Ministrul PNL al Educației, Sorin Cîmpeanu a amenințat astăzi cu demisia din funcție dacă nu va primi bani mai mulți de la bugetul statului pentru ministerul lui lui. Klaus Iohannis a rezolvat pe loc situația. A găsit banii. Din fondurile europene.
Cu două ore înainte de întâlnirea cu președintele Iohannis care a avut loc în după-masa aceasta la Cotroceni, ministrul Educației a amenințat cu demisia. Câmpeanu a declarat că are o "aşteptare clară" ca bugetul Educaţiei pe acest an să fie mai mare raportat la execuţia bugetară din 2020.
El a adăugat că, în caz contrar, va fi un ministru "care ştie să rezolve problemele fără resurse financiare", conform Agerpres. Sorin Cîmpeanu a lansat aceste amenințări în cadrul unei conferinţe organizate de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi DC Media Group.
Șeful statului l-a calmat pe Sorin Câmpeanu
Președintele Iohannis a stopat agitațiile lui Sorin Câmpeanu. A găsit sursele de finanțare pentru sistemul de educație din România. Banii europeni din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 30,4 miliarde de euro care se află în administrarea ministerului Proiectelor Europene condus de Cristian Ghinea de la USR.
Cu banii din PNRR aducem școala românească în secolul 21
“În urma întâlnirii de astăzi cu ministrul Sorin Câmpeanu, cu specialiști din învățământ și cu consilierul prezidențial pe educație, am stabilit cum să finanțăm substanțial școala românească. Cu bani din PNRR. Sunt mulți bani, peste 30 de miliarde de euro care trebuie cheltuiți în următorii ani. Noi am căutat, cu ministerul, cele mai bune zone unde pot fi solicitați bani pentru o școală mai bună. Adică, să le dăm copiilor șansa de a învăța pentru meseriile de viitor. Ne dorim pentru tot personalul care lucrează în învățământ un mediu care să-i încurajeze. Iar pentru societatea românească, ne dorim tineri bine pregătiți, dispuși să meserii bune ”, a declarat în seara aceasta șeful statului.
„Cu fondurile din Programul Național de Redresare și Reziliență putem să rezolvăm toate aceste probleme și să aducem școala românească în secolul 21”, a mai declarat șeful statului.
Iohannis este mulțumit de cum arată situația după ce copiii au revenit la școală
Klauss Iohannis a declarat că la 4 zile de când copiii au revenit fizic la școală, situația este bună. „Sunt peste 10.000 de școli care funcționează cu elevii în școală și aproximativ 6000 de unități de învățământ care funcționează în scenariul galben, respectiv, unii copii merg fizic la școală, iar alții învață în sistem online”, a anunțat șeful statului.
Ministrul Educației: „Avem nevoie de 3000 de consilieri școlari”
De ce cerea astăzi ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, mai mulți bani? Pentru noi angajați în sistem: "Avem nevoie de 3.000 de consilieri şcolari. Nu avem aceşti consilieri şcolari. Avem absolvenţi de psihologie, care nu au competenţe specifice pe consiliere şcolară, ceea ce nu este în regulă, pentru că un consilier şcolar trebuie să îndrume elevul pentru oferta educaţională, rute, să adapteze recomandările la specificul elevului. În aceeaşi situaţie suntem şi pentru cei care ar urma să predea Educaţie financiară", și-a justiticat Câmpeanu cererile de bani în plus pentru ministerul său.
Ministrul Energiei: Toți vor bani în plus dar nu se poate. Trebuie să facem reforme
Tensiunile dintre miniștrii privind banii care le-au fost alocați din bugetul de stat au amânat depunerea legii bugetului pe 2021 în Parlament. Cei mai nemulțumiți au fost miniștrii USR-PLUS Cătălin Drulă și Cristian Ghinea.
Pe ministrul Educației l-a liniștit șeful statului.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, militează pentru respectarea țintei de deficit stabilită de premierul Cîțu, de președintele Iohannis, dar și de liderii coaliției de guvernare.
„Bugetul pentru 2021 nu este unul de austeritate, dar nici nu mulţumeşte pe toată lumea şi, deşi miniştrii îşi doresc cât mai mulţi bani de la buget, nu se poate pentru că trebuie să ne încadrăm în deficit. Este clar că trebuie să ajustăm din cheltuieli, din cheltuielile structurale ale ministerelor și companiilor care sunt ineficiente și trebuie restructurale”, a explicat astăzi ministrul Virgil Popescu la Digi 24.