Previziunile sunt sumbre pentru iarna 2022 - 2023 cu privire la temperaturi şi ninsori. Iar acest semnal climatic global este influențat de La Nina, activ pentru al treilea an consecutiv, ceea ce este neobișnuit. Meteorologii mai spun și că vremea va fi una foarte urâtă, iar zilele însorite vor fi foarte rare.
Experții estimează că cea mai mare parte a continentului va avea mai puține ninsori decât în mod normal. În ce privește ninsorile din țara noastră, există condiții pentru a se înregistra ninsori din ianuarie până în aprilie, cu slabe șanse în noiembrie și decembrie, iar în lunile noiembrie și decembrie, temperaturile vor fi cu un grad și jumătate mai ridicate decât media valorilor
Mai mult, blocarea circulației ciclonilor în lunile de iarnă poate - dar nu este obligatoriu - să ducă la condiții meteo destul de reci în Europa, după ce vulcanul Hunga Tonga a dezechilibrat curenţii de aer.
Această răcire a căpătat între timp o amploare fără precedent
Vulcanul a aruncat cantități uriașe de vapori de apă până în stratosferă. Unii cercetători cred că acest lucru ar putea influența circulația atmosferică care va afecta vremea la noi, iarna următoare.
Faptul că erupția din ianuarie ar putea influența clima Pământului a fost sugerat încă din vară de rezultatele inițiale ale unei echipe de cercetători de la California Institute of Technology (SUA). Deoarece în timpul erupției a fost eliberat foarte puțin dioxid de sulf, aceștia au presupus că efectul de răcire al erupțiilor vulcanice mari nu se va mai întâmpla.
În schimb, cantitățile neobișnuit de mari de vapori de apă emiși ar putea declanșa exact efectul opus. Acest lucru se datorează faptului că vaporii de apă sunt un gaz cu efect de seră foarte puternic, a cărui creștere semnificativă ar duce în mod inevitabil la o încălzire a straturilor atmosferice inferioare pe termen mediu.
Cu toate acestea, în stratosfera superioară, uscată, ar trebui să se producă o răcire măsurabilă. Și exact acest lucru au reușit să detecteze cercetătorii: începutul unei răciri pe scară largă a stratosferei superioare deasupra emisferei sudice a Pământului. Această răcire stratosferică a căpătat între timp o amploare fără precedent și este de așteptat ca acest efect să se extindă și în emisfera nordică a Pământului în cursul lunilor următoare.
Vremea mai caldă decât în mod normal și condiții de iarnă blândă
Pentru Europa se estimează că cea mai mare parte a continentului va avea mai puține ninsori decât în mod normal. Prognoza lunii noiembrie arată un potențial de creștere a ninsorilor în Europa Centrală. Dar majoritatea celorlalte părți sunt prognozate cu mai puține ninsori decât în mod normal pentru această lună.
În analiza realizată de „Severe Weather Europe”, se arată că efectele acestor evenimente s-ar putea răsfrânge asupra temperaturii și a modelelor de circulație atmosferică care direcționează vremea în emisfera nordică a Pământului. Acest lucru înseamnă că diferența de presiune dintre depresiunea islandeză și cea din Azore va slăbi, ceea ce va duce la acumularea unor situații de blocaj în Europa.
La Nina faza rece, El Nino faza caldă
Meteorologii consideră La Nina este principalul motor meteorologic global în următoarele sezoane. Analizând sistemele globale de prognoză meteo pe termen lung și din analiza datelor istorice, meteorologii au emis primele previziuni de ninsoare pentru iarna care stă să vină.
ENSO este prescurtarea pentru „El Niño Southern Oscillation”. Această regiune a Oceanului Pacific ecuatorial se schimbă între fazele calde și reci. De obicei, există o schimbare de fază la fiecare 1-3 ani.
Faza rece se numește La Nina, iar faza caldă se numește El Nino. În prezent ne aflăm în fază La Nina, în cel de-al treilea an consecutiv şi este un fenomen rar care va influența iarna în Europa, potrivit severe-weather.eu.