Președintele PNL, Florin Cîțu, nu intenționează să participe la ședința de marți, 15 februarie, a coaliției de guvernare. Cel puțin, nu până când guvernanții pun pe masă soluții concrete pentru rezolvarea crizei energetice cu care se confruntă populația la momentul actual, au transmis surse liberale. Pe de altă parte, la mijloc se pare că ar mocni și un conflict cu social-democrații.
Șeful PNL refuză să participe la ședința coaliției de guvernare, în care ar trebui să se dezbată aplicarea unor măsuri care să vină în sprijinul populației.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, ar fi trebuit să prezinte la întrunirea cu pricina o serie de măsuri care s-ar putea aplica de la data de 1 aprilie, atunci când ordonanța care stabilește plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie electrică și gaze va expira.
Amintim că, de la data de 1 februarie, plafonul de consum până la care populația poate beneficia de ajutor de stat este de 500 KWh la energie electrică și 300 mc la gaze naturale. Plafonul de preț scade până la 0,68 lei/KWh la energie electrică și la 0,22 lei/KWh la gaze naturale pentru cei care se încadrează în plafonul de consum.
Florin Cîțu nu vrea să participe la ședința coaliției de guvernare
Revenind, însă, Florin Cîțu consideră, însă, că o ședință a coaliției de guvernare nu-și are rostul atât timp cât pe masă nu sunt puse soluții concrete care să ajute direct românii de la 1 aprilie, astfel încât nu va participa la întrunire, potrivit informațiilor transmise de surse liberale pentru G4Media.
În același timp, surse din partidul social-democraților spun că, de fapt, președintele PNL ar fi nemulțumit de conducerea Companiei Naționale de Investiții, instituție coordonată de Pătrășcoiu Manuela Irina, care se bucură de susținerea PSD. Florin Cîțu ar dori schimbarea șefiei CNI, însă premierul Nicolae Ciucă nu ar fi de acord cu o astfel de decizie.
Soluțiile propuse de PNL pentru depășirea crizei energetice
Pe de altă parte, PSD și PNL au păreri diferite în ceea ce privește sprijinul care trebuie oferit românilor în această perioadă. Social-democrații susțin reglementarea prețului la energie și reducerea TVA-ului la energie la 5%. Liberalii doresc reducerea generală a TVA-ului, precum și a contribuțiilor sociale.
Președintele PNL a anunțat, în urmă cu trei zile, soluțiile amintite, explicând că acestea vor conduce la scăderea inflației și, în consecință, la majorarea salariilor pentru români și stimularea creșterii economice.
„Bineînțeles (că sunt de acord cu majorarea pensiilor și salariilor – n.r.)! Dacă se poate face şi sunt resurse, din punctul nostru de vedere, susţinem cu cea mai mare tărie.
Noi vrem să ajutăm şi pe cei angajaţi în sectorul privat, de aceea venim cu aceste măsuri, nu doar pe pensionari şi pe cei din sectorul bugetar. (..) Să fim foarte atenţi, mărirea de pensii sau de salarii din sistemul bugetar vine din taxele pe care le plătesc cei din sectorul privat, de aceea este datoria noastră să îi ajutăm şi pe ei”, a mai spus președintele PNL, Florin Cîțu.