Administrația Națională pentru Meteorologie a emis o avertizare nouă, valabilă până marţi dimineaţa, de ploi, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină.
În nord-vestul țării și în zona Munților Apuseni instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.
De asemenea, ANM a emis, luni dimineața, cod galben de ceață pentru litoralul românesc.
Zona vizată de atenționare este în județul Constanța, respectiv pe litoralul românesc.
„Se vor semnala: temporar ceaţă, care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m şi izolat sub 50 m”, spun meteorologii.
Curios este că acest femonen este caracteristic pentru toamnă şi primăvară, însă, mai nou, destul de des şi iarna. Acum, ea apare şi în prima lună de vară.
Climatologul Roxana Bojariu a afirmat că vara care urmează, ar putea fi una cu temperaturi foarte ridicate și este posibil să avem chiar și tornade.
„Dacă vorbim de fenomene extreme, chiar dacă sunt normale pentru perioada din an, intensitatea lor este mult mai mare decât cea cu care eram obișnuiți în umră cu câteva decenii. Ați văzut covorul de grindină care acoperă zone destul de întinse. Cantitatea de precipitații tinde să creeze mai mereu inundații. Lucrurile acestea sunt un semnal al efectului încălzirii globale la scările noastre regionale și locale”, a declarat Roxana Bojariu.
Fenomene meteorologice cu efecte tragice au avut loc în mai multe zone din țară. Astfel, în județul Timiș un bărbat a fost omorât de un fulger.
Omul a murit după ce s-a adăpostit sub un copac, în timpul furtunii. Tragedia a avut loc duminică, în timp ce bărbatul lucra la canalizarea din localitatea Darova. Bărbatul de 50 de ani era angajat ca muncitor pentru lucrările de canalizare din Darova. Omul era din Mehedinți și lucra împreună cu doi colegi la sistemul de canalizare din localitate. Au început mai multe rafale de ploaie, iar pe drumul de întoarcere, cei trei s-au adăpostit sub un plop. Colegii victimei le-au povestit polițiștilor că acesta stătea rezemat de pom, iar ei la câțiva pași. Un fulger a lovit la un moment dat copacul și l-a rupt în două, iar bărbatul a fost trăsnit. Colegii lui au sunat imediat la 112 și au cerut ajutor, însă bărbatul nu a mai putut fi salvat de membrii echipei de urgență.
De asemenea, acoperișul unei case de vacanță din localitatea Vișagu a luat foc după ce a fost lovit de un fulger.
La locul incendiului au sosit două autospeciale pentru stins incendii. Alerta a fost dată duminică, în jurul orei 20.00, iar intervenția pompierilor a evitat propagarea incendiului mai departe de limitele în care a fost găsit.
Din fericire, nu au fost raportate victime omenești.