Mass media lituaniană a fost inundată, la scurt timp după sosirea trupelor germane din grupul de luptă cadru al NATO pentru reasigurare, apărare și descurajare în Lituania, cu emailuri otrăvite în baza cărora rezulta faptul că soldați germani ar fi violat o minoră lituaniană. O parte din mass media vizată de această informație a difuzat-o imediat după 14 februarie când au primit-o. Poliția din Vilnius a negat existența vreunei fapte de această factură și a demarat o cercetare pentru a identifica sursa acestor alegații de presă.
Și purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării a fost nevoit să nege întreaga tărășenie odată ce nu există nici o victimă, nici un martor și nici un autor al știrii false difuzate din surse ruse. Dezinformarea este una de tip cunoscut părții germane care a fost confruntată cu un atac similar în urmă cu un an și jumătate, un incident care a zgâlțâit scaunul Cancelarului Angela Merkel. Este vorba despre așa numitul caz Lisa, despre care presa rusă a scris că e o minoră germană de origine rusă în vârstă de 13 ani a fost violată de către imigranți arabi din Germania. Rezultatul investigației a dezvăluit falsul, fata nu avea 13 ci 17 ani, fusese la prietenul său cu care petrecuse noaptea, și de la o minciună trasă părinților presa rusă a inflamat cazul. Mai mult, chiar instituțiile de presă ruse au fost sancționate de audiovizualul german pentru inflamarea minorității ruse din Germania și orchestrarea unor proteste soldate cu spargeri de ferestre ale unor magazine.
Oficialii NATO susțin că Germania este cea mai prezentă țintă a propagandei, dezinformării, măsurilor active dar chiar și a celorlaltor metode ale războiului informațional din cauza poziției extrem de prezente și vizibile a Germaniei în criza din Ucraina, a susținerii sancțiunilor împotriva Rusiei și a desfășurării trupelor Germane în Lituania, luna trecută, ca parte a efortului NATO de apărare și descurajare ca răspuns la anexarea Crimeii de către NATO și agresiunii militare din Estul Ucrainei. Dealtfel, NATO are o întreagă listă de atacuri ruse și măsuri active împotriva statelor membre ale Alianței obiectivul fundamental fiind acela de a redesena opinia publică anti-americană, pe cea susținătoare a rupturii transatlantice și stârnirea discordiei între statele aliate europene.
Nu mai demult decât în decembrie, șeful serviciilor britanice de spionaj, Alex Younger, în primul său discurs amplu, a acuzat Rusia de lansarea războiului hibrid sub forma componentei sale informaționale. Marea Britanie și Occidentul sunt subiectul acestor măsuri care reprezintă amenințări grave la adresa securității și a sistemelor lor politice, presate cu precădere de propaganda și atacuri cibernetice ruse.
Cehia, Finlanda, SUA, Polonia sunt alte state care au rapoarte importante publice ale serviciilor de informații legate de acțiunile de dezinformare ale Rusiei. La rândul ei, România a fost ținta a măcar două atacuri informaționale, cel intitulat traficanți români de arme livrează carabine de război teroriștilor occidentali, iar un altul vizând preinsul transfer de armament nuclear american din Turcia în România. Dealtfel, împreună cu colegii de la Centrul de Prevenirea Conflictelor și Early Warning, am publicat un studio extins în România și Republica Moldova despre războiul informațional, prezentată pe larg în Evenimentul Zilei.
Nu trebuie uitat că, în luna octombrie, SUA a subliniat la nivelul șefilor intelligence-ului, că Rusia a atacat Congresul Național Democrat și campania doamnei Clinton, așa cum au fost atacate două centre de contabilizare a votului electronic din două state americane. Franța a anunțat suspiciunea privind atacurile ruse și ingerința în Campania prezidențială, în timp ce Emmanuel Macron, candidatul de centru, a fost ținta unor atacuri cu știri false ale Sputnik. Iar în luna iulie, Comisia Europeană a anunțat că Rusia a penetrat serverele și corespondența dintre mai multe state europene la nivelul ministerelor de Externe. NATO, UE și Suedia se adaugă celor care au formulat acuzații directe probate despre activitatea agresivă a Rusiei în războiul informațional lansat la adresa instituțiilor și statelor respective.