Liderul PSD Marcel Ciolacu a vorbit în cadrul podcastului EVZ Capital, România lui Cristache, moderat de Ionuț Cristache, despre aderarea României la spațiul Schengen, context în care președintele PSD a subliniat că țara noastră va adera la zona de liberă circulație europeană chiar în acest an.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că aderarea României la spațiul Schengen este o chestiune susținută de toate statele din Uniunea Europeană. Pe lângă asta, președintele Camerei Deputaților a declarat că deși demersul în cauză a fost inițiat în urmă cu trei ani, nu este adevărat că țara noastră ar fi „plătit” intrarea în zona de circulație liberă a Europei.
Marcel Ciolacu, lămuriri despre aderarea României la spațiul Schengen
„Acei bani au fost transferați de Guvernul Tudose, erau aproximativ 600 milioane pe care statul român îi pierdea și atunci Tudose a luat decizia să mute banii la departamentului lui Arafat și s-au cheltuit toți banii. Sunt lucruri pornite de acum trei ani și intrăm într-o zonă de scenarii absurde să zicem că le-am dat bani pentru Schengen. Nu cred că e un angajament al statului român.
România trebuie să intre în Schengen și nu cred că vreun stat european se va opune după toate eforturile făcute de țara noastră. Nu este de conceput să nu intrăm, îndeplinim toate criteriile tehnice”, a explicat liderul PSD Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu va purta discuții cu Olaf Scholz
În plus, Marcel Ciolacu a anunțat că va efectua o vizită în Germania, acolo unde va discuta despre condițiile aderării României la zona Schengen cu cancelarul federal al Germaniei Olaf Scholz, cel care a declarat anterior că susține acest demers.
„Plec la Berlin să informez pe miniștrii străini de eforturile României. Până în decembrie trebuie să fim în Schengen. Scholz a anunțat direct susținerea României de a intra în Schengen, niciun stat european nu are de ce să aibă vreo problemă.
E o reacție normală, pe care orice român ar trebui să o aibă (n.a. boicotul produselor olandeze). Reacția României va fi pe măsură. Este al doilea oibiectiv major al coaliției să ridicăm MCV până la finalul anului. Este o corelare între cele trei legi și vor intra toate la vot la Senat”, a spus Marcel Ciolacu într-un interviu acordat în exclusivitate pentru EVZ.ro.
Mesajul lui Klaus Iohannis despre aderarea la Schengen
Președintele Klaus Iohannis a declarat, în preambului summitului de la Praga al liderilor Uniunii Europene, că România îndeplinește încă din 2011 criteriile de aderare la Spațiul Schengen. Iar acest lucru a fost verificat în repetate rânduri.
„Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la granițe, controlul migrației și așa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. Între timp, suntem efectiv, deci de facto, parte într-o serie de programe și proceduri aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine acolo”, a declarat Klaus Iohannis.
Formatul Schengen ar permite circulaţia liberă a persoanelor
Șeful statului a subliniat că este nevoie de unitate și solidaritate în Europa, iar pentru ca aceasta să existe, este nevoie de eforturi pentru a-i aduce împreună pe toți cetățenii. Iar Formatul Schegen, a precizat Iohannis, care permite circulația liberă a persoanelor, este un lucru important pentru români.
„Însă, în afara de asta este clar că, dacă vorbim de unitate şi solidaritate în Europa, ea trebuie să existe şi între noi, şi atunci părerea mea, a noastră, este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulaţia liberă a persoanelor şi cred că este important acest lucru şi pentru români să se considere şi ei europeni cu drepturi depline. Este lucru cunoscut că împreună cu noi aşteaptă şi Bulgaria tot atâţia ani, acum şi Croaţia a solicitat să intre”, a subliniat Klaus Iohannis.