O furtună extrem de puternică se îndreaptă către România. Aceasta deja a afectat mai multe țări din Europa, potrivit meteorologilor.
Furtuna Patricia a afectat mai multe țări din Europa, iar acum se îndreaptă către România. Este o furtună neobișnuit de puternică, care va schimba vremea radical.
Meteorologii au emis deja avertizări cod roşu şi portocaliu în Germania, cod portocaliu de furtuni în nordul Italiei, Slovenia şi vestul Ungariei, dar şi cod galben de vânt şi furtuni în Franţa, Elveţia şi Belgia. În România, de sâmbătă, vor fi furtuni extrem de puternice. Și un val de caniculă loveşte estul şi sud-estul Europei. În Serbia a fost emis deja o avertizare de cod roşu, iar în Bulgaria, Ungaria şi Grecia a fost emisă o avertizare meteo de cod portocaliu.
O furtună puternică ajunge în România
Harta zonelor lovite de furtuna Patricia arată că şi regiuni din România vor fi sub incidenţa unor fenomene meteo extreme. Fenomenele extrem își vor face simțită prezența în partea de sud a ţării, precum şi în vest, dar şi în sud-est.
Atenționare de călătorie în Franța
Furtuna Patricia a ajuns și în Franța. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franţa că, pentru perioada 2 – 4 august, autorităţile locale au anunţat furtună puternică în nordul ţării şi, în special, pe Canalul Mânecii. În contextul mareelor înalte, multe plaje vor arbora steagul roşu din cauza valurilor foarte înalte. Se aşteaptă rafale de 100 km/h de-a lungul Canalului Mânecii şi valuri de 8 metri în largul Bretaniei, precizează Ministerul român al Afacerilor Externe.
Se recomandă cetăţenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situaţia existentă atât pe traseu, cât şi la destinaţie şi să evite deplasarea în zonele în care există astfel de fenomene.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet: paris.mae.ro, lyon.mae.ro, marsilia.mae.ro, strasbourg.mae.ro, mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, se mai arată în comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).