Edilul din comuna Țibucani, Ioan Sârbu, a solicitat spațiul unității medicale în calitate de doctor și a aprobat cererea în calitate de primar. El a cerut și plata în rate, după ce clădirea a fost renovată din bani publici.
De zece ani se află în fruntea primăriei din comuna Țibucani, județul Neamț, Ioan Sârbu, un medic de familie care a devenit edil pe listele PNL, în 2004. În 2012 a fost reales pe listele USL, dar a trecut la PSD. La cei 69 de ani ai săi, Sârbu este medic, primar și pensionar în același timp.
Mai mulți consilieri locali în frunte cu secretarul primăriei, Coca Ambrosa, susțin că pacienții vin, chiar, și în cabinetul primarului pentru a fi tratați și pentru a li se pune perfuzii. Secretarul îl acuză pe edil că a încheiat contracte de furnizare de servicii medicale chiar și în anul 2013, deși dreptul de a încasa venituri din altă activitate este suspendat, legal, pe perioada în care este primar.
„Evenimentul zilei” a intrat în posesia unui document care arată cum a devenit proprietar Ioan Sârbu. Într-o cerere adresată primarului, care era tot el, din 2 februarie 2009, se arată: „Subsemnatul Dr. Sârbu Ioan, medic în cadrul Dispensarului Medical Țibucani, vă rog să binevoiți a aproba cumpărarea spațiului concesionat cabinetului medical al cărui titular sunt, în conformitate cu legislația în vigoare”.
Având de partea sa majoritatea consilierilor, cererea a fost aprobată de primarul Ioan Sârbu. Cu un an înainte, Consiliul Local aprobase, tot la cererea edilului, proiectul de „reparații și modernizare” a Dispensarului Medical. Costul: 513.094 de lei. După ce s-a aprobat cumpărarea dispensarului, „Subsemnatul Sârbu Ioan” a solicitat „plata spațiului aferent cabinetului medical, în rate, pe o perioadă de 10 ani”. Prețul total: aproximativ 45.000 de lei.
Peste 5.000 de pacienți
„Medicul Ioan Sârbu s-a folosit de calitatea de medic titular pe care o avea din anul 2004 pentru a beneficia de prevederile OUG 68/2008 privind vânzarea spațiilor medicale la nivelul comunei Țibucani”, susține consilierul local Vasile Manole.
Deși în comună trăiesc aproximativ 3.800 de persoane, Manole spunea că „familia Sârbu deservește peste 5.000 de pacienți prin cele două cabinete, unul la Țibucani și unul la Târgu Neamț, iar legea interzice un număr atât de mare”.
„Soția a cumpărat dispensarul”
Despre activitatea sa ca medic, Ioan Sârbu ne-a declarat că nu o practică „în timpul programului de lucru”. El ne-a spus că oferă doar consultații gratuite, după ce își termină treaba la Primăria Țibucani, pentru că „s-a autosuspendat”. Întrebat despre modul în care a cumpărat cabinetul medical, Ioan Sârbu a spus că „s-a respectat legea” și că l-a cumpărat soția sa, în cadrul unei licitații publice, deși, pe declarația de avere, el apare ca proprietar: „A participat soția mea și un farmacist. O comisie de evaluare a stabilit că farmacistul nu îndeplinea condițiile legale, așa că singura ofertă acceptată a fost cea a soției”.