Stimată doamnă redactor-șef. Vă scrie unul din milioanele de pensionari, discriminați în ultimul hal de către statul român, în raport cu alte categorii de pensionari.
Sunt pensionar din anul 1990, când am fost pensionat în baza Legii 60/1990. La acea vreme, am primit o pensie conf. Legii în vigoare de 3648 de lei net lunar, pe baza contribuției plătite pentru cei 37 de ani și 7 luni lucrați efectiv. Când s-a acordat gr. II de muncă am mai primit un spor de 4 ani. În momentul actual am 2,52 puncte, după noua lege a pensiillor, adică 1781 lei net. În situația mea sunt marea masă a pensionarilor care nu au beneficiat de alte Legi. Și acum viu cu mai multe întrebări pentru Parlamentul României, pentru Primul Ministru, pentru Ministrul Muncii, și, ultima întrebare o voi adresa pensionarilor.
- De ce nu a fost bună Legea Pensiilor de dinainte de 1990?
- Ce legătură are contribuția mea pentru pensia plătită de-alungul activității cu salariul mediu pe Economia de azi în raport cu care este calculat punctul de pensie, respectiv 37%.
- De ce după anul 1992 nu am primit mai mult de 45% față de anul 1990?
- De ce au fost introduși în fondul nostru de pensii toți care nu au contribuit cu nimic la constituirea lui și li se acordă pensii sociale?
- De ce ni se reține 21% din pensie pentru impozit și asig. sociale, când noi am plătit acești bani în timpul activității?
S-a adoptat noua Lege a Pensiilor cu scopul de a elimina discrepanțele dintre „Pensiile Nesimțite” și marea masă a pensionarilor.
Toată această minciună a ținut până au început să apară proteste din partea celor ce au piedut din pensie (vezi exemplu col. M. Dogaru). Pe măsură ce protestele au început să ia amploare, Guvernul a cedat și s-a ajuns în situația în care toți și-au recăpătat drepturile, ba, mai mult, au fost și majorate substanțial. Exemplu: un cadru M.A.I, care în 1990 avea o pensie de 2600 de lei, acum are 3800 lei. Un maistru militar care avea în 2000 o pensie de 1800 lei, acum are 3700 de lei. Deci, dacă înainte de 1990 se luau în calcul 5 ani consecutiv din ultimii 10 ani lucrați și se acorda 25% ptr. pensie, acum să fim legați de salariul mediu pe Economie?
De ce nu se aplică același principiu la toți conform Constituției, având toți drepturi egale?
Toate aceste nedreptăți au devenit posibile pentru că această mare masă de oameni nu este reprezentată de nimeni, nici în Guvern, nici în Parlament și nu are nimeni interes să o sprijine, cu atât mai puțin Partidele Politice.
Cu mult respect, Augustin Jurca
Către Redacția
Evenimentul Zilei
Mă numesc Nicolae I. Stoian, din localitatea Isverna, jud. Mehedinți și vă rog atât pe dumneavoastră cât și redacția ziarului Evenimentul Zilei să luați atitudine și să publicați doleanțele mele privind noțiunea de stat de drept.
Vă prezint cât pot de succint situația:
Prin sentința Civilă nr.203 din 27.01.2014, rămasă definitivă și irevocabilă am câștigat restituirea taxei de poluare pentru autovehicule, achitată de mine la data de 29.08.2008, în sumă de 3013 lei și 300 lei cheltuieli de judecată.
În data de 14.07.2014, am depus Cererea de restituire conform OUG 8/2014, dar chiar dacă este o ordonanță profund ticăloasă din mai multe motive, conform O. 365/741/2014, art. 1, al.3, trebuia să primesc un răspuns în 45 de zile și Graficul Tranșelor anuale. În data de 12.09.2014, m-am adresat Ministerului Finanțelor, iar răspunsurile primite sunt total neprofesioniste, fără a răspunde nimica referitor la termene și modul de aplicare a unei Hotărârii judecătoreștie.
Văzând că statul nu respectă și nu răspunde nimica deși toate legile îl obligau, am refuzat să mai plătesc impozite în valoare de 207 lei și ce credeți că face deloc onoratul Serviciu Fiscal Orășenesc Baia de Aramă: îmi blochează toate conturile personale, deținute la bănci diferite, deși ei nu respectă legea, nu dăduseră nici-un răspuns în termen legal, erau datori față de mine cu suma de 3313 lei furată din anul 2008 (puteau să rețină impozitul de 207 lei), m-au lăsat pe timp de iarnă cu 4 copii fără salariu și economii (poate le fură și pe acestea).
Domnule Președinte Iohannis, doriți să conduceți asemenea stat mafiot, oare mai putem vorbi de stat de drept, de o țară Europeană?
12.01.2015
Nicolae I. Stoian
Dragi cititori,
Această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dvs. pe adresa: „Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu nr 6, sect. 2, București”. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată!
Simona Ionescu,
redactor șef