Moțiunea de cenzură a PSD, AUR și USR nu a pus nimic în loc după ce a dat jos guvernul PNL. Deși liderii USR susțin că revin la guvernare alături de PNL în condițiile puse de ei, votul pe moțiune îi obligă de facto să vină cu o alternativă alături de cei cu care au dat jos un guvern.
La consultările de la Cotroceni am putea avea o soluție din partea formațiunilor politice care au dus la victoria moțiunii de cenzură. Desigur, decizia este la Klaus Iohannis, dar ne așteptăm ca invitația să vină la pachet pentru noua alianță care s-a înțeles pe votul din Parlament de marți. Astfel, există posibilitatea ca PSD-AUR-USR să fie invitați împreună la Cotroceni, la consultări.
Marcel Ciolacu a anunțat deja că a discutat cu AUR despre soluțiile acestei crize. Ne așteptăm să discute și cu USR. Oricum, PNL pare să excludă orice discuții pe condițiile puse de USR, cu atât mai puțin să-i primească din nou în guvern pe miniștrii care au votat moțiunea. Dar să ne amintim de unde a plecat totul și cum orgoliul USR a produs ieșirea de la guvernare, pe motivul revocării unui ministru, Stelian Ion.
Stelian Ion, ministrul care a rupt coaliția de guvernare
Stelian Ion a fost demis pe 1 septembrie din poziția de ministru al Justiției. La acel moment, premierul Florin Cîțu declara că: „ AM luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcție a ministrului Justiției, domnul Stelian Ion”.
Premierul Florin Cîțu îi reproșa la acea dată lui Stelian Ion că „șantajează poporul român”, blocând proiecte de dezvoltare.
„Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit proiectele”.
Ulterior, USR PLUS a anunțat că nu vor mai continua guvernarea în fruntea căruia se află Florin Cîțu.
„USR PLUS a luat o decizie în unanimitate: nu putem continua guvernarea cu Florin Cîțu premier. Această decizie nu se va schimba, indiferent câte minciuni încearcă să răspândească „echipa câștigătoare”.
Este exact reproșul pe care îl fac ei astăzi celor din PNL – că țin de un om. Votul politic al USR împotriva guvernului din care a făcut parte a generat criza politică de astăzi, conștiență că în plină pandemie România rămâne cu un guvern cu puteri reduse.