Republica Moldova. Fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, a comentat cel de-al doilea raport de extindere publicat, săptămâna curentă, de Comisia Europeană. Popescu susține că acest document are o semnificație profundă, atât strategică, cât și simbolică, definind clar perspectiva unei uși deschise spre Uniunea Europeană. Totodată, Popescu spune că moldovenii au o șansă unică să nu admită ca țara lor să devină „a doua Giorgie”.
Nicu Popescu: avem o ușă deschisă spre UE
Într-un editorial pentru deschide.md, Nicu Popescu spune că „decizia de a ne deschide ușa către Uniunea Europeană nu este doar un act de solidaritate”.
„Desigur, decizia UE de a oferi perspectiva aderării pentru Moldova a venit într-un context geopolitic dramatic, marcat de agresiunea brutală a Rusiei asupra Ucrainei. (...) Nu toate țările beneficiare ale acestei oportunități au avut același succes. Georgia, în ultimii ani, s-a îndepărtat vizibil de UE. Macedonia de Nord a adus la putere forțe politice care au încetinit considerabil ritmul apropierii lor de Bruxelles”, susține Popescu.
Totodată, diplomatul crede că Moldova a știut să gestioneze cel mai bine noul context geopolitic.
„Atât în 2023, cât și în 2024, Moldova este printre liderii implementării acquis-ului. Este suficient să numeri capitolele marcate cu progres bun și să compari viteza noastră de implementare cu cea a altor state”, mai spune fostul șef al diplomației moldovenești.
Diplomatul declară că atât România, cât și alți parteneri europeni, au fost alături de Republica Moldova.
„Sprijinul lor se simte în fiecare acord de cooperare și fiecare legătură infrastructurală care ne apropie mai mult de Uniunea Europeană. (...) Acest parcurs european nu este doar un ideal sau o speranță, ci o realitate concretă, trăită zilnic de cetățenii noștri, care beneficiază direct de progresul nostru comun”, se mai arată în editorial.
Popescu: Este în puterea noastră să nu lăsăm Moldova să devină o „a doua Georgie.”
Diplomatul susține că moldovenii au de învățat o lecție dureroasă din experiența Georgiei.
„Georgia avea și ea un vis european. Dar acest vis a fost deturnat de lideri care s-au autoproclamat “democrați” și “pro-europeni”. Doar pentru a pune țara pe o cale de izolare și stagnare. Sub masca integrării europene, oligarhii și-au consolidat puterea (...). Consecințele acestei manipulări au fost devastatoare pentru poporul georgian. Pentru noi, în Moldova, această poveste este un avertisment. Este în puterea noastră să nu lăsăm Moldova să devină o „a doua Georgie.”, constată Popescu.
La finalul editorialului, Popescu își arată sprijinul pentru Maia Sandu.
Deși de aproape un an nu mai este ministru de Externe, Nicu Popescu s-a implicat activ în promovarea integrării europene. Înainte de referendum, Popescu a organizat la Chișinău și în toată țara, o campanie în care a explicat avantajele integrării europene. Ex-șeful diplomației moldovenești, însoțit de un grup de tineri, a putut fi văzut pe străzile Chișinăului, dar și în piețe sau magazine.
În timpul mandatului lui Popescu, Republica Moldova a obținut statutul de candidat la aderarea la UE. În decembrie 2023 au început negocierile pentru aderarea la UE.
Ultima sa vizită a fost în România, unde s-a întâlnit cu omologul său, Luminița Odobescu, și cu fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu.
Popescu a făcut parte din Guvernul Nataliei Gavrilița, iar apoi și din cel condus de Dorin Recean.