Luni, dis de dimineață s-a mai derulat un termen din procesul fostului senator ALDE și PSD de Suceava , Ilie Niță. El a făcut apel la completul de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce a fost condamnat de completul de 3 judecători ai aceleiași instanțe supreme, la 8 ani și 5 luni de închisoare
Faptele pentru care a fost judecat și condamnat sunt instigare la abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni incompatibile cu funcţia, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri şi în declaraţii. Alături de el a mai fost judecată și soția acestuia, Niculina, care a primit o amendă penală de 6000 de lei ,dar și un administrator de firmă și un lichidator judiciar. Cei din urmă au fost achitați. Fostul senator care a ocupat și funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava nu a fost mulțumit de sentință, așa cum nici procurorii DNA nu au fost mulțumiți și astfel s-a ajuns la apel și la dosarul 1662/1/2021 judecat de completul de 5 judecători ai Înaltei Curți.
Procuroare DNA , aceeași ca în ultimul act din “Gala Bute”
Ședința s-a ținut sus la etajul 2, la 103, cunoscută și ca sala Secțiilor Unite. Fiind singurul dosar programat în ședință publică la Secția penală a ÎCCJ pentru ziua de luni, lucrurile s-au derulat relativ repede. Ilie Niță a fost prezent alături de soția sa, Niculina și de avocați. De asemenea au venit și ceilalți intimați inculpați însă, ca de obicei, a lipsit apelantul parte civilă ANAF. Nici primăria Suceava nu a fost reprezentată la proces cu toate că este, de asemenea, parte civilă. DNA a fost reprezentată de o doamnă procuror, aceeași care a încurcat notițele în ultima ședință din dosarul “Gala Bute” și a susținut la vremea aceea acceptarea apelului declarat de inculpați. DNA a revenit atunci, după ce instanța rămăsese în pronunțare și a schimbat cererea parchetului, lucru neobișnuit într-un proces penal.
A achitat prejudiciul și majorarea de 20%, dar nu vrea să plătească și accesoriile
Grefiera a informat auditoriul cu privire la o solicitare și mai multe înscrisuri depuse la dosar săptămâna trecută de inculpatul Niță prin avocat. Este vorba despre o cerere de continuare a cercetării penale motivată de achitarea prejudiciului și a majorării de 20%. Probabil că astăzi, dacă nu ar fi existat această solicitare, instanța ar fi rămas în pronunțare și nu ar fi existat vreun motiv vizibil de a fi schimbată decizia instanței de fond. Așa că președintele completului a dat cuvântul avocatului inculpatului în vederea susținerii cererii.
Avocatul Mihai Giurgea, cel care l-a reprezentat pe fostul senator și la fond, a confirmat că a depus dovada achitării prejudiciului reținut de procurori și a majorării de 20%, în vederea unei posibile decizii de nepedepsire a clientului său. A cerut și un nou termen pentru ca organul fiscal să emită decizia de scutire de plată a accesoriilor, adică a dobânzilor și penalităților. “Debitul principal a fost achitat, majorarea de 20% a fost achitată, în ceea ce privește accesoriile, noi considerăm că este incident cazul de amnistie fiscală. Dar formularul respectiv nu am apucat să îl depunem la ANAF pentru obținerea dovezii scutirii de accesorii”, a declarat avocatul Giurgea.
Niculina Niță a uitat să-și închidă telefonul
În timp ce avocatul își ținea pledoaria, a început să sune telefonul Niculinei Niță care nu fusese închis sau trecut pe modul fără sunet. Aceasta a răspuns și a început să vorbească în șoaptă. Fiind foarte puțină lume în sală, gestul ei a atras atenția jandarmului care a venit să o apostrofeze discret. Inițial inculpata a refuzat să iasă din sală, însă a întrerupt convorbirea. Se pare că totuși era un apel important deoarece l-a întrebat dacă are voie să iasă din sală în timp ce avocatul se adresează instanței. Acesta i-a spus că este în permis, așa că Niculina Niță a ieșit din sală.
Curtea a deliberat rapid și a acceptat cererea inculpatului Niță
Președintele instanței a dat cuvântul procuroarei DNA. Despre aceasta am aflat, fără legătură cu dosarul de față, că este venită de la “unitatea de elită”, cum mai este cunoscută structura teritorială DNA Ploiești. Parchetul a susținut cererea inculpatului. “Suntem de acord cu emiterea unei adrese către ANAF prin care să cerem să se precizeze dacă s-a recuperat prejudiciul reținut de instanța de fond, atât pentru inculpat cât și pentru firmele acestuia (firmele au și ele calitatea de inculpat persoană juridică). Să ni se comunice și situația accesoriilor fiscale la zi”, și-a încheiat procuroarea DNA susținerea.
Instanța a cerut o pauză pentru deliberare și a părăsit sala. Cei cinci judecători au revenit după câteva minute și au comunicat decizia. “Instanța încuviințează continuarea cercetării judecătorești și emiterea unei solicitări către ANAF pentru a afla situația fiscală”, a fost hotărârea judecătorilor.
Procuroarea a mai avut o solicitare. A cerut să fie depus la dosar un acord de plată al inculpaților Ilie și Niculina Niță cu o altă firmă despre care se făcuse vorbire în apel, dar care nu se regăsea la dosar. Președintele de ședință l-a întrebat pe avocatul inculpaților dacă are acel document la el însă cum acesta a spus că nu îl are, dar îl va depune la dosar, instanța a decis să ridice ședința. Următorul termen va fi pe 6 iunie.