Unii dintre candidații înscriși la Universitatea Politehnică București au intrat în febra examenelor, în timp ce alții au fost admiși pe bază de dosar
Pe o căldură toridă, ieri, unii dintre candidații care au optat pentru a deveni studenți la Politehnica București au susținut examenul la matematică. Facultățile cele mai dorite și care oferă cele mai bune șanse de angajare sunt și cele care au instituit de câțiva ani buni examenul de admitere. Astfel, tinerii care au optat pentru Energetică, Automatică și Calculatoare, Electronică, Transporturi, Inginerie Aerospațială, Inginerie în limbi străine și Științe Aplicate trebuie să treacă de filtrul examenelor pentru a deveni boboci la Politehnică.
Mulțumiți și cu examenul
Și de această dată, băieții au fost mai numeroși decât fetele în sălile de examen. Subiectele date ieri au fost medii ca dificultate, au spus mulți dintre candidați după ce au ieșit din sălile de examen. Diana Stan, una dintre puținele fete care s-au încumetat să vină la Politehnică, și-a depus dosarul la Facultatea de Energetică. Consideră că studiile superioare pentru care candidează îi oferă șanse profesionale mai mari după absolvire. „Mi se pare OK să dau examen pentru că oricum noi cei care dăm examen avem șanse mai mari în carieră”, a declarat Diana. Lazăr Alexandru, candidat și el la aceeași facultate ca și Diana, spune că sistemul diferit de admitere nu i se pare cea mai bună soluție: „Mi se pare puțin incorect, dar asta e”. Pentru mâine este programată proba de fizică sau de geometrie, la alegere.
4.800 de locuri la admitere
Alți aspiranți la inginerie nu se cramponează de faptul că admiterea se face pe bază de dosar completat cu un interviu susținut în ziua înscrierii. Sunt cei care au optat pentru Inginerie Electrică, Inginerie Mecanică și Mecatronică, Inginerie și Managementul Sistemelor Tehnologice, Ingieria Sistemelor Biotehnice, Știința și Ingineria Materialelor, Inginerie Medicală, Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor și care așteaptă ca pe 26 iulie să se afișeze listele pentru a vedea dacă au fost sau nu admiși. În aceeași zi, vor fi afișate și rezultatele la acele facultăți unde s-a dat examen.
Universitatea Politehnica București pune la bătaie în acest an 4.800 de locuri finanțate din bugetul de stat, dintre care 8 locuri pentru tinerii de etnie romă și 90 de locuri pentru cei de origine română din Republica Moldova, țări învecinate și diasporă. La aceastea se adaugă 1.150 de locuri cu taxă, costul unui an de studiu variind între 4.000 și 4.500 de lei, în funcție de profil. Anul trecut, concurența cea mai mare a fost pe locurile de la Facultatea de Inginerie Medicală, unde s-au înscris 606 persoane pe 74 de locuri.
Un an de inginerie în țară, între 2.000 și 3.450 de lei
La alte universități tehnice din țară, admiterea pe dosar este principalul criteriu de selecție a viitorilor ingineri. La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, care cuprinde principalele domenii de studiu din sfera ingineriei, admiterea se realizeză în majoritatea cazurilor pe bază de dosar. Doar la Facultățile de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” și Automatică și Calculatoare – specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației – se dă examen de admitere. Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial și Facultatea de Mecanică oferă posibiltatea de a alege între admiterea pe bază de dosar sau de examen.
Un an de studiu costă între 2.000 și 3.000 de lei, locurile la buget sunt 2.950, iar la taxă 502. Și la Universitatea Politehnica Timișoara este aceeași situație ca la Iași. Examen de admitere susțin doar candidații de la Calculatoare și Arhitectură. Un an de studiu costă 3.450 de lei. Numărul locurilor bugetate este 2.200, la care se adaugă alte 900 cu taxă.