„Evenimentul zilei” continuă seria dezvăluirilor legate de modul dubios în care au fost acordate salarii și prime de merit în Poliția Satu Mare. În timp ce polițiștii care au refuzat mita sau care au prins tâlhari periculoși au fost „uitați”, secretara șefului Poliției Municipale, Elisabeta Cosma, a fost avansată înainte de termen, iar ofițerii cu funcții de conducere și-au împărțit între ei „bonusurile” pentru „rezultate excepționale”
În urma articolului publicat în „Evenimentul zilei” de ieri, în care am dezvăluit modul în care șefii din Poliția Satu Mare și-au împărțit salarii de merit între ei, în timp ce criminalul actriței Gabriela Dorgai este liber, mai mulți oameni ai legii din orașul de pe malul Someșului ne-au dezvăluit și alte mo dalități incredibile prin care au fost recompensați angajați ai instituției. Unii dintre aceștia nici măcar nu au atribuții pe linie operativă, adică nu fac anchete și nu aleargă după infractori.
Spăla geamul impecabil
Mai exact, anul trecut, de Ziua Poliției Române, Elisabeta Cosma, secretara șefului Poliției Municipiului Satu Mare, comisar șef Adrian Zbona, a fost avansată în grad, la excepțional, înainte de termen. În același cadru festiv, din „culise” a apărut și femeia de serviciu a instituției, Aurelia Miclăuș. Aceasta a fost chemată „la prezidiu” și a primit o
Întrebat care sunt criteriile profesionale care o recomandă pe femeia de serviciu, în detrimentul altor polițiști care prind infractori sau care au rezultate de excepție, liderul SNPPC Satu Mare, comisar șef Marius Gânță, ne-a explicat că „femeia are 30 de ani în munca de poliție și e membră de sindicat”. Pe de altă parte, polițiștii sătmăreni chestionați de noi spun că femeia de serviciu spăla „cel mai bine” geamul din dreptul locului în care polițiștii se întâlneau să fumeze, adică „trăgea bine cu urechea”.
Odată cu premierea femeii de serviciu, pentru merite deosebite, a fost avansat înainte de termen și comisarul Cătălin Dănciuţi. Sindicaliştii din Poliţia din Satu Mare susţin că singurul merit excepţional al lui Dănciuţi, în anul 2013, este că a fost cercetat de Corpul de Control al IGPR pentru o abatere disciplinară, care se referă la încălcarea drepturilor unor poliţişti. În urma acestei anchete disciplinare, comisarul Dănciuţi a fost sancţionat cu o atenţionare.
Mai tare decât agentul care a refuzat mita
Femeia de serviciu și secretara au fost recompensate în martie, anul trecut, aceeași lună în care un agent de la Poliția Rutieră, Ghiță Oprea, a refuzat o mită. Acesta a primit și o diplomă de la Direcția Generală Anticorupție (DGA). Cu toate acestea, nu a fost trecut pe lista promovărilor. Același subofițer a mai refuzat o mită și în luna septembrie, dar nu a avut parte nici de vreo propunere pentru salariile de merit acordate la sfârșit de an.
Unul dintre cele opt salarii de merit „împărțite” în decembrie 2014 a ajuns în posesia lui Adrian Zbona. De altul a beneficiat șeful „mascaților” Marcel Oprea, în timp ce subordonatul său, agentul Sebastian Pop, care a prins unul dintre cei mai căutați tâlhari, a fost „uitat”.
La Mureș s-au dat recompense pe merit
Un alt beneficiar al salariului de merit, alături de Zbonea - șeful Poliției Municipale - și și Marcel Oprea - șeful „mascaților” - a fost și șeful de la Serviciul Investigații Criminale (SIC), cel care se ocupă de ancheta în cazul crimei căreia i-a căzut victimă actrița Gabriela Dorgai, pe 10 noiembrie, anul trecut. Spre deosebire de situația de la Satu Mare, la IPJ Mureș un ofițer de la Poliția Rutieră care a refuzat, anul trecut, de patru ori să ia mită, a beneficiat de salariu de merit, dar și de „alte recompense”. Informația ne-a fost dată de șeful Inspectoratului, comisar șef Dumitru Bâltag. DGA a comunicat că, ultima oară, pe 22 decembrie 2014, ofițerul nu a vrut să ia 250 de lei de la un șofer.