Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor, află marți dacă va fi eliberat din arest

Ferma Dacilor. Sursă foto: arhivă EVZ

Tribunalul Prahova va examina săptămâna viitoare contestațiile depuse în urma deciziei Judecătoriei Ploiești de emitere a mandatelor de arestare pentru cei trei inculpați din dosarul Ferma Dacilor.

Termenul la care patronul de la Ferma Dacilor află dacă va fi eliberat a fost fixat pe 9 ianuarie. Cornel Dinicua depus contestație împotriva arestului preventiv, în timp administratorii oficiali din documente, Adrian Ristin și Adelina Ilie, împotriva măsurii de arest la domiciliu.

Patronul de la Ferma Dacilor află săptămâna viitoare dacă scapă de arest

Inculpații sunt acuzați de distrugere din culpă, în dosarul care a dus la moartea a opt persoane în incendiul devastator de la Ferma Dacilor, în a doua zi de Crăciun.

Conform anchetatorilor, în perioada 2016 – 26.12.2023, Cornel Dinicu, Adrian Ristin și Adelina Ilie „au desfăşurat în mod convergent şi sistematic demersuri în realizarea obiectului de activitate al persoanei juridice, prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea activităţii de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, desfăşurate la sediul social din comuna Tohani, sat Tohani, judeţul Prahova”.

În cadrul anchetei de la Ferma Dacilor, alte trei persoane sunt cercetate penal pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual și abuz în serviciu în formă continuată.

Acești indivizi sunt fostul primar al comunei Gura Vadului, Constantin Lungu, actualul primar, Nicolae Marius Sora, și o funcționară de la serviciul de urbanism din Primăria Gura Vadului.

Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, reținut. Captură video

Pensiunea din Tohani, racordată ilegal la curent

Proprietarii de la Ferma Dacilor s-ar putea confrunta cu și mai multe acuzații, în urma confirmării de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei că pensiunea era conectată ilegal la rețeaua electrică.

Experții susțin că improvizația realizată pentru obținerea curentului electric reprezenta un adevărat pericol.

Această situaţie a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a 8 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”, în condiţiile în care societatea comercială era racordată la reţeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator non casnic tip persoană fizică, loc de consum cu denumirea „pompă de apă” având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susţinerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni”, se arată în documentul Parchetului.

Patronul de la Ferma Dacilor susține că focul a fost pus intenționat

Încă de la început, Cornel Dinicu a susținut că incendiul a fost pus intenționat. Însă, procurorii spun că nu există indicii că focul a fost pus de o mână criminală.

În timpul confruntării cu instanța, patronul de la Ferma Dacilor a argumentat că este exclusă posibilitatea producerii incendiului în circumstanțele imputate de Parchet, exprimând dorința de a afla cu exactitate desfășurarea evenimentelor.

Sursa foto: Arhiva EvZ

De asemenea, el a subliniat în sala de judecată că traversează o tragedie, în special având în vedere că în incendiu și-a pierdut viața și fiul său în vârstă de 11 ani.

„Este plata în avans și o pedeapsă în avans pentru multe vieți și sunt interesat să elucidez acest mister atâta timp cât știu că am depus toate diligențele în așa fel încât să asigur orice condiție de securitate chiar în plus față de cele cerute de ISU”, a susținut omul de afaceri.