Deși este una dintre cele mai folosite proceduri în rândul intervențiilor estetice, sunt încă multe persoane care prezintă reticență și chiar teamă în momentul în care aud denumirea de toxină botulinică.
Și asta, nu pentru că ar fi avut vreo problemă legată de toxina botulinică, ci pentru că, fie denumirea de „toxină” îi sperie, fie că aud tot felul de păreri deloc adevărate despre aceasta substanță, exprimate de către persoane neavizate.
Sunt foarte frecvente reacțiile de genul: „nu, nu vreau toxină, mi-e teamă de ea, am auzit tot felul de lucruri. Am auzit că o sa cadă pielea și că dacă încetez să mai injectez, ridurile vor fi mai adânci decât înainte.”
De ce oare oamenii nu apelează mai întâi la sfatul unui specialist? De ce sunt atrași de primele și cele mai… senzaționale păreri? De ce nu caută cercetarile științifice și părerile celor mai avizate foruri? Pentru că, de multe ori, e mai permeabil să prinzi un gând și o parere negativistă, decât să înțelegi că poti accepta o realitate atent studiată.
Să nu uităm că toxina botulinică este folosită cu mult înaintea chirurgilor plasticieni de către neurologi și oftalmologi, pentru a trata boli la vârste diferite, incusiv la copii.
Astăzi am ales să demontez pentru voi câteva mituri despre toxina botulinică.
„Botoxul îngheață fața”
În ciuda acestui perpetuat mit conform căruia făcând Botox mușchii vor fi paralizați, iar fața nu va mai putea exprima emoții, acțiunea toxinei botulinice este de a relaxa doar fascicule din mușchi, nu accea de a îngheța mușchii în întregime. Așadar, injectând Botox mușchii cu care se realizează zâmbetul și încruntarea se vor relaxa, făcândui astfel să apară mai…”calmi”, nicidecum ca acțiunea lor să dispară în totalitate.
„Nu se poate injecta decât după vârsta de 40-50 de ani”
Vârsta medie la care este folosită toxina botulinică în intervențiile estetice este de 33 de ani. Este din ce în ce mai populară injectarea și la persoane tinere, sub 30 de ani, atunci când ridurile încep să apară, pentru a preveni ca mișcările repetate ale mușchilor să sape adânc în piele, ducând la apariția ridurilor statice, care nu mai pot fi corectate doar cu toxină botulinică, ci asociind și injectări de acid hialuronic și tratamente laser.
„Toxina botulinică «șterge» expresia facială și grăbește îmbătrânirea pielii!”
Relaxarea musculară care duce la netezirea pielii și dispariția ridurilor se realizează doar pe anumite fascicule din mușchi, astfel încât mare parte din acesta își păstrează acțiunea și expresia. Este foarte important ca injectarea să fie realizată de către medici specializați în astfel de intervenții!
Contează însă și cantitatea injectată. Un specialist în estetică nu va șterge niciodată expresia facială, ci va „îmblânzi” ridurile, astfel încât expresia să rămână pe loc, iar ridurile să fie diminuate.
„Toxina botulinică dă dependență! Dacă încetăm să injectăm toxina botulinică, ridurile se vor accentua!”
Fiecare pacient care a încercat un astfel de tratament pentru riduri știe că după încetarea acțiunii acestei substanțe, ridurile reapar, însă, mult estopmate. Dacă nu se mai dorește o nouă reinjectare, nu există nici un fel de reacții secundare: nici de dependență fizică și nici de modificare a calității pielii. Dependența poate fi cel mult de natură psihologică, determinată de dorința fiecăruia de a arăta mai bine și de a masca cât mai mult timp procesele de îmbătrânire, care, din păcate, nu pot fi oprite.
Nu există deci nici un motiv pentru astfel de îngrijorări cu totul neadevărate.
Este insă foarte important carui medic vă adresați. Piața interventiilor estetice conturează un „estetician” care provine din foarte multe specialități medicale sau nemedicale. O meserie care tinde să devină universală. Aproape oricine știe să facă o injecție este atras de mirajul intervențiilor estetice. Și, nu foarte greu, se poate intitula „estetician”. Este, în definitiv doar o injecție…? După mulți ani de experiență, vă spun că nu. În estetică, o injecție este o întreagă filozofie.