Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a fost trimis în judecată sub acuzația de luare de mită în formă continuată. Dosarul său a fost înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), deoarece acesta avea calitatea de deputat la momentul comiterii faptelor.
Nelu Tătaru, trimis în judecată pentru luare de mită
Procurorii DNA au spus că că, în perioada 3 aprilie – 12 iulie, Tătaru, în calitate de medic specialist în cadrul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Huși, ar fi primit mită sub formă de bani și bunuri alimentare de la 45 de persoane, inclusiv pacienți și aparținători.
Sumele oferite variau între 100 și 500 de lei, iar bunurile erau oferite în schimbul efectuării de intervenții chirurgicale, consultații și eliberări de rețete medicale. În același dosar, trei bărbați din zona Huși au fost trimiși în judecată pentru dare de mită.
Susține că e nevinovat
Nelu Tătaru n-a recunoscut nimic. Cu toate acestea, ancheta a dus la luarea mai multor măsuri restrictive. Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și plasarea fostului ministru sub control judiciar pentru 60 de zile, începând cu 4 noiembrie. În această perioadă, lui Tătaru i s-a interzis să profeseze în spitalele de stat.
„Sunt nevinovat, mi-am făcut doar datoria de medic. Nu am cerut și nu am condiționat niciodată actul medical”, a declarat fostul ministru al Sănătății.
Magistrații ÎCCJ urmează să decidă luni dacă vor menține măsura controlului judiciar pe durata procesului.
Nelu Tătaru, demis din funcție
În urma acuzațiilor, Tătaru a fost demis din funcția de președinte al PNL Vaslui și exclus de pe lista de candidați a partidului pentru alegerile parlamentare. După perchezițiile efectuate la spitalul din Huși, sute de persoane au organizat proteste în oraș, exprimându-și sprijinul pentru fostul ministru, care este foarte apreciat în zonă.
După instituirea măsurii controlului judiciar și a interdicției de a mai profesa la stat, avocata lui Tătaru, Sandra Grădinaru, a declarat că este vorba despre o încălcare a legii.
„Cele două măsuri au fost impuse pentru 60 de zile. Vom ataca măsura impusă de procurori, în condiţiile în care au fost sute de oameni la Huşi care susţin că nu au dat niciodată niciun leu doctorului Nelu Tătaru. Se continuă în construirea acestui dosar.
Nu a existat niciun flagrant şi acum urmează să se mai facă audieri şi să se vadă dacă unii suspecţi recunosc sau nu recunosc, dacă au fost identificaţi sau nu”, spunea avocata.