Exclusiv. Lavinia Betea a spus cum a fost pus la cale complotul împotriva lui Nicolae Ceaușescu. Care a fost influența lui Ion Iliescu - Video

Sursa foto: 60m.ro

Prof. dr. Lavinia Betea a spus care erau nemulțumirile lui Virgil Măgureanu în privința lui Nicolae Ceaușescu. Ion Iliescu a luat parte la un complot de a-l înlătura pe fostul lider comunist din România.

Prof. dr. Lavinia Betea a spus că au existat mai multe nemulțumiri ale lui Virgil Măgureanu față de Nicolae Ceaușescu. Femeia a subliniat că în acea perioadă toți intelectualii erau nemulțumiți de ceea ce se întâmpla în țară. Ea a punctat că Măgureau „era dornic de conversații” petru că a avut ocazia să observe anumite lucruri așa cum erau ele.

Betea a vorbit și despre complotul pe care Măgureanu l-ar fi pus la cale pentru ca Nicolae Ceaușescu să fie înlăturat. Profesoara a mărturisit că ea a fost cea care a pregătit pentru editare memoriile soției lui Ion Ioniță. Bărbatul era considerat cel mai mare complotist. El a murit în 1987 în condiții suspecte. Betea a continuat prin a spune că în ciuda faptului că a făcut rpst de dosarele de la Arhivele Militare, nu a reușit să afle ce s-a întâmplat cu Ioniță.

Cum a fost pus la cale complotul împotriva lui Nicolae Ceaușescu

„Se știe că exista o strategie pe modelul în care a fost dat jos Hrușciov în 1964 cu ajutorul armatei. Dar eu sunt convinsă de un lucru pe care nu i le-am spus lui Măgureanu, că, într-o astfel de asociere, de însoțire, că toți cei care au ajuns lângă Iliescu după 1989, Măgureanu cred că a fost primul care i-a spus președintelui că el este cel mai potrivit să-i ia locul lui Ceaușescu”, a explicat Betea.

Ea și Măgureanu au purtat o discuție în legătură cu Revoluția din 1989. Fostul director al SRI a considerat că faptele din urmă cu mai bine de 30 de ani nu au reprezentat o revoluție. Bentea a mai adăugat că Ioniță nu ar trebui numit complotistul „numărul unu”, ci cea mai apropiată persoană de cel care urma să devină președintele României, Ion Iliescu, chiar dacă acesta „nu făcuse nimic cu rezonanță pentru a-l susține în funcția de președinte. Ipoteza mea este că a existat un complot de a-l da jos pe Ceaușescu, a fost ceva petrecut în intimitate, însă în 1989, acest complot doar a coincis cu ce s-a întâmplat în decembrie 1989”, a mai explicat Betea.

Ce a reprezentat Ion Iliescu pentru România după căderea comunismului

Profesoara a spus că Iliescu a fost prezentat drept „un nor al unor categorii de rețele teribil de importante”. Fostul președinte avea legături strânse cu foști studenți din URSS, dar și personalități importante din România. În plus, toți acești oameni care lucrau în diverse sisteme îi dădeau „raportul” lui Iliescu. Aceste persoane au avut un rol important în timpul revoluției. Măgureanu s-a aflat în acea perioadă în preajma fostului șef al statului.

„Măgureanu mărturisește că din 1990 și până la moartea lui Coposu a avut întâlniri periodice cu șeful opoziției din România. În țară nu se ajunsese încă la ideea că democrație înseamnă și opoziție, nici Iliescu nu respecta asta, era opac, nu se ajuta ca opoziția să se dezvolte. După Revoluție, Iliescu nu a discutat niciodată cu Măgureanu despre problema aceasta, avea un ego supradimensionat”, a mai spus Bentea în timpul podcast-ului Istoria Secretă al lui Ionuț Cristache.