Feministele au refuzat florile oferite de jandarmi

Zeci de tinere au protestat, ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, în faţa Ministerului de Interne, pentru a atrage atenţia asupra ineficienţei ordinului de protecţie în cazurile de violenţe în familie

Peste 50 de tinere au venit îmbrăcate în haine de doliu, cu garoafe roşii în mâini în faţa Ministerului Afacerilor Interne pentru a solicita achiziţionarea de brăţări de monitorizare prin GPS pentru bărbaţii care îşi agresează partenerele, echipe mixte de femei şi bărbaţi poliţişti care să intervină în cazurile de violenţă domestică, dar şi eficientizarea procedurilor de raportare şi investigare a abuzurilor împotriva femeilor.

Jandarmii, lăsaţi cu mâna întinsă

O echipă de jandarmi a încercat să le ofere protestatarelor flori, dar mai mult le-au iritat abordându-le cu sintagma „aceasta este o formă nedeclarată de protest”. În plus, ce nu ştiau jandarmii a fost faptul că organizatorii flash mob-ului, Centrul FILIA (n.r. - ONG feminist care promovează egalitatea de şanse şi de gen) aveau deja mesaje precum „#MulţumescPentruFlori, dar miar plăcea să intervii atunci când auzi despre cazuri de violenţă domestică, hărţuire sau viol”. Multe protestatare au refuzat gestul jandarmilor, astfel încât aceştia s-au întors în dispozitiv cu un braţ de lalele.

„Le mulţumesc pentru flori, dar am nevoie de drepturi. (...) Trebuie să fie acele brăţări electronice. Văd că achiziţionăm tot felul de echipamente, servere de miliarde de euro pentru monitorizarea informaţilor şi pentru culegerea informaţiilor. De ce n-am investi în nişte brăţări electronice care să facă posibilă urmărirea agresorilor?”, a întrebat retoric Maria Cernat, una dintre protestatare.

Echipe mixte de Poliţie

„Este foarte important ca dincolo de aceste brăţări să existe o situaţie care să faciliteze raportarea acestor agresiuni, pentru că de regulă ele nu sunt raportate şi ştiţi de ce? Pentru că dacă dvs. vi se ia telefonul acum sau dacă sunteţi agresată treceţi prin aceleaşi etape. Ori nu e acelaşi lucru.

Pentru o victimă a unei agresiuni fizice sau sexuale este foarte greu să treacă prin acest proces al raportării. Una dintre solicitări este ca în momentul în care cineva are de raportat o agresiune de acest tip să existe o femeie şi un bărbat poliţist”, i-a explicat feminista unei jurnaliste.

Garoafe roşii pentru femeile ucise

Protestatarele au ales să poarte haine de doliu şi să aducă în faţa MAI garoafe roşii pentru femeile ucise de parteneri, amintind de trei cazuri şocante: Violeta Mirică, înjunghiată de amant de 1 Martie, Alexandra Marin, ucisă în coaforul din Titu de soţul întors din Afganistan şi Nicoleta Botan, directoarea de grădiniţă din Bucureşti, înjunghiată într-un final de fostul soţ, care o teroriza.