LOCUL I. La goalball, sport practicat de nevăzători, există un Dobrin şi un Hagi, iar pe preşedintele clubului care a câştigat campionatul îl poţi compara doar cu Laporta, şeful Barcelonei.
Dintr-un birou de la parterul unui bloc, la o aruncătură de băţ de stadionul din Trivale, "Nicolae Dobrin", antrenorul Ion Mărgescu face recensământul succeselor: "De şase ori locul I, de trei locul II şi de două ori locul III. Numai pe podium am stat". În Piteşti se aude că e un fel de Alex Ferguson. De mai bine de zece ani antrenează aceeaşi echipă. Măcar două zile pe săptămână, de fiecare dată la 7 fără un sfert, nouă jucători intră la antrenamente. Dintre aceştia, patru vor fi selecţionaţi în echipa de joc. Se fac exerciţii, alergare, deplasare stânga-dreapta, mişcări de viteză şi de reacţie, de forţă şi plonjoane.
Echipa, formată din membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor din Argeş, se antrenează pentru meciurile de goalball, fotbalul celor care au probleme de vedere. "La început mi-a fost greu să lucrez cu nevăzători, era ceva nou pentru mine. Însă mam adapta repede. Comunicăm, mă dau lângă el şi le explic: «Mâna asta dă-o sus, pe asta las-o jos» şi prind repede. Mai vin din când în când cu câte un exerciţiu nou şi mai aud: «Iar aţi visat urât azi-noapte ». Dar nu e o problemă, eu am băieţi receptivi", spune profesorul, cel care în anii ’80 a fost şi arbitru în Divizia A.
Sportul cu clopoţel
Goalball se joacă în sală, 3 la 3, pe un teren mare cât unul de volei. Porţile sunt lungi de 9 metri şi înalte de 1,5. Echipa nu are voie să treacă de 6 metri, iar spaţiul e delimitat cu o sfoară pe care jucătorii o simt prin pipăit. "Toţi trebuie să poarte nişte ochelari de cârpă, maţi şi nu e voie să duci mână la ochi. Pentru ca şansele să fie egale şi să nu fie avantajaţi cei care mai văd un pic", explică antrenorul Mărgescu.
Mingea e una specială, seamănă cu una de baschet, iar înăuntru are un clopoţel. Se aruncă cu mâna, iar adversarii din cealaltă jumătate a terenului se culcă la pământ ca nişte popice pentru a o opri din drumul spre plasa porţii. Altfel, arbitrul fluieră gol. Jucătorii nu au voie să arunce de maxim două ori consecutiv, iar dacă se greşeşte, mingea îi este oferită adversarului. Un meci are două reprize de câte 12 minute, iar dacă diferenţa dintre cele două echipe e de 10 goluri se încheie jocul înainte de fluierul final.
Dobrin de la goalball
La goalball se fac şi transferuri, iar cel mai tare l-a făcut, evident, echipa argeşeană. După ce s-a desfiinţat reprezentativa Asociaţiei Nevăzătorilor din Bucureşti, Cosmin Calotă, un tânăr de 25 de ani, o mare speranţă a goalball-ului românesc, a ales să facă naveta de trei ori pe săptămână, cu trenul, din Capitală la Piteşti pentru antrenamente.
Când nu stă în sala de antrenament, cu urechile ciulite şi gata să înşface mingea cu clopoţel, e corector la o tipografie braille. Tot la Piteşti există şi un Dobrin al goalball-ului. Daniel Ghiţă are 33 de ani şi apără şi aruncă mingea din poarta de 9 metri de peste 9 ani de zile. "La început mi-a fost greu, până m-am acomodat cu zgomotul din sală şi cu mingea. Toţi fug de postul central, acolo se aruncă cele mai multe mingi care te pot lovi destul de puternic, dar mie îmi place să joc mai tare", spune goalball-istul. Ca să vină la antrenamente, face naveta vreo 10 kilometri. Şi ca să nu întârzie, pleacă de acasă pe la 6 dimineaţa.