Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a vorbit despre felul în care au decurs negocierile cu fermierii care protestează în stradă. Potrivit spuselor sale, multe dintre revendicări sunt deja în curs de implementare, însă nimeni nu le-a explicat acest lucru participanților la proteste.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii a spus că multe dintre revendicările fermierilor protestatari sunt incluse în bugetul pe anul în curs. Potrivit spuselor sale, agricultorii care au ieșit în stradă nu au cunoștință de măsurile adoptate la minister. Din afirmațiile ministrului se înțelege că protestul fermierilor împotriva Ministerului Agriculturii nu are obiect.
Florin Barbu, despre discuțiile cu protestatarii
Ministrul Agriculturii a declarat, la finalul protestelor, că ministerul are toate sumele disponibile pentru acoperirea nevoilor agricultorilor. El a spus că aceștia au ieșit în stradă fără să fie informați. Mai mult, a declarat Florin Barbu, între participanții la protest nu există solidaritate, nu au un punct de vedere comun. Aceștia s-au certat, între ei, inclusiv la discuțiile cu ministrul.
„Probabil o parte din fermieri erau foarte încinși și au protestat în zonă. Eu am încercat să le explic să se calmeze. Au avut o chestie și între ei, se certau inclusiv în fața mea între ei, pentru că nu s-au așteptat ca Ministerul Agriculturii să aibă toate sumele disponibile, nu s-au așteptat că Ministerul Agriculturii are acoperite toate nevoile fermierilor, inclusiv parte de ajutoare de stat pe Ucraina. Vorbim de 2,4 miliarde de lei. Lucrurile acestea, din păcate, fermierii care s-au alăturat acestui protest spontan nu știau toate lucrurile acestea”, a spus Florin Barbu.
În acest context, ministrul a mai spus că a încercat să negocieze cu protestatarii încă din primele zile, dar a fost refuzat. Scopul acestora a fost să ajungă la prim-ministru. Iar după discuția cu Marcel Ciolacu s-a stabilit un calendar clar de negociere cu fiecare instituție.
„S-au prezentat la ora 12, am stat în discuții timp de trei ore, 15-20 de minute după finalizare i-am lăsat singuri în sală și și-au discutat dacă sunt de acord cu cele transpuse în procesul-verbal. Au fost de acord. Au ieșit în fața presei (…), au spus, domnule, din momentul acesta cu Ministerul Agriculturii noi ne-am încheiat discuțiile, suntem mulțumiți”, a adăugat ministrul.
Protestele continuă în următoarele zile
La finalul întâlnirii cu ministrul Florin Barbu, unul dintre liderii fermierilor, Dănuţ Andruş, a afirmat că protestele vor continua. Aceasta chiar dacă mai multe solicitări le-au fost acceptate. Între acestea și amânarea ratelor, prevăzută într-un proiect de act normativ ce ar urma să fie aprobat în următoarea şedinţă de Guvern. Protestatarul a spus că mai sunt revendicări care ţin de alte ministere.
„Cred că trebuie să ne consultăm. Cred că protestele vor continua, dar nu din cauza Ministerului Agriculturii. Noi vom protesta în continuare. Ministerul Agriculturii este primul minister care şi-a asumat aceste măsuri cu termen cert. Sperăm că până miercuri, până la şedinţa de Guvern şi celelalte ministere să ia exemplu şi să-şi asume măsurile pe care le semnalăm pentru a fi rezolvate. Protestul continuă, dar în privinţa ministerului Agriculturii avem un document asumat”, a declarat Dănuț Andruș.
Dănuţ Andruş a declarat că ministrul Agriculturii şi-a asumat mai multe măsuri solicitate de protestatari şi a fost încheiat un proces verbal în acest sens.
Florin Barbu a semnat un proces verbal
Ministrul Agriculturii a declarat că, din punctul său de vedere, protestul fermierilor a fot închis. Iar în acest sens a fost încheiat un proces verbal privind parte din revendicările fermierilor.
„Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii protestul este închis”, a transmis Florin Barbu.
Ministrul a precizat că există fonduri pentru rezolvarea revendicărilor și nemulțumirilor din sectorul agricol. El a mai arătat că există multe programe de finanțare destinate fermierilor.
„Sunt foarte multe programe, foarte multe proiecte pe care le avem în implementare. Pe lângă subvenţiile, granturile pe care le dăm fermierilor români pentru a-i scoate din dificultate, avem partea de dezvoltare a Ministerului Agriculturii, vorbim aici de ferme de reproducţie în sectorul suin, în sectorul apicol. Foarte mulţi bani pe cele două măsuri foarte importante pentru România şi Guvernul României, un miliard de euro pentru investalim, procesare în România pentru că ne dorim foarte mult să procesăm materia primă şi să nu mai exportăm materie primă şi partea de independenţă energetică în ferme. Este un grant de 100% fără cofinanţare prin care fermierii pot să îşi achiziţioneze instalaţiile de eoliene,cât şi de energie regenerabilă pentru a aduce costurile cu energie cât mai mici în fermele din România”, a explicat ministrul Agriculturii.