FLORIAN BICHIR: Copos, un Balzac al savarinelor

Atunci când nu renunţă definitiv la fotbal sau vinde clubul Rapid, lucru care se întâmplă de câteva ori pe săptămână, George Copos scrie.

Şi-a descoperit vocaţia de epistolar. Şi nu de ieri, de azi, ci încă de pe vremea când era vicepremier. Tristă ţară în care George Copos a ajuns al doilea om din executiv! Ei bine, anchetat de DNA, omul de afaceri trimitea prin fax misive prin care anunţa că nu se poate prezenta fiindcă este ocupat cu guvernarea ţării.

Hârtii pe care figura antetul guvernului, ca să vadă anchetatorii că nu glumeşte, că e chiar ocupat în Piaţa Victoriei. Că e un fel de Ceauşescu mai mic, al cărui birou de lucru era însăşi ţara. „Evenimentul zilei“ a publicat un articol despre George Copos. Rănit în orgoliul propriu de patron, om de afaceri, politician, cap de familie, dar şi alte calităţi pe care le-o avea, George Copos a pus mâna pe condei. Şi ne-a scris o depeşă, evident personalizată cu numele său Gheorghe Copos. Câteva fraze sunt memorabile pentru talentul de scriitor al acestuia. Ia să dăm un citat din acest Balzac, nedescoperit încă de Uniunea Scriitorilor şi de marile edituri: „În lumina celor de mai sus, bazat pe documentele anexate, afirm, cu toată tăria şi convingerea, că modificarea Legii Sportului nu s-a făcut din iniţiativa mea“.

Senzaţie: o frază curată ca apa cristalină - „afirm, cu toată tăria şi convingerea". Plenară, CC al UTC, direct, fără menajamente. Că doar nu degeaba a pierdut vremea prin UASCR (Uniunea Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România). Nu degeaba presa a relatat că George Copos era restant la sfârşitul anului 1985 la Biblioteca CC al UTC cu următoarele lucrări: „Codul principiilor de norme ale eticii şi echităţii socialiste“ şi „Cuvântarea tov. Nicolae Ceauşescu din 2- 3 august 1983“. Le citea şi consemna temeinic, după cum se vede şi astăzi. Dar să mai cităm o altă frază memorabilă: „În calitatea mea de susţinător al ideilor de libertate şi, totodată, de responsabilitate socială a presei, adresez cotidianului «Evenimentul zilei» rugămintea insistentă de a înceta să mai publice informaţii neverificate sau articole tendenţioase, care dezinformează opinia publică“. Ce cuvinte mari: „responsabilitate socială“. Probabil aşa le vorbeşte şi fotbaliştilor de nu se dezmeticesc ăia decât după câţiva ani după ce au semnat.

Nemulţumit de reacţia colegilor noştri, George Copos a recidivat cu o altă depeşă. De data acesta nu mai era adresată „stimatului redactor-şef“ ci „domnului redactor-şef“, semn că a pus la suflet ce s-a scris despre Domnia Sa. Sfârşitul este teribil şi sumbru: „Văzând ostilitatea cu care sunt tratate încercările de apropiere de lumea europeană, mă întreb, câteodată, dacă vrem să facem parte din această lume sau doar mimăm.

Cu atitudini rigide şi lipsite de înţelegere, ca aceea a redactorului dumneavoastră, vom avea nevoie de 100 de ani de acomodare cu Europa“. Apocalipsa după Copos! Şi eu mă întreb aşa, câteodată, dacă domnul Copos crede că toată lumea e proastă, iar el e deştept sau mimează.