FIDESZ-izarea României

Te-ai fi gândit că zilele astea proaspăta coaliţie de guvernare are urgenţe mai mari decât să epureze presa şi radioul public, dat fiind că "cel mai curat guvern al României" a pierdut în doar o săptămână trei titulari pe chestiuni de integritate, mai are doi miniştri în anchetă iar purtătorul de cuvânt, selectat manual de dl. Ponta, e subiect de glume cu şpăguţe printre colegii săi jurnalişti.

În ciuda acestor mărunte accidente – sau poate tocmai de aia, ca să le acopere – noul guvern a declanşat blitz krieg-ul la TVR şi radioul public, unde ştiriştii şi comentatorii incomozi sunt epuraţi. Iată la ce au folosit anii de presiuni şi înjurăturile personalizate pe canalele de partid, pe care unii le credeau benigne: la izolarea şi vulnerabilizarea unor oameni şi descurajarea altora, care ar fi avut chef să li se alăture. Deja pe culoare se plimbă noii şefi, dar şi reporterii ce pun lui Năstase întrebări încuietoare gen "nu-i aşa că procesul dv a costat statul prea mult şi nu se merită?" (vezi AICI).

Simultan, ca treaba să fie clară, premierul Ponta apelează la laşitatea breslei prin propunerea neruşinată de a amnistia fiscal pe toţi cei care şi-au tras ani de zile saci cu bani pe drepturi de autor fără să achite TVA (aplicabil pe veniturile mai mari de 35.000 euro pe an), deşi ar fi trebuit foarte clar s-o facă după 2003, când s-a aprobat Codul Fiscal de către acelaşi PSD, în care se afla acelaşi dl. Ponta.

Băţul şi morcovul: ciocul mic, lăsaţi-ne să ne răfuim cu minoritatea cârtitoare şi atunci uităm şi noi de micile voastre şmenuri cu patronatul. Realist vorbind, o propunere de nerefuzat. Şi un mesaj clar pentru cei câţiva proşti care s-ar mai putea rătăci pe la Fisc în viitor, să-şi declare corect veniturile.

De asemenea, în prima zi de sesiune parlamentară a noii majorităţi s-a legiferat urgentissim celebrul sistem majoritar pur, care după unele estimări ar traduce cele 45-50% voturi ale USL estimate într-o frumoasă super-majoritate de 65-70%, numai bună pentru a modifica Constituţia fără bătăi de cap. Se aşteaptă ca până în iunie proiectul să treacă şi de Senat.

Nu sunt întâmplătoare nici declaraţiile belicoase de gen "prefecţii să-şi dea demisia" sau "dacă Năstase e achitat, atunci procurorul de caz trebuie arestat". Şi Ponta şi Corlăţean ştiu bine că legile spun altceva şi nu se aşteaptă ca aceste lucruri sa se întâmple imediat, dar semnalul politic pentru administraţie şi justiţie e limpede.

Păi aşa ziceţi fraţilor, ce ne tot abureaţi atât? Deci revoluţia bunului simţ Ponta-Antonescu e de fapt terapia de şoc aplicată democraţiei de FIDESZ-ul lui Viktor Orban, care a făcut din Ungaria mazeta presei europene: super-majoritate în Parlament, punerea TVR şi radioului public cu botul pe labe şi încălecarea aparatului de stat. Nu că n-am fi bănuit asta, sau că ar fi prima oară când se politizează administraţia, dar surprinde viteza şi aplombul ofensivei.

Presupun că la ora asta dl. Alistar, fiind ceva mai liber, pregăteşte cu colegii o conferinţă în Parlamentul European pentru a denunţa derivele autoritare ale puterii din România, după model unguresc.