Drept la replică. Camelia Bogdan vine cu precizări privind situația sa financiară

Camelia Bogdan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Autoritățile au pus în discuție desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Singura modalitate prin care aceștia ar putea să își demonstreze eficiența este finalizarea dosarului în care este implicată Camelia Bogdan.

Update: Ce spune judecătoarea despre situația ei financiară:

„In esenta, in urma verificarilor situatiei mele financiare incepand cu numirea in profesie(15.08.2005), Agentia Nationala de Integritate a constat ca economiile subsemnatei au fost efectuate din veniturile realizate si ca afirmatia domnului Mugur Ciuvica privind existenta unui depozit de 200 000 EURO este lipsita de substanta.

De altfel, in legătură cu declaratia mea de avere din anul 2018, am sesizat ANAF si PICCJ, indicand contul aferent singurului meu depozit constituit in acel an, creditat cu suma de 20.000 EUR, printr-o operatiune de schimb valutar a sumelor ce mi-au fost restituite cu o intarziere de șase luni de către Curtea de Apel Bucuresti”, este mesajul primit pe adresa de email a redacției, prin care Camelia Bogdan explică situația sa financiară.

Știrea inițială: În urmă cu doi ani, Grupul de Investigații Politice (GIP) a sesizat Parchetul în legătură cu faptul că judecătoarea Camelia Bogdan a creat, în primele luni ale anului 2018, un depozit bancar de 200.000 euro. Acești bani se regăsesc în declarațiile de avere din iunie 2018 și în iunie 2019 ale judecătoarei suspendate. Cu toate acestea, activele financiare sau veniturile judecătoarei dinainte de 2018 nu justifică în niciun fel suma de 200.000 de euro.

La scurt timp după ce GIP a făcut publice informațiile legate de acest depozit, banii au dispărut din declarațiile de avere ale judecătoarei suspendate.

„În urma dezvăluirilor noastre și după ce ANAF a anunțat că o va supune pe judecătoarea Bogdan analizei de risc, cei 200.000 Euro au dispărut pur și simplu din declarația de avere depusă de aceasta în 2020.

În 5 august 2020, Parchetul General ne-a comunicat că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție anchetează averea Cameliei Bogdan”, se arată într-o postare făcută de Grupul de Investigații Politice în urmă cu puțin timp.

Potrivit postării făcute pe rețelele de socializare de GIP, finalizarea dosarului în care este cercetată Camelia Bogdan ar putea fi șansa prin care secția de Investigarea Infracțiunilor din Justiție să își demonstreze, „în sfârșit, eficiența”.

Investigarea Infracțiunilor din Justiție a solicitat excluderea definitivă a Cameliei Bogdan din magistratură

În luna martie 2021, Inspecția Judiciară a propus celor de la CSM să o elimine definitiv pe Camelia Bogdan din magistratură. Potrivit acestora, judecătorul suspendat nu mai are o reputație bună și nici nu prezintă calitățile necesare pentru ocuparea unei astfel de funcții.

Raportul Inspecției Judiciare include următoarele aspecte:

  • Judecătoarea suspendată Camelia Bogdan a atacat permanent autoritatea judecătorească cu scopul de a induce în eroare, de a afecta credibilitatea justiției și de face presiuni indirecte împotriva tuturor celor implicați în desfășurarea procedurilor disciplinare care o vizau.
  • Camelia Bogdan a făcut afirmații defăimătoare la adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție, a judecătorilor care au dat sentințe care nu i-au convenit, a Consiliului Superior al Magistraturii, a Serviciului Român de Informații și a Curții Constituționale. A îndemnat la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale.
  • În perioada 2015-2020, Camelia Bogdan a formulat 41 de cereri de apărare a reputației profesionale și a independenței sistemului judiciar, din care 40 au fost respinse de CSM.