Europarlamentarul Dan Motreanu a obținut susținerea comisarului european pentru Coeziune pentru extinderea perioadei în care pot fi utilizate fondurile europene aferente programului 2014-2020. Măsură va contribui la finalizarea proiectelor destinate dezvoltării regiunilor și la creșterea ratei de absorbție.
Fonduri europene, destinate finalizării proiectelor, aferente perioadei de programare 2014 - 2020 vor fi alocate până la jumătatea anului 2025. Extinderea calendarului va fi posibilă datorită demersurilor făcute de europarlamentarul PNL Dan Motreanu. Prim-vicepreședintele liberal a obținut susținere din partea comisarului european pentru Coeziune, Elisa Ferreira.
Politicianul liberal a anunțat că această măsură este esențială pentru finalizarea proiectelor destinate dezvoltării regiunilor românești. De asemenea, inițiativa sa va contribui la creșterea ratei de absorbție spre 100%.
„Prelungirea cu încă un an, până la jumătatea anului 2025, a termenului de utilizare pentru fonduri europene din Politica de Coeziune a exercițiului financiar 2014-2020 este una din priorităților mele în Parlamentul European. Prelungirea termenului pentru finalizarea proiectelor și creșterea ratei de cofinanțare la 100% din partea UE reprezintă soluții absolut necesare pentru finalizarea unor proiecte importante pentru dezvoltarea regiunilor noastre”, a anunțat Dan Motreanu.
Dan Motreanu a susținut în Parlamentul European necesitatea prelungirii termenului de utilizare a fondurilor europene, din Politica de Coeziune, până în 2025.
Fonduri europene pentru proiecte românești
În cadrul dezbaterii privind Politica de Coeziune Post 2027, politicianul PNL a solicitat sprijinul comisarului european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira. El i-a prezentat propunerile sale cu privire la prelungirea termenelor, iar oficialul de la Bruxelles a fost de acord.
Conform europarlamentarului, Elisa Ferreira susține ca proiectele finanțate din fonduri europene să fie prelungite până la jumătatea anului 2025. Iar propunerea va fi prezentată în Comisia Europeană.
„În intervenția pe care am avut-o în cadrul dezbaterii din Parlamentul European privind Politica de Coeziune Post 2027, am solicitat comisarului european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, să susțină aceste propuneri, iar aceasta a răspuns afirmativ”, a mai arătat Dan Motreanu.
Astfel, autoritățile publice care impelementează astfel de investiții vor avea la dispoziție mai multă vreme pentru a le duce la capăt.
Finanțări importante pentru țările mai puțin dezvoltate
Dan Motreanu a mai propus, legat de fonduri europene, ca finanțările din programul STEP să fie direcționate exclusiv către țările cu PIB-ul sub media Uniunii. Între acestea se numără și România. STEP este o platformă de Tehnologii Strategice pentru Europa.
Iar demersul inițiat de liberal va permite atragerea unor companii capabile să dezvolte tehnologii moderne în regiuni cu resurse limitate.
Politica de Coeziune rămâne principalul vehicul de investiții bazat pe fonduri europene. Prin acest instrument de finanțare aproximativ o treime bugetul UE merge către sprijinirea regiunilor mai puțin dezvoltate.
În perioada 2021-2027, România va beneficia de o alocare totală de 31,5 miliarde de euro prin intermediul Politicii de Coeziune.