Specialiștii intenționează să reînvie vechii locuitori ai Pământului pornind de la niște rămășițe bine conservate ale acestor animale.
Rămăşiţele au fost descoperite în urmă cu un an și jumătate în solul înghețat din arhipelagul Insulelor Novosibirsk. Cel mai important lucru în etapa clonării este găsirea de celule vii, care, până în prezent, nu au fost găsite în numeroasele rămășițe. Însă exemplarul descoperit în arhipelagul Insulelor Novosbirsk oferă speranță oamenilor de știință, deoarece este bine conservat: mamutul a căzut într-o groapă cu apă sau într-o mlaștină și a înghețat.
Rezultate rapide
„Mai mult, cercetătorii au descoperit sânge lichid în țesutul muscular al mamutului, țesutul având și o culoare roșie naturală, de carne proaspătă”, subliniază, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, directorul Muzeului de Mamuți, Semion Grigoriev. Chiar și așa, spune cercetătorul, nu trebuie să ne așteptăm la rezultate rapide. „În viitorul apropiat, mamuții nu vor alerga prin Arctica. Dacă vom găsi celule vii, atunci vor apărea probleme noi. De exemplu, privind compatibilitatea între ADN-ul unui mamut și al unui elefant indian. Cel mai probabil, sunt reprezentanții unor specii diferite. În această situație, clonarea va fi imposibilă”. Partenerii rușilor în cadrul acestui experiment unic sunt oamenii de știință sud-coreeni care au o bogată experință în procesul de clonare a animalelor de companie, în special a câinilor.