Exclusiv. Orașe, în pericol să rămână fără apă caldă. Pe cine acuză ministrul Economiei?

Cel puțin trei mari orașe, conduse de primari PSD, au adunat datorii de peste 200 milioane de euro, prin neplata subvențiilor pentru gigacalorie către CET-rile care le furnizează agentul termic, acestea la rândul lor având mari datorii la Romgaz.

Primăria Capitalei, Primăria Constanța și Primăria Craiova sunt printre administrațiile conduse de edili PSD pe care ministrul Economiei le acuză că uită să plătească datoriile către CET-uri , consumatorii care folosesc sistemul centralizat de încălzire fiind în pericol să rămână fără apă caldă la robinete. În timp ce primăria Constanța susține că nu are nici un leu datorie către Electrocentrale SA, ministrul Virgil Popescu susține că, dimpotrivă, are de plătit subvențiile din urmă.

Populația Constanței este în pericol să rămână fără apă caldă pentru că  „Romgazul nu este plătit și pentru că primăria Constanța nu a plătit subvențiile la CET, care la rândul lui nu poate plăti gazul pentru încălzirea agentului termic în vederea distribuirii către RADET Constanța”. Ministrul Virgil Popescu respinge declarațiile primarului Constanței, Decebal Făgădău, care, de doi ani, susține că primăria și RADET Constanța nu datorează nimic, CET-ului.

„Primăria Constanța are de plătit subvențiile, cum să nu aibă de plătit? Nu e singura primărie. E primăria Craiova, e primăria București, care are vreo 500 milioane de lei. Toate primăriile, în general așa, conduse de primari PSD cam uită să plătească. Și zic, hai că vă dă Guvernul, că vine iarna și nu o să putem lăsa orașul fără gaze” a declarat, pentru EVZ, Virgil Popescu.

Soluții pentru rezolvarea plății datoriilor la căldură

Ministrul Economiei admite faptul că populația care își plătește, la timp, facturile pentru apă caldă și căldură nu are nicio vină. Deși sunt buni platnici, abonații riscă totuși să rămână fără apă caldă: „Tocmai, nu au nicio vină oamenii. Cred totuși că primarul ar trebui să se trezească și să facă plăți. Pentru că dacă s-ar fi plătit, Electrocentrale ar fi plătit gazul. Este aceeași situație de la București, cu ELCEN-ul. Dar București-ul fiind mai mare, sunt datorii de 500 milioane”. 

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, susține că datoriile primăriilor la CET nu vor opri schema de subvenționare:„Vom da în continuare subvenții. Pregătim o Ordonanță de Urgență în așa fel încât, cu prioritate, debitele și subvențiile către energia termică să fie plătite. Să fie obligate primările să-și plătească subvențiile și, în cazul că nu plătesc, să poată să existe o schemă de compensare prin Ministerul Dezvoltării, care să aloce direct subvențiile. Ca să încercăm să deblocăm situația. La asta lucrăm în această vară”.

Virgil Popescu a ținut să precizeze însă că primăriile nu scapă de plata subvențiilor la căldură. „Vor scăpa de aici încolo, dar datoriile trebuie să și le plătească. Oricum, vor putea funcționa. Dar, subliniez, nu cred că populația va rămâne fără apă caldă. Deci, nu. Dar trebuie să înțeleagă, primăria, că trebuie să plătească”.