Astăzi a fost lansată o nouă ediție a podcastului „Esențial”, disponibil pe canalul de YouTube „HAI România”. Protagonistul a fost Valentin Anghel, fondatorul AVBS Broker de Credite, o companie românească, activă de 17 ani.
Discuția s-a concentrat pe o varietate de subiecte interesante, în special cel legat de francizare. În acest sens, Valentin Anghel a povestit mai multe aspecte relevante. În compania pe care o dețin împreună cu soția sa, Valentin Anghel are un număr de 50 de angajați, cu tot cu angajații francizați.
Ce a condus la reducerea francizelor AVBS Broker
În cadrul podcastului, invitatul a precizat și câte francize au fost date până în prezent, dar și de ce numărul acestora a scăzut brusc. „În acest moment sunt undeva la vreo 47 de francize. Ele au fost și mai multe, au fost aproape 300. Însă, sistemul bancar, ce se întâmplă cu el? Acesta lucrează cu bani. Unde se lucrează cu bani, există și multe probleme. Și atunci, dacă persoana care lucrează în domeniu nu este total integră, pot exista multe probleme.
Să vă dau un exemplu. Sunt persoane care întârzie cu plata ratelor și există și anumite persoane care ajută aceste persoane, care șterg restanțele celor din Biroul de Credite. Se face cumva legal sau la limita legii. Băncile, conform legilor, atunci când raportează o persoană au fost obligate înștiințeze persoana înainte de a o raporta, iar persoana respectivă să ia la cunoștință că a fost înștiințată. Și atunci băncile nu au făcut asta și acum vin avocați și șterg.
Astfel, Valentin Anghel explică care este legătura dintre francizare și această problemă din domeniu. „Dacă noi ne implicăm în acest proces și ajutăm persoanele rău platnice să se șteargă din Biroul de Credit, atunci nu mai suntem în parametrii doriți de instituțiile bancare.”
Apetitul românilor pentru credite
În același timp, invitatul a povestit și despre apetitul românilor pentru credite și cât de mare este acesta. „Apetitul românilor este întotdeauna mare la credite, atâta timp cât apele nu sunt tulburi. Dacă vorbim de începerea războiului în Ucraina sau dacă vorbim de criza din 2008, atunci nimeni nu mai dorea să facă un credit. A fost o perioadă de liniște, ca să-i spunem așa. După care s-a revenit.
Poate oamenii se gândeau că-și cumpără o casă, începe războiul și le dărâmă casa. Fiecare se gândea la diferite probleme. Deci, apetitul românilor există. Plus, s-a temperat puțin atunci când acest IRCC a crescut considerabil. Dar, în acest sens, băncile au venit cu oferte care sunt chiar mai mici decât IRCC-ul. Astfel, au redeschis porțile. În prezent, suntem la un volum anterior intrării în pandemie. De ce spun acest lucru? Pentru că, în pandemie, a crescut mult numărul de credite, cel puțin al celor care doreau să-și cumpere case. Noi în pandemie am lucrat la foc automat.”
Ediția integrală a podcastului „Esențial” poate fi urmărită AICI.