Confruntarea politică dintre USR-Plus și PNL a ajuns la faza pe spitale, inspectorate școlare, școli și licee. Respectiv pe schimbarea conducerilor acestor instituții de către miniștri ai USR-Plus și ai PNL, în funcție de potențialul politic și de interese.
Bătălia USR-PLUS versus PNL se dă pe spitale. În timpul desfășurării conflictului politic dintre ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și Asociația Municipiilor din România reprezentată de Emil Boc, pe subiectul finanțării campaniei naționale de vaccinare, a avut loc o schimbare.
Prima schimbare. Demiterea directorului Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca de către ministrul Voiculescu.
Vlad Voiculescu ne-a declarat că înlăturarea directorului Spitalului Județean din Cluj nu are nici o legătură cu subiectul conflictului dintre el și Emil Boc.
„Fostul director, Petru Șușcă, nu era membru al PNL, iar mandatul lui de manager a expirat pe 7 ianuarie 2021. Înainte cu câteva zile de disputa politică cu Emil Boc. În plus, Petru Șușcă nu a devenit manager prin concurs, el ocupa funcția interimar”.
Ministrul Sănătății a respins acuzațiile de politizare a numirilor în funcții de directori de spitale care i-au fost aduse de mai mulți liberali.
„Poziția mea față de politizarea managerilor de spitale este foarte clară. Nu. Iar actualul manager interimar pe care l-am numit la Spitalul Județean din Cluj nu este membru al USR-Plus. Este un profesionist”.
Vlad Voiculescu de la PLUS nu îl urmărește pe Dan Barna de la USR
Cât despre atacurile politice ale USR-Plus față de partenerii lor de la PNL și intențiile de înlocuire a directorilor de școli, spitale, inspectorate școlare și licee cu persoane fidele unui partid sau altul, Vlad Voiculescu a spus că „nu există o singură numire politică la nivelul acestor instituții din partea USR-Plus”.
Ministrul Sănătății de la Plus se pare nu l-a auzit pe colegul lui de Alianță, Dan Barna.
Liderul USR Dan Barna, vicepremier în guvernul Cîțu se tot plânge în spațiul public de schimbările care au loc la nivelul unităților de învătământ din țară și la nivelul inspectoratelor școlare județene. Domeniu profesional care intră în atribuțiile ministrului Educației, Sorin Câmpeanu de la PNL. Nu în atribuțiile lui Dan Barna de la USR care, însă, și-a manifestat public interesul pentru acest lot nou de funcții.
Ieri, președintele Iohannis a explicat faptul că noile numiri care se fac în instituțiile de învățământ sunt interimare și au loc pentru că au expirat mandatele celor înlocuiți. Exact același argument pe care l-a invocat și Vlad Voiculescu la înlocuirea directorului Spitalului Județean din Cluj. În plus, Klaus Iohannis a amintit că din cauza pandemiei nu se pot organiza concursuri pentru ocuparea acestor funcții, dar că, în momentul ieșirii din pandemie toate instituțiile amintite vor fi ocupate de persoane validate prin concurs.
Liberalul Alin Tișe nu se cramponează de Spitalul Județean Cluj
Președintele PNL al Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, ne-a declarat că Spitalul Județean din municipiul Cluj nu se află în subordinea sa, așa cum este în cele mai multe județe din țară, ci în subordinea ministerului Sănătății.
„Conducerea Spitalului Județean, managerul și Consiliul de Administrație (C.A.) se află în administrarea ministerului. Directorul și C.A. sunt numiți de ministrul Sănătății, nu de noi. Noi deținem doar clădirile în care își desfășoară activitatea spitalul”, ne-a declarat Alin Tișe.
Conflictul directorului schimbat cu deputatul USR Emanuel Ungureanu
Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, cel care l-a criticat ani de zile pe directorul demis al Spitalului Județean Cluj, a respins faptul că a avut un interes personal în acest caz.
Soția deputatului USR este doctor dermatolog și a lucrat în spitalul respectiv între 2011-2014 ca medic specialist.
În anul 2014, directorul demis, Petru Șușcă, a dispus încetarea contractului cu doctorul Loredana Ungureanu. Din acest motiv, aceasta a dat în judecată atât Spitalul Județean cât și ministerul Sănătății și a cerut reîncadrarea sa în secția unde a activat.
„Demersurile soției mele au fost firești și nu au legătură cu criticile mele obiective la adresa activității fostului director Șușcă. Cazul ei nu a fost particular, au mai fost și alți doctori conferențiari, ca și soția mea, care nu au mai primit încadrare din partea fostului director. Acuzațiile mele bazate pe documente și pe probe video au stat la baza Rapoartelor Corpului de Control al ministerului Sănătății. Și ministrul PNL al Sănătății, Nelu Tătaru, l-a demis pe Petru Șușcă, dar acesta a fost din nou repus în funcție de un secretar de stat”, ne-a declarat deputatul USR.
Emanuel Ungureanu promite că USR-Plus nu vor politiza spitalele
Emanuel Ungureanu ne-a spus că demersul său contra directorului Spitalului Județean Cluj nu este singular: „La fel am acționat și în cazul altor spitale din Iași, Târgu-Mureș, Deva. Sunt vreo 84 de spitale pe care le monitorizez. Nu am avut nici o influență asupra ministrului Vlad Voiculescu pentru a-l demite pe directorul Șușcă”.
Ungureanu a promis că „USR-Plus nu va propune ca manageri de spitale membri ai unuia din cele două partide”.
Niciodată nu e vorba despre membrii de partid, ci de simpatizanți. Cum niciodată nu se arată ce au făcut managerii schimbați din punct de vedere profesional și ce investiții au făcut.
Bătălia politică pe funcțiile instituțiilor de stat din teritoriu este abia la început. Și este intensă.
Liderii PNL, USR-Plus și UDMR nu au reușit nici după două săptămâni de negocieri să-și nominalizeze prefecții și subprefecții. Nu cad la pace.
Deși Guvernul Cîțu nu are nici măcar o lună de existență a contabilizat deja suficiente confruntări politice.