus sub acuzare pe Victor Ponta, însă, Gabriel Oprea a declarat că UNPR a susținut mereu Justiția și o va face în continuare. Sigur, UNPR a votat în Parlament împotriva începerii urmăririi penale a premierului, pentru acuzația de conflict de interese. Cred că s-a întâmplat asta pentru a nu arunca în aer Coaliția.
Nu cred că Gabriel Oprea are motive să pună umărul la ofensiva anti-Justiție plănuită de PSD. Rolul său în interiorul Guvernului va crește, în condițiile în care premierul este extrem de vulnerabil din cauza acuzațiilor de corupție. Dacă se va ajunge în cele din urmă la demisia lui Ponta, Gabriel Oprea va ajunge premier interimar. PSD nu va putea să impună un alt șef al Guvernului, fără acceptul lui Klaus Iohannis. Președintele își dorește însă un premier PNL. Social-democrații vor trebui să accepte această situație, dacă vor dori să rămână la guvernare. Un cerc vicios.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.