La data de 30 iunie 1908, ora 7:14, un obiect cosmic s-a prăbușit în Siberia centrală. Explozia care a creat o undă de șoc care a scos din rădăcini și rupt zeci de milioane de copaci pe o suprafață de 2.000 de kilometri pătrați. Lumina provocată a aprins cerul în mare parte din Asia și Europa. La Londra, spre exemplu, la miezul nopții era atâta lumină, încât se putea citi un ziar.
Mai rău ca la Hiroshima şi Nagasaki
Misterul planează și astăzi asupra fenomenului Tunguska. Primul lucru care i-a uimit pe cercetători a fost lipsa unui crater, deși toți au ajuns la concluzia că obiectul cosmic, care putea fi un asteroid sau o cometă, a explodat în atmosferă, la 5-10 kilometri deasupra pământului.
Se estimează că explozia a fost de 1.000 de ori mai puternică decât bombele aruncate la Hiroshima şi Nagasaki. Unda de șoc a fost atât de puternică, încât a trântit localnicii la pământ pe o rază de 60 de kilometri în jurul epicentrului.
Prima ipoteză plauzibilă
În anul 2007, un profesor de la Universitatea Bologna a anunţat că s-ar putea să fi găsit, până la urmă, craterul. Ar fi vorba de Lacul Ceko, nu apare pe nicio hartă a regiunii făcută înainte de 1908. Profesorul spune că acesta ar fi apărut după ce un fragment din obiectul ceresc ar fi căzut pe pământ.
Cu toate acestea, în preajma lacului au fost găsiți arbori mai vechi de 100 de ani, care nu ar fi putut rezista deflagrației.
Un fermier rus, aflat la 60 de kilometri de presupusul epicentru, a declarat că a văzut „minge de foc strălucitoare“.
„Cerul a părut că se desparte în două, şi o trâmbă de foc a început să se mărească deasupra pădurii. Genunea din cer s-a făcut mai mare şi toată partea de nord a orizontului a fost acoperită de flăcări“, a povestit acesta.
Alte ipoteze
Lipsa unui crater de impact a sugerat, de asemenea, că obiectul nu ar fi putut fi un meteorit de fier robust, ci un obiect mai fragil, cum ar fi un asteroid pietros relativ rar sau o cometă mică.
Oamenii de știință ruși au acceptat această ipoteză, deoarece o cometă este compusă din particule de praf și gheață, care nu ar reuși să producă un crater de impact.
O altă explicație pentru explozia din regiunea Tunguska este o eliberare rapidă a gazului metan în aer din pământul mlăștinos.
Au trecut 116 ani de la ceea ce avea să devină "Tunguska". Cu toate acestea, nimeni nu pare să aibă vreo explicație plauzibilă, în ciuda faptului că omenirea a evoluat din toate punctele de vedere.