Judecătoarea Mihaela Elisabeta Cotora, fostă preşedintă a Curţii de Apel Craiova, a pierdut procesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) prin care reclama încălcarea dreptului la un proces echitabil, cuprins în Articolul 6 din Convenție.
În urma cercetărilor s-a stabilit, în unanimitate, că nu a existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil. Demersul la CEDO a fost inițiat după ce o acțiune de procedură disciplinară a fost deschisă împotriva judecătoarei în 2015, pentru abateri referitoare la componenţa comisiei de examinare a unui concurs pentru numirea în funcţii de conducere.
Judecătoarea Mihaela Cotora pierde la CEDO
Hotărârea CEDO a fost pronunțată marți, în cauza Cotora împotriva României, iar dosarul a fost înaintat Curții pe 21 iunie 2018.
Acțiunea disciplinară întreprinsă de Inspecția Judiciară a fost întreprinsă după ce s-a constatat că Mihaela Elisabeta Cotora a manifestat interes sporit în aflarea componenţei comisiei de examinare a concursului pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor şi a întreprins demersuri succesive în vederea influenţării membrilor acesteia.
Un an mai târziu, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a impus acesteia o sancțiune disciplinară, prin care i se reducea salariul.
La CEDO, judecătoarea a susținut că Înalta Curte nu a exercitat un „control suficient” pentru a remedia deficienţele procedurii disciplinare cu privire la care Secţia disciplinară pentru judecători a CSM s-a pronunţat la 31 octombrie 2016. Mai mult, Secţia disciplinară judiciară a CSM nu a vrut să ia în calcul probele prezentate de aceasta.
Hotărârea nu este definitivă
În cauză, CEDO a stabilit că Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii este un „organ judiciar cu jurisdicţie deplină” căruia i se aplică garanţiile prevăzute la articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Nu a fost nimic care să arate faptul că membrii CSM ar fi părtinitori, iar în cazul în care Înalta Curte ar fi considerat că motivele invocate de reclamantă sunt întemeiate, ar fi avut competenţa de a anula decizia CSM.
Hotărârea dată de CEDO nu este definitivă, iar în termen de trei luni de la pronunțare, oricare dintre părţi poate solicita trimiterea cauzei în faţa Marii Camere a Curţii.
În situația în care cererea va fi respinsă, hotărârea va fi declarată definitivă și, prin urmare, va fi trimisă Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care supraveghează executarea acesteia, potrivit Agerpres.