Ministrul de Interne Gabriel Oprea a dezvăluit, în emisiunea „Lumini și Umbre” de la B1TV, cum era presat, în 2009, să facă numiri pe diverse funcții și ce l-a determinat, atunci, să-și dea demisia.
Gabriel Oprea este viceprim-ministru și ministru de Interne al României, unul dintre stâlpii Guvernului Ponta. Spun unul din stâlpii Guvernului Ponta pentru că UNPR, partidul condus de Gabriel Oprea este, la ora actuală, al treilea partid parlamentar din România, depășind tradiționalul UDMR, într-o perioadă pe care o vedem cu toții extrem de tulbure, cu demnitari arestați pe bandă rulantă și scandaluri politice în fiecare dimineață.
Dan Andronic: Și pentru că suntem într-o perioadă extrem de agitată, domnule ministru, aș vrea să vă întreb cum comentați cel mai fierbinte eveniment care s-a întâmplat miercuri. Și mă refer la votul dat în cazul senatorului PSD Dan Șova.
Gabriel Oprea: Când spuneați de „Lumini și Umbre”, mi-am amintit că eram puști, aveam 14-15 ani, și era un serial „Lumini și umbre”. Serial românesc, foarte frumos, cu istoria României. Văd că întrebările nu prea sună așa, sunt mai complicate. În primul rând, mesajul meu ca președinte de partid, ca parlamentar, a fost întotdeauna că nu obstrucționăm Justiția. Până la urmă, votul din Parlament a fost favorabil Justiției. În cazul lui Șova, mă uitam și la doamna senator Jipa, colega mea. Ştiți cum e în Parlament, oamenii politici se fac remarcați și prin modul în care sunt buni sau nu oratori. Dacă produci sau nu emoție. Dumneavoastră sunteți, în primul rând, un jurnalist foarte bun. Dan Șova, cred, a avut un discurs care a provocat puțină emoție, a cerut sprijinul colegilor din Senat. Cred că la doamna senator Jipa a generat instincul matern. Are un copil cam de vârsta domnului Șova, chiar e o femeie credincioasă. A fost la Athos și înțeleg că l-a miruit, așa, puțin. Până la urmă, și votul în cazul domnului Șova nu-l salvează de Justiție, procesul va continua.
-Până la urmă vorbim de cereri de arestare, nu mai suntem în situația de acum câțiva ani...
-Exact. Nu blochează nimic, dosarul continuă în Justiție fără nicio problemă.
-De ce ieșiți atât de rar în presă, domnule Oprea? Vă e frică de presă?
-Nu mi-e frică. Mă cunoaşteţi de atâta timp.
-Presei îi e frică de dumneavoastră?
-Nu cred. Cred altceva. Știți bine că sunt militar, am depus de șapte ori jurământul ca ministru, cred că e un mic record, nu?
-Stați puțin, ca militar l-ați depus o dată, iar ca politician de șapte ori. Dumneavoastră sunteți mai mult politician decât militar.
-Exact. Și întotdeauna, în domeniul securității naționale am fost de câteva ori la Ministerul Apărării, de trei ori la Ministerul de Interne, vicepremier de două ori și o dată ministru al Administrației. Cred că acesta este domeniul care se potrivește profilului meu de om. Cred că mă exprim mai bine fie în videoconferințe, fie pe teren, la catastrofe, din păcate, sau calamități, tragedii.
-Bine, dar acolo exprimarea contează mai puțin, acolo contează ce se întâmplă și ce se face...
-Da, contează măsurile pe care le iei ca să salvezi vieți și să sprijini. Cred că în actualul context de securitate, context complicat și complex, românii se uită mai atent la anumiți conducători, la anumiți oameni, pe diferite funcții. Ştiţi bine că tot timpul am militat pentru sprijinul oamenilor din domeniul de apărare, ordine publică, siguranță națională. Acum, România este un stat care generează securitate și stabilitate.
-Vi se pare?
-Da, şi este foarte apreciat de partenerii noștri internaționali. Vă spun cu toată convingerea. Cred că, în momentul de față, românii se uită cu mai multă atenție la oamenii care își fac datoria. Îmi plac lucrurile serioase și, atenție, caut să mă bat pentru drepturile celor din domeniul de apărare, care reprezintă coloana vertebrală a statului român.
„La început toți râdeau de mine”
Dan Andronic: Din momentul în care ați părăsit cariera militară, ați mers pe cea de politician. Ce s-a întâmplat, când s-a produs declicul?
Gabriel Oprea: Declicul, cam greu. Mă cunoașteți de multă vreme și știți că înainte eram mai militar. Știți bine că înainte se loveau de mine ca de un zid, nu discutam nici cu mama, în sensul bun al cuvântului spun eu. Mă țineam tot timpul de cuvânt, adică nu căutam să fiu diplomat.
-Deci simțiți că ați devenit mai politician.
-Da, mai diplomat. Dar, atenție, în continuare mă țin de cuvânt.
-Diplomații nu sunt neapărat politicieni.
-Așa este, între timp am devenit mai politician. -Când s-a produs declicul, când ați devenit din militar, politician? Există un moment? -În fiecare etapă din viața mea, din experiența de politician sau de ministru, ușor, ușor s-a produs o mică transformare. Eu consider în continuare că jumătate sunt militar, jumătate sunt om politic. Și vă mai spun un lucru. Dacă la început toți râdeau de mine, și am mai spus-o, în sensul că mă luau așa, hai să spunem mai plastic, de fraier, în sensul că spun exact ce gândesc sau mă țin de cuvânt - asta, pe termen scurt și chiar mediu - pe termen lung s-a schimbat. După cincisprezece ani de politică, a devenit un brand faptul că Gabriel Oprea se ține de cuvânt. Și e o carte de vizită și pentru mine, și pentru partidul pe care îl conduc.
„Îl sprijin pe Victor Ponta”
Dan Andronic: Haideți să vorbim un pic despre partidul pe care îl conduceți, pentru că ne-ați spus că dumneavoastră susțineți Guvernul Victor Ponta. De fapt, pe Victor Ponta și pe președintele Klaus Iohannis. Pare că sunteți cu un picior într-o parte și cu unul în cealaltă, ceea ce e o atitudine de politician, dacă vreți așa. Cu un picior în Guvern, cu unul la Președinție.
Gabriel Oprea: Da, frumos spus. În primul rând am spus altceva.
-Eu asta am înțeles.
-Am spus altceva, am spus că, de la înființare, UNPR a militat - în cei cinci ani de existență pe care îi facem la 1 mai - pentru stabilitate politică și economică în România. Am spus întotdeauna că sprijinim Guvernul din care facem parte, ceea ce mi se pare corect. Și pe președintele României, indiferent cum îl cheamă, pentru că, de fapt, sprijinim România. Acum avem așa: avem un prim-ministru pe care îl cheamă Victor Ponta și, într-adevăr, îl sprijin pe Victor Ponta, un băiat tânăr. Și pe președintele României îl cheamă Klaus Iohannis.
-Deci îl sprijiniți pe Victor Ponta sau pe premierul României ?
-Am spus că, până acum, am sprijinit guvernele din care am făcut parte. În cazul acesta, în mod special, îl sprijin pe Victor Ponta și doar pe Victor Ponta, primul ministru al României și președintele PSD.
-Și în cazul lui Klaus Iohannis?
-Îl sprijin, cu tot respectul, pe domnul președinte Klaus Iohannis.
-În proiectele de siguranţă națională...
-De securitate naţională. Şi vreau să vă spun că, pentru mine, a fost extraordinar în momentul în care primul proiect major cu care și-a început cariera prezidențială, de președinte al României, a fost înzestrarea Armatei cu cei 2% din PIB. Pentru mine a fost un lucru extraordinar și îl susțin total.
„Mircea Geoană l-a sprijinit total pe Cătălin Voicu”
Dan Andronic: Haideți să vă construiesc un scenariu. Dar dacă vine președintele României, Klaus Iohannis, pe care dumneavoastră spuneți că îl susțineți în probleme de securitate și siguranță națională, și vă spune că schimbarea Guvernului Ponta este o problemă de siguranță națională. Pentru că este un guvern corupt, pentru că face un rău României. Ce va conta în acel moment?
Gabriel Oprea: Domnule Andronic, sunteți un clarvăzător? Dacă știam că-mi puneți întrebările astea nu cred că mai stăteam la această masă și nu știu dacă mai stau mult timp. Nu cred că președintele Klaus Iohannis va putea să pună astfel problema. Guvernul din care fac parte este un guvern bun, care îşi face datoria, cu toate păcatele lui, dar consider că este un guvern care şi-a făcut datoria faţă de România, şi o spun cu toată răspunderea. Iar Victor Ponta, şi vă spun că am experienţă, este un prim-ministru bun, dincolo de ce spun politic ceilalţi colegi din Parlamentul României. Nu cred că poate fi o astfel de abordare.
- Mi se pare că este un guvern foarte de dreapta...
-La mine în partid am interzis să mai discutăm de stânga sau de dreapta. Am zis că trebuie să vorbim doar de România. Pentru că am creat un proiect naţional.
- Mă scuzați, dar nu prea este democratic...
-Probabil, aşa este. Acum cinci ani, când am vorbit pentru prima dată de interesul naţional al României, râdeau toţi de noi. Acum, vreau să vă spun că nu mai râde nimeni. Toată lumea vorbeşte de interesul naţional. În actualul context de securitate, doctrina Europei este interesul naţional. Al Franţei, al Germanei, şi aşa mai departe. Am fost foarte inspiraţi şi cred că aceasta este viitoarea doctrină şi în următorii zece ani.
„E greu să câștigi o competiție într-un partid, în fața șefului”
- Aveți un parteneriat politic cu PSD sau cu Victor Ponta?
-Politic nu putem vorbi decât despre faptul că avem un parteneriat cu PSD, o alianţă. Pe de altă parte, nu pot să nu spun, să nu fiu cinstit că pentru mine este important Victor Ponta.
- De ce? Adică ce se schimbă dacă Victor Ponta dispare?
-Multe pentru mine.
- V-aș ruga să elaborați!
-Știu că insistaţi, dar nu cred că elaborez mai mult decât spun acum. Am încredere în Victor Ponta ca prim-ministru
- Și dacă ar veni altcineva n-ați mai avea încredere în PSD?
-Iertaţi-mă. Nu cred că Partidul Social Democrat, şi o spun cu tot respectul, are în momentul de faţă o altă variantă, mai bună decât Victor Ponta. Cunosc bine acest partid, am făcut şi eu parte din el. Cred că prezentul şi viitorul apropiat este legat de Victor Ponta, şeful PSD-ului.
- Pot elabora eu, și să spun că dacă Victor Ponta dispare nu mai aveți un parteneriat cu PSD?
-N-aş vrea să răspund la această întrebare. Mi-ar fi mult mai greu.
-Într-un fel sau altul s-a produs o buclă... În 2009, ați demisionat de la conducerea Ministerului de Interne după ce, la acel moment, Mircea Geoană, președinte al PSD, și-a exprimat nemulțumirea față de o serie de numiri făcute de dumneavoastră în interiorul Ministerului de Interne, inclusiv pe cea de la UM 0215 unde l-ați numit pe generalul Virgil Ardelean. Dacă îmi aduc bine aminte, ați concurat pentru această funcție cu domnul Cătălin Voicu, care este puțin condamnat și are alte lucruri la care să se gândească. Țin minte că a fost un vot foarte strâns și s-a câștigat la trei voturi. A fost atunci o bătălie de tip mafiot în interiorul PSD-ului?
-Au trecut vreo şase ani şi patru luni. Mi-am dat demisia atunci, după 21 -22 de zile, pe 13 ianuarie 2009. Haideţi să vă spun exact. Într-adevăr, aşa este. Una dintre cele mai importante funcţii din Guvernul României este cea de ministru de Interne.
- De ce?
-Este o instituţie de forţă a Statului Român, foarte importantă. Atunci (n.r. - revenind la candidatură) eram şeful Departamentului de Apărare, Ordine publică şi Siguranţă Naţională. Am câştigat competiţia politică în mod democratic, iar oamenii au avut încredere în mine. Acum, să vă spun dumneavoastră, care sunteţi un ziarist ce ştie multe. E greu să câştigi o competiţie într-un partid în faţa şefului de atunci, domnul Mircea Geoană, care l-a sprijinit total pe domnul Cătălin Voicu. Am câştigat, şi credeţi- mă că a fost foarte important. Am ajuns ministrul de Interne, dar dincolo de om politic sunt şi militar. Ca om politic, pentru mine era un mare succes, eram a doua sau a treia oară ministru.
- Cine v-a sprijinit atunci?
-Colegii din partid.
- Împotriva președintelui de partid?
-Da. Colegii au avut încredere în mine
- Se pare că nu au avut încredere în președintele de partid.
-Nu ştiu. Vă spun că am câştigat competiţia şi este un fapt dovedit.
- În fața lui Cătălin Voicu, care la acea vreme era susținut de Mircea Geoană și de Marian Vanghelie?!
-De mai mulţi oameni importanţi din partid, în afară de cei pe care i-aţi menţionat dumneavoastră.
- Viorel Hrebenciuc...
-Am fost numit ministru de Interne. V-am spus, sunt militar, cred în Statul Român. În momentul în care se fac nominalizări într-o instituţie de forţă, secretari de stat sau şeful DIPI, celelalte instituţii ale statului, în speţă SRI, alte servicii, dau un aviz. Au venit tot felul de propuneri.
-De unde?
-De obicei vin de la partid.
„Nu-i numești, vei fi dat afară din partid, fii atent pe unde mergi”
Dan Andronic: Pentru DIPI pe cine propuseseră?
Gabriel Oprea: Și pentru DIPI propuseseră diferite nume, dar n-aş vrea să dau. Unul din aceste nume, când a fost propus, avizele care au venit de la SRI şi de la alte servicii, au venit că sunt exponenţi ai crimei organizate. Vă daţi seama, România, un membru al UE, membru NATO. Vă daţi seama dumneavoastră, de abia intrasem în UE, în 2007. Făceam 100 de paşi înapoi. Oricum, vreau să ştiţi că a fost un moment critic pe linia securităţii naţionale şi un examen al nostru în faţa partenerilor internaţionali. Şi, în primul rând, în faţa parteneriatului strategic important cu SUA.
-Era cumva o propunere a grupării Vanghelie-Geoană?
-Era o propunere a celor care au pierdut, ca să spun aşa, competiţia în interiorul partidului.
„Pentru mine primează interesul național”
-Vi s-a propus la acel moment să faceți un târg: „Ai ajuns ministru, dar numește oamenii pe care-i propunem noi”?
-Sigur că se fac astfel de propuneri: „Fii şi tu mai generos, ai câştigat competiţia”. Important este altceva, că dincolo de liniştea mea personală, sau de interesul meu personal că ajunsesem ministru, pentru mine primează interesul naţional al României şi nu mă joc cu astfel de cuvinte. Şi am dovedit până la urmă acest lucru. În momentul în care am avut anumite propuneri, nu i-am numit. Cu tot riscul! Şi normal că mi s-a spus: „Fii atent, nu-i numeşti, vei fi dat afară din partid, vei pleca cu coada între picioare. Mai mult decât atât, fii foarte atent pe unde mergi”. Vorbesc foarte serios.
-Adică, spuneți de amenințări personale…
-Bineînţeles. Şi nu i-am numit. Şi ştiu bine despre ce vorbesc. Mai mult, am avut un sentiment că am fost lăsat puţin singur. Nu ştiu, nu pot să spun mai mult…
-De către cine? De către instituțiile statului, de către oameni din stat?
-De către oameni din Statul Român.
- Care reprezintă instituții.
-În momentul în care nu i-am numit, până la urmă, am avut nişte garanţii de sprijin. M-am dus, mai mult mi s-a cerut să vin la Partidul Social Democrat să-mi pun cenuşă în cap şi că, poate, rămân ministru. M-am dus şi știţi cât am stat? Vă spun eu: 60 de secunde. M-am dus acolo, în faţa Biroului Permanent al PSD, în faţa tuturor, le-am spus că nu numesc mafia la Ministerul de Interne şi vă rog să verificaţi. Şi am plecat. Am primit şi eu două voturi din toţi ăia de acolo. Mi-au dat, într-adevăr, Victor Ponta şi Marian Sârbu. Am plecat şi am rămas apoi pe stradă. Într-adevăr, am vrut de aici, de la Ministerul de Interne, să fac o conferinţă de presă, să vorbesc de mafie, să vorbesc de tot ce e în Statul Român. Mi s-a recomandat să nu uit că, totuşi, sunt militar şi nu e bine să stricăm imaginea Statului Român. Şi am înţeles şi acest lucru pentru momentul acela. Vedeţi cum este istoria? Până la urmă se decantează adevărul istoric. Atunci am înţeles şi e în ordine…
„Când PNL a venit cu un chip plăcut al doamnei Gorghiu, a făcut o schimbare foarte inspirată”
Dan Andronic: Iar v-ați ambalat. Gabriel Oprea: E o trăire personală care nu are cum să nu mă ambaleze…
FOTO: Gabriel Oprea
- Am înțeles. În condițiile acestea, cred că v-ar fi imposibil să vă regăsiți într-o nouă coaliție de guvernare alături de Alina Gorghiu, Vasile Blaga și Mircea Geoană.
- Vreţi să vă spun un lucru? Pe Vasile Blaga… O spun acuma… Suntem oameni, eu nu cred în duşmănii politice, cred doar, eventual, într-o competiţie politică şi îmi place să mă uit în ochii oamenilor. Pe Vasile Blaga îl consider un om serios, sunt prieten…
- Ați mai spus, e destul de riscant. În perioada asta, eu nu fac aprecieri asupra oamenilor pentru că vine DNA și te închide.
- Se poate. Eu respect şi DNA. A fost ministru de Interne, era ministrul Apărării, ne-am înţeles foarte bine, era un om serios şi ştie foarte bine că nu am dat jos guvernele din care am făcut parte. Vreţi să vă spun un lucru şi am spus-o şi doamnei Gorghiu. O mişcare spectaculoasă a PNL. Înţeleg că pe recomandarea domnului, fostul preşedinte, acuma preşedinte al României, Klaus Iohannis. O schimbare la faţă extraordinară. În momentul în care PNL a venit cu alt chip, un chip plăcut al doamnei, a făcut o schimbare foarte inspirată.
„Șeful FBI a nominalizat-o pe doamna Kovesi”
Dan Andronic: Discutăm puțin despre acest spectacol al cătușelor, de aceste atitudini pro și contra DNA și aș vrea să știu care este punctul dvs. de vedere. O să vă citez două puncte de vedere diferite, dacă vreți de la analiști de frunte, Ion Cristoiu și Emil Hurezeanu. Citez din ultima poziție a domnului Hurezeanu:,,Eu sunt împotriva spectacolului justițiarist. Mi se pare în continuare că este adesea umilitor să transformi actul de justiție, dintr-un act de reparație morală, cu semne de calificare judiciară, într-unul de umilire sau de histrionism care are de-a face cu impresionarea trivială a vulgului în preajma eșafodului sau execuțiilor publice”. Aceasta este o viziune ușor critică. Cealaltă, pro DNA, spune, și iar citez:,, Am ajuns o țară blocată, paralizată și sufocată sub teroarea corupției. Nu a celor care luptă împotriva ei. Cum să deplângeți azi că nu se mai semnează contracte, când zeciuiala a ajuns regulă cvasigeneralizată. Nu mai semnează borfașii, poate, nu mai merge motorul șpăgii ca uns”. Deci, două viziuni, diametral opuse, exprimate de ziariști și analiști de marcă. Cum se vede de la dvs., care, totuși, aveți o altă înțelegere a fenomenului, altfel decât din sfera asta publică?
Gabriel Oprea: Domnul Andronic, eu cred că a contat pentru noi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, în momentul în care ne-au sprijinit total să intrăm în NATO, după care am intrat firesc în Uniunea Europeană. Vrem, nu vrem, România este în proiecte normale, care ne vor ajuta să ne schimbăm mentalitatea, avem alt cadru, alte legi. În perspectivă, să știți că România va fi un județ pe harta Europei. Pe de altă parte, în actualul context de securitate, vedeți ce important este să fii într-o structură de securitate cum este NATO? Pe de altă parte, a venit acum vreo două săptămâni, șeful FBI aici…
- V-a spus ceva de campania anticorupție?
- A spus mai multe lucruri. În primul rând i-a plăcut biroul, i-a plăcut balconul. Chiar am fost invitat oficial de Domnia-sa. Nu pot să vorbesc acum despre ce am discutat, dar apreciază foarte mult faptul că România acum, prin structurile sale, mai ales prin Departamentul Anticorupție, chiar a nominalizat-o pe doamna Kovesi, România demonstrează partenerilor internaționali că luptă cu o anumită mentalitate, luptă să iasă dintr-o anumită corupție. Și este un exemplu acum, cel puțin dintre țările din jur.
- Deci dvs. îmi spuneți că România este înaintea țărilor din jur?
- Așa este. Și este și o voință a structurilor, în primul rând a Administrației Prezidențiale, a Guvernului, a Parlamentului și a structurilor- în primul rând Justiția este putere în stat, a Curții Supreme de Justiție, a DNA, a Parchetului General. Este altceva. Și vă spun cu toată convingerea. Acum, mă întrebați de DNA. Prin competențele pe care le are, Ministerului Afacerilor Interne lucrează cu aceste structuri. Suntem în cadrul comunității de informații.
„Nu-i port pică lui Mircea Geoană”
Dan Andronic: Dar nu mi-ați răspuns la întrebare…
Gabriel Oprea: Încerc, dar văd că nu mă lăsaţi.
- Întrebarea era: v-ați vedea întro nouă coaliție alături de Mircea Geoană?
- Deci, eu nu-i port pică lui Mircea Geoană. La modul serios.
- Înțeleg că până la urmă au fost și amenințări personale.
- Da, au fost. Le-am depăşit.
- Acuma, uitându-mă la dvs. nu mi se pare.
- Le-am depăşit. Nu vreau să-i dau răspunsuri lui Mircea Geoană, ne-am întâlnit, ne-am strâns mâna, merg mai departe. Vreau să vă spun că aşa m-a construit viaţa, părinţii. Am rămas de la zece ani fără tată, tata a fost militar. Mama a rămas văduvă la 33 de ani. Viaţa m-a făcut şi, pe urmă, şcoala militară să mă consolidez, să am încredere în mine şi să pot să depăşesc aproape orice obstacol. N-am resentimente. Faţă poate de cum mă percepe lumea, un tip mai dur. Vreau să ştiţi că merg acasă, îmi mângâi copiii, mai ales când erau mici, îi iubesc…
- Cățel aveți? Pisică?
- Am un câine.
- Și vă jucați cu el?
- Mă joc foarte mult cu el şi chiar îl mângâi foarte mult. Sunt altfel în viaţa de zi cu zi. Bineînţeles, înţeleg şi că în astfel de funcţii trebuie să ai o altă trăire, trebuie să degaji încredere, ai o mare responsabilitate, eu le înţeleg pe toate. Dar, nu uit să fiu şi om şi vreau să ştiţi că m-am născut generos. Îmi place să ajut foarte mult şi mai ales să ajut la greu când ştiu ce înseamnă să fii la greu, mai ales în cazul unei tragedii. Să degaji solidaritate, să degaji camaraderie, este cel mai important lucru.
Trinomul DNA-SRI-MAI
Dan Andronic: Vorbim de un trinom, nu de un binom DNA-SRI, ci de DNA-SRI și Ministerul de Interne?
Gabriel Oprea: MAI, prin competențele și structurile pe care le are- Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, DIPI și ce vreți dvs., este într-un trinom- ca să fie foarte clar, dacă e să vorbesc cum spuneți dvs. - nimic nu se poate face fără MAI, este instituția de bază. Noi sprijinim activitatea DNA, lucrăm în cadrul comunității de informații. Până la urmă lucrăm pentru România. Eu cred că lupta anticorupție este benefică pentru România, este benefică petru Statul Român, este benefică pentru obiectivul strategic al României de întărire a securității naționale și de a ne câștiga pe deplin statutul în cadrul Uniunii Europene. Eu sunt convins că, dincolo de calculele politice în UE, vom intra în Schengen, cel puțin cu primul pas: porturi și aeroporturi. Ce mă întrebați dvs. de spectacol sau nu, nu vreau să vă răspund aici. Vreau să vă spun doar că DNA este, în momentul de față, un exemplu acolo la Bruxelles sau acolo unde este acum poarta Europei și în relația cu Statele Unite, pentru drumul României pe mai departe care este un drum corect.
„Aș vrea să fiu ținut minte ca un bun român”
Dan Andronic: Și o să vă dau un exemplu. În primul rând, aș vrea să știu dacă demisia lui George Maior de la SRI v-a luat prin surprindere?
Gabriel Oprea: Îl cunosc foarte bine pe George Maior. Suntem prieteni. Nu, nu m-a luat prin surprindere şi să vă spun de ce.
- Știați dinainte că urmează să-și dea demisia?
- Păi, cred că ştiaţi şi dvs. şi vă spun de ce.
- Nu, nu știam.
- Ba da, ba da
. - Atunci știam, dar nu miam dat seama.
- Nu, George Maior, timp de 9 ani de zile cu echipa de atunci, cu domnul Coldea, cu ceilalţi, cu echipa de la SRI a dovedit că este bărbat de stat. Ştiţi la cât a luat Serviciul Român de Informaţii, George Maior? Ca grad de încredere. La zece procente! L-a dus la 50 de procente şi este cel mai clar indicator. George Maior anunţa, în 2014, înainte de alegeri… am fost cu el la Timişoara şi a lansat o carte. Parcă a primit şi un titlu ştiinţific la o universitate. Acolo a anunţat că îşi va prezenta demisia viitorului preşedinte al României. Şi ştiţi ce e important, ce înseamnă să fii bărbat de stat? Că s-a ţinut de cuvânt: și-a prezentat demisia! Cred că George Maior îşi va servi statul român în continuare.
- Din ce postură?
- Nu ştiu. Nu pot să-i acord eu posturi. George Maior deja este un brand.
- Stați puțin, când credeți ceva vă bazați pe ceva.
- Nu, cred că Statul Român îl va folosi în continuare. Experienţa, tot ce a dat George Maior… cred că va fi folosită experienţa lui.
- Dar, ca să vorbim de ce sunteți important și de ce cred că sunteți important și pentru Victor Ponta și pentru Klaus Iohannis. În cazul nominalizării, și vorbesc de ziua nominalizării lui Eduard Hellvig, ca viitor director al SRI, UNPR a avut prima reacție, nu știu dacă concomitent, dar oricum la zece minute după anunț, ați spus că îl susțineți. V-ați consultat în acel moment cu Victor Ponta pentru acest anunț?
- Mă obligaţi....
- Vă oblig că n-am nici încotro. Bine, puteți să nu răspundeți dacă nu vreți.
- Vreau să vă răspund la modul sincer. Am fost corect cu Victor Ponta, m-am consultat cu Victor Ponta, i-am spus că mi-am dat cuvântul să-l sprijin pe preşedintele Klaus Iohannis în probleme de securitate naţională şi m-am ţinut de cuvânt. Şi, cred că l-am influenţat, în sensul bun al cuvântului, şi pe Victor Ponta cu care m-am consultat şi i-am spus exact ce voi face. Aşa mi se pare corect.
- A fost o consultare nu între partide, ci între doi oameni.
- A fost o consultare, în primul rând, între un prim-ministru şi un vicepremier pe securitate naţională şi doi, între doi lideri politici. Două partide parlamentare.
- Și ce a spus Victor Ponta?
- Haideţi să trecem la următoarea întrebare. A spus şi Victor Ponta, la un moment dat, chiar în aceeaşi zi...
- Partiduleț, partiduleț, dar la bilanțul Ministerului de Interne am văzut cam tot ce însemna figură importantă în stat. De la Laura Codruța Kovesi la Eduard Hellvig, trecând prin Victor Ponta și Klaus Iohannis. Deci, de asta spun că, pe undeva, vă alintați și sunteți important...
- Da, dar este şi normal. Acest minister este o instituţie de forţă a Statului Român.
- Nu am observat la celelalte bilanțuri, m-am uitat atent, nu am observat o prezență atât de vastă. Nu pot să cred că MAI este mai important decât SRI, de exemplu. Și, acolo, nu s-a întâmplat așa ceva.
- Nu am observat la celelalte bilanţuri, m-am uitat atent, nu am observat o prezenţă atât de vastă. Nu pot să cred că MAI este mai important decât SRI, de exemplu. Şi, acolo, nu s-a întâmplat aşa ceva.
- La finalul carierei dvs. politice care poate să fie la anul, sau peste 10 ani, sau peste 15 ani, v-ați dori să fiți ținut minte ca un militar sau ca un politician?
- Aş vrea să fiu ţinut minte ca un bun român. Care a căutat, cu greşelile lui inerente, să-şi facă datoria. Dar, care, atenţie, a luptat pentru acest domeniu pe care îl iubesc foarte mult şi îl apreciez foarte mult şi care este vital pentru România: securitatea naţională a românilor!
Dacă puteau să destructureze UNPR, liberalii o făceau
Dan Andronic: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vorbea de operațiuni de modificare a clasei politice cu ajutorul cătușelor. Într-un fel, trebuie să acceptați că are dreptate, o selecție se produce în momentul în care foarte mulți politicieni sunt luați pentru fapte petrecute acum patru ani-cinci, zece ani. Sunt luați în vizorul DNA, iar lucrul acesta se va reflecta și în activitatea lor politică, și în faptul că vor fi sau nu nominalizați pe o listă în 2016. Care este situația în UNPR? Aveți cât, 53 de parlamentari....
Gabriel Oprea: 54 de parlamentari. Domnule Andronic, haideţi să nu mă ascund după cuvinte şi vreau să vorbesc mai mult... Spre deosebire de marile partide...
- Păi, sunteți un partid mare domnul Oprea!
- Al treilea partid parlamentar, cum aţi spus dvs. Spre deosebire de celelalte mari, mă refer la PSD şi PNL care îşi creează şi o anumită cosmetică de imagine, până la urmă justiţia e justiţie, Constituţia e Constituţie, dar dincolo de o anumită retorică politică eu vreau să fiu mai direct. Noi avem două mari principii în UNPR: principiul respectării Constituţiei României care, printre altele, spune că un om este vinovat sau nevinovat printro hotărâre irevocabilă şi definitivă a instanţei şi principiul competenţei. Cu tot respectul, poţi fi competent şi la 20 de ani, şi la 100 de ani. Am
- Este posibil ca PNL să destructureze UNPR, luând parlamentarii bucată cu bucată? Înțeleg că, cu dvs, nu au ajuns la un consens.
- Nu, nu. Păi s-a dovedit că nu au putut să facă treaba asta. Dacă puteau, făceau...
- Haideți s-o luăm pe bucăți. Credeți că va fi schimbat Călin Popescu Tăriceanu din funcția de președinte al Senatului?
- În momentul de faţă, nu. S-a încercat. Nu au majoritatea.
- Victor Ponta vă vede ca un sprijin?
- Eu cred că da. Dvs. cum credeţi?
- Nu știu, că nu l-am întrebat.
- Nu, dvs. aşa ca cetăţean român.
- Părerea mea e că nu are încotro.
- Nu e adevărat.