Primul război dintre cei mai puternici oameni din statul român a izbucnit agresiv în jurul unei afaceri cu miză uriașă: 2,5 miliarde de euro. ”Evenimentul zilei” a explicat în ediția tipărită de astăzi că scandalul din jurul modificărilor aduse Codului Silvic se duce pentru un munte de bani pe care îl pot face cei care exploatează pădurile.
În spatele acestei „bătălii” de la distanță se ascunde, însă, o miză uriașă: datele statistice arată că din pădurile țării noastre se poate exporta masă lemnoasă în valoare de circa 2,5 miliarde de euro pe an. Asta, evident, dacă noul Cod Silvic nu va conține prea multe prevederi care să limiteze spațiul de acțiune al celor care fac afaceri în domeniul exploatării pădurii. Cea mai mare felie din tortul profitului obținut după defrișări este înghițită de austriecii de la SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL. De aceea această companie este în centrul disputelor dintre politicieni.
Cum a ajuns Iohannis în calea austriecilor
Scadalul a fost centrat pe imaginea președintelui Klaus Iohannis, după ce acesta a cerut Parlamentului să studieze câteva propuneri de modificare a noului Cod Silvic, pe care PSD îl trecuse prin legislativ cu propriile modificări. Prim-ministrul Victor Ponta, liderul PSD, a profitat de situație și a construit rapid un scandal în jurul președintelui României, scandal care a produs impresia că șeful statului a propus schimbări care ar favoriza firma austriacă.
Asta deși cele mai multe legături ale SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL cu scena politică trec prin PSD, începând cu decorațiile acordate de Ion Iliescu și terminând cu sumele uriașe pe care sperau să le stoarcă de la austricei incuplații din dosarul retrocedărilor ilegale în care au fost trimiși în judecată Viorel Hrebenciuc, șeful Romsilva Adam Crăciunescu și în care mai e implicat socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu.
Victor Ponta însuși are legături cu firma austriacă. Toate aceste legături au trecut în plan secund, în centrul atenției fiind interesele șefului Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, care în trecut a făcut și el lobby pentru austrieci, dar pe vremea când era și el parlamentar PSD. O interpelare prezentată ieri, în fascimil, în care Mihalache promovează interesele SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL, în 2008, în Parlament, a determinat România Curată să prezinte o analiză în care ridică suspiciunea că Mihalache este cel care l-a dus pe Klaus Iohannis în calea austriecilor.
Muntele de bani de la Schweighofer: 1,7 miliarde de euro
Cea mai puternică firmă privată din industrie, Schweighofer, este în centrul scandalului pentru că orice modificare a Codului Silvic afectează cel mai mult interesele acestei firme. Pentru a pricepe mai bine despre ce interese vorbim, este suficient sa ne uitam rapoartele financiare depuse de SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL la Finanțe în ultimii cinci ani. Sumele sunt ameițitoare. În 2013 cifra de afaceri a atins aproape jumătate de miliard de euro, cu un profit de aproape 100 de milioane de euro. În ultimii cinci ani, cifra de afaceri cumulată a austriecilor care exploatează lemn este de peste 1,7 miliarde de euro (1.749.254.757) din care s-a generat un profit cumulat de 336,6 milioane de euro. (336.611.791).
Ion Iliescu l-a decorat pe Gerald Schweighofer
Lanțul legăturilor dintre compania austriacă și scena politică este foarte lung și se întinde până în 2004, când șef al statului era Ion Iliescu, managerul companiei, Gerald Schweighofer fiind mereu în centrul atenției politicienilor.
În 14 decembrie 2014, Ion Iliescu l-a decorat pe Gerald Schweighofer cu Ordinul National pentru Merit în grad de Cavaler. Motivul pentru care Iliescu l-a decorat pe Schweighofer:
"În semn de deosebită apreciere pentru contribuțiile personale avute la dezvoltarea unor importante domenii de activitate, pentru promovarea relațiilor dintre Republica Austria și Romania".
Conform Hotnews, decretul prezidențial 1.036, a fost semnat de Ion Iliescu în 2 decembrie 2004 si publicat in Monitorul Oficial nr 1.191 din 14 decembrie 2004.
Ponta i-a lăudat copios pe austrieci
Jurnaliștii Claudia Pirvoiu și Mihai Ivascu au scris astăzi, pentru Hotnews, un articol în care expune faptul că în trecut Victor Ponta nu era deloc supărat pe austriecii de la Schweighofer, ba chiar îi lăuda copios.
”Pe 11 iulie 2013, cu ocazia prezentarii Programului national de investitii, Ponta s-a laudat cu o investiție realizată de aceasta companie în Covasna. Firma austriacă a fost introdusă pe o listă la capitolul Mari investitii-companii internationale, alături de giganți industriali precum Dacia, Ford, Daimler, Oracle, Bosch, Pirelli, Michelin”, se arată în articolul Hotnews.
Înainte de momentul din iulie 2013, când Victor Ponta a lăudat firma austriacă. Un ministru al cabinetului său a participat la inaugurarea unei fabrici a Schweighofer Holzindustrie. Ministrul Apărării Mircea Dușa, a participat în martie 2013 la o conferință în Covasna, cu ocazia inaugurării investiției Holzindustrie.
Consilierul lui Victor Ponta voia să stoarcă jumătate de milion de euro de la austrieci
Cea mai gravă legătură a unor personaje importante din PSD cu Schweighofer Holzindustrie apare însă în dosarul penal în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc. Jurnalista Sorina Matei a publicat pe blogul personal stenograme ale unor interceptări din dosarul retrocedărilor ilegale în care a mai fost trimis în judecată Adam Crăciunescu, șeful Romsilva și omul senatorului PSD Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta.
”În dosar, firma Schweighofer Holzindustrie apare de fiecare dată menționată și introdusă în discuție de către Ioan Adam, consilier onorific la acel timp al premierului României, Victor Ponta iar într-o serie de înregistrări sunt menționate diferite sume de bani”, explică Sorina Matei.
Dosarul a fost instrumentat de DNA Brașov și procurorii au obținut chiar arestarea preventivă a unor personaje importante. Paltin Sturdza, Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc și Andrei Hrebenciuc au fost arestați preventiv în octombrie 2014 pentu acte de corupție. În ianuarie 2015, cei patru au fost trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat alături de soția lui Ioan Adam, șeful Romsilva Adam Crăciunescu și fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu.
Ilie Sârbu a fost și el suspect în acest dosar, dar față de el s-a deschis un dosar penal separat (disjuns) pentru infracțiunea de folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat, speță disjunsă din dosarul cauzei.
Sorina Matei publică mai multe stenograme ale unor discuții dintre inculpați în care consilierul lui Victor Ponta, Ioan Adam (parlamentar PSD), face referiri clare la austriecii de la Schweighofer Holzindustrie. Conform acestor interceptări, grupul de interese Hrebenciuc-Sârbu se aștepta să stoarcă până la jumătate de milion de euro de la austrieci.
Discuțiile sunt purtate între fostul deputat PSD Ioan Adam și Sturza Paltin Gheorghe. Cei doi puneau la cale condițiile în care ar putea atrage firma austriacă în afacerea cu retrocedări ilegale pe care o puseseră pe picioare. Adam îi explică lui Sturza că austriecii vor trebui să le plătească între 200.000 de euro și 500.000 de mii de euro. ”Și 500.000 de euro să pună sau 200.000 de euro, numai să pună ceva" , îi spune Adam lui Sturza într-o discuție despre Schweighofer Holzindustrie.
Surse din apropierea lui Sârbu: Crăciunescu este omul lui ”Tata socru”
În stenogramele din dosar apar și discuții purtate între Ilie Sârbu și Adam Crăciunescu, șeful Romsilva care punea presiuni pe juriștii regiei să nu reprezinte corect interesele statului în procesul de retrocedare. Sârbu și Crăciunescu discută despre Viorel Hrebenciuc, care era supărat că Serviciul Juridic al Romsilva îi strică arajamentele în instanță. Procurorii arată în actul de trimitere în judecată că Sârbu primise de la Viorel Hrebenciuc sarcina să îl determine pe șeful Romsilva să rezolve urgent problema juriștilor incomozi. O discuție înregistrată de anchetatori, dintre Hrebenciuc și o altă persoană, conține replica în care Hrebenciuc se laudă că l-a pus pe Sârbu ”să-l calce pe cap pe Crăciunescu” pentru a rezolva problema.
Surse din Timișoara, care cunosc în detaliu relația dintre Ilie Sârbu și Adam Crăciunescu au declarat în exclusivitate pentru EVZ că șeful Romsilva este foarte apropiat de Ilie Sârbu căruia îi datorează întreaga carieră profesională prin instituții de stat. Acesta este meninut pe funcția de a Romsilva, deși a fost trimis în judecată.
Șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, închide cercul vicios
Cercul vicios al intereselor politice și financiare din jurul companiei austriece se închide cu Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale. Așa cum a arătat joi EVZ, în anul 2008, pe vremea când era deputat PSD de Maramureș, Mihalache a depus o interpelare în care promovează și susține interesele Schweighofer Holzindustrie. După ce documentul a fost prezentat public Mihalache a încercat să explice situația. „Un mare investitor, SC Schweighofer Holzindustrie Sebeş, este împiedicat să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale”, arăta atunci Dan Mihalache.
„Dacă unii se preocupă de interpelări făcute de mine acum 7 ani, în calitate de deputat, arată caracterul manipulator al acestei teme şi interesul care există. L-am văzut şi aseară din partea premierului, de a lega preşedinţia în mod artificial de numele Schweighofer. Atunci cred că era vorba de un conflict local, undeva la Poienii de sub Munte, vă spun sincer că nici măcar nu îmi amintesc foarte bine. Dacă am revăzut textul interpelării practic puneam o întrebare. La nivelul administraţiei, noi nu ne-am întâlnit cu firma Schweighofer şi dacă ne-am fi întâlnit, ceea ce nu s-a întâmplat pentru că nu au solicitat, nu văd ce ar fi fost un lucru rău să îi audiem, să îi ascultăm. E o parte intresantă, e un operator economic până la urmă semnificativ”, a spus Mihalache pentru Digi 24.
Schweighofer: ”Poate ne-am întâlnit întâmplător cu Mihalache”
În scandal a intervenit și compania austriacă. Reprezentanții Schweighofer au emis un comunicat de presă în care își prezintă poziția.
”Putem afirma cu certitudine faptul că nu am avut niciodată vreo relaţie comercială sau personală cu domnul Dan Mihalache. Cu toate acestea, nu excludem posibilitatea ca vreunul dintre reprezentanţii companiei noastre să-l fi întâlnit, întâmplător, în trecut Pe domnul Preşedinte Klaus Iohannis l-am întâlnit doar în urmă cu 8-10 ani, o singură dată, când acesta era primarul Sibiului, ocazie cu care ne-am prezentat compania. Nu am făcut niciodată vreo încercare sau vreun efort să luăm legătura cu Preşedintele României sau cu consilierii prezidenţiali în afara scrisorilor oficiale care au fost trimise cu privire la amendamentele noastre aduse noului Cod Silvic. De altfel, aceste scrisori sunt publice”.
Traian Băsescu: „Ponta încearcă să arunce mortul peste gardul Cotrocenilor”
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a intervenit și el în scandal și a ținut să insiste pe legăturile lui Ilie Sârbu cu firma austriacă.
”Actualul director general de la ROMSILVA, domnul Adam Crăciunescu, protejat al lui tata socru, era secretar de stat, responsabil cu pădurile în Ministerul Agriculturii atunci cînd s-a semnat contractul cu austriecii. În 2013, cînd contractul pe zece ani al austriecilor a expirat, VV Ponta era prim ministru, Adrian Crăciunescu era director la ROMSILVA, iar tata socru devenise celebru samsar al codrilor şi terenurilor agricole ale României. Niciunul nu a făcut nimic pentru a pune frînă lăcomiei austriecilor. Mai mult, ticălosul plagiator şi mincinos face aluzie la faptul că, în susţinerile lui, are argumente primite de la servicii de informaţii, lucru absolut imposibil fără informarea simultană a preşedintelui, avînd în vedere magnitudinea subiectului”, a spus Traian Băsescu.