Prima furtună mare de iarnă din Finlanda - Jari - a privat de electricitate până la 80.000 de gospodării, joi, iar rafale puternice de vânt puneau la încercare reţeaua, declară Oficiul meteorologic finlandez.
Furtuna Jari a început să afecteze Finlanda de miercuri, iar viteza rafalelor de vânt a atins joi 90 de kilometri pe oră, însoţite de ninsori şi ploi puternice.
”Una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani”
Până la 80.000 de gospodării au rămas fără curent în perioada de vârf furtunii, iar joi la prânz 49.000 se aflau în continuare în această situaţie.
”Furtuna este în prezent cea mai puternică în sudul şi vestul Finlandei şi în nordul Mării Botni”, a declarat Jani Parviainen de la Institutul Meteorologic finlandez (FMI).
El cataloghează drept ”remarcabilă” amploarea întreruperilor de curent şi subliniază că Jari a fost ”una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani”.
Condiţiile meteorologice nefavorabile au provocat mai multe accidente rutiere şi pagube în păduri.
Întârzieri ale trenurilor și avioanelor
Arbori căzuţi au afectat circulaţia trenurilor, iar compania naţională finlandeză de căi ferate VR le-a cerut pasagerilor ”să se pregătească de întârzieri şi eventuale anulări” joi.
Mai multe zboruri au fost anulate sau înregistrau întârzieri pe aeroportul din Helsinki, iar feriboturile din capitală întâmpinau dificultăţi să acosteze din cauza unei mări agitate şi unui nivel al apei considerabil mai mare decât cel normal.
Rafalele de ”vânt trebuie să slăbească în toată Finlanda în următoarele 24 de ore”, iar furtuna Jari să înceteze, anunţă Jani Parviainen.
Un ciclon mediteranean lovește România
Începând din noaptea de joi spre vineri, un ciclon mediteranean se va apropia de România, iar în următoarele zile va traversa toată țara.
Joi noaptea și în prima parte a zilei de vineri, va ninge în Banat și Crișana, apoi și în Maramureș și în Transilvania. Vântul va avea intensificări cu viteze de până la 70...85 km/h, iar la munte va sufla cu peste 120 km/h. De altfel, ANM a emis COD ROȘU pentru mai mult zone aflate la peste 1700 metri altitudine.