Primarul PNL al municipiului Constanța, Vergil Chițac, s-a interesat de problemele de la Spitalul de Boli Infecțioase chiar la sfârșitul lunii august, cu patru săptămâni înainte de izbucnirea incendiului de la secția ATI a unității medicale, care a condus la moartea a șapte pacienți. Edilul a pus întrebări inclusiv despre nevoile spitalului în ceea ce privește instalațiile de oxigen și cea de stingere a incendiilor.
Primarul Vergil Chițac a transmis, vineri, 1 octombrie, un mesaj prin care a respins acuzațiile potrivit cărora nu ar fi făcut nimic pentru a preveni tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. „Regretul nespus pe care îl simt mă obligă să fiu cât se poate de demn în fața constănțenilor și tuturor românilor și să resping anumite informații și abordări din spațiul public care vin să inoculeze ideea că eu sau administrația pe care o conduc astăzi am stat cu mâinile în sân așteptând să se producă o tragedie”, a declarat, printre altele, primarul Vergil Chițac.
Evenimentul Zilei a intrat în posesia unei înregistrări video a unei ședințe susținute pe data de 31 august 2021, în care edilul municipiului Constanța poartă discuții cu reprezentanți ai unităților sanitare din teritoriu pe tema organizării eficiente a spitalelor astfel încât sistemul de sănătate să poată trece cu brio peste valul patru al pandemiei de COVID-19 și sezonul rece.
Vergil Chițac s-a interesat de instalația de stingere a incendiilor de la Spitalul de Boli Infecțioase în urmă cu o lună
La ședința de pe data de 31 august ar fi trebuit să fie prezentă și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, conf. univ. dr. Stela Halichidis, însă pentru că se afla în concediu, a fost suplinită de directorul medical Cambrea Claudia-Simona. Liberalul de la conducerea Primăriei Constanța s-a interesat de mai multe probleme ale spitalului - materiale sanitare, rezerve de medicamente, rezerve de oxigen, inclusiv de instalația de stingere a incendiilor.
Pentru că managerul spitalului era în concediu, Vergil Chițac a rugat directorul medical să-i transmită mesajul mai departe Stelei Halichidis. Evenimentul Zilei vă prezintă în continuare discuția dintre primarul Constanța și directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase.
„- Eu vreau să discut (...) prima temă: pregătirea sezonului rece. Spitalul Municipal - doamna Halichidis, sunteți aici? Cristina, sun-o pe doamna Halichidis, să intre. Deci ăsta e un alt subiect pe care vreau să-l discut, tot din perspectiva valului patru, cu pandemia, dar o să discut cu domnia sa. Mă interesează dacă au materiale sanitare, dacă au rezerve de medicamente, cum stau cu rezervele de oxigen, cu tot ce înseamnă logistică, dar nu numai. Doamna Halichidis, sunteți?
- Bună ziua, doctorița Halichidis e în concediu, doctorița Cambrea (n.r. Claudia-Simona) sunt, țin locul dumneaei. (n.r. Sunt) directorul medical.
- Pe mine mă interesa să vorbesc cu domnia sa, dar poate nu neapărat să discutăm acum în detaliu (...), dar să transmiteți mesajul ăsta.
- Da.
„Mă interesează să începeți să vă pregătiți și să-mi spuneți ce nevoi aveți - inclusiv legate de instalația de stins incendiul”
- Din perspectiva valului patru și a sosirii iernii, mă interesează ca să începeți să vă pregătiți și să-mi spuneți ce nevoi aveți. Nevoi legate de materiale sanitare, nevoi legate de medicamente, nevoi legate de oxigen, nevoi legate de toate instalațiile pe care le aveți acolo, inclusiv cea de stins incendiul. Da?
- Da, da, da.
- De tot ceea ce înseamnă ca spitalul să fie funcțional.
- Da. Cu materialele sanitare cred că se rezolvă pentru că așteptăm ultimele achiziții pe proiectul acela european. Cu medicamentele, avem probleme cu unul dintre medicamente care este util - tocilizumabul -, dar cred că e o problemă la nivel de țară, nu e numai la noi. Iar vis-a-vis de instalații și de partea cu incendiile, nu prea știu eu să vă spun foarte multe...
- Tocmai de aia nu vreau să purtăm o discuție (...), dar vă rog să transmiteți nu grija - că nu sunt în grijă -, dar preocuparea mea și care ar trebui să fie și a dumneavoastră. Să pregătiți valul patru și sezonul rece cât mai bine posibil, da?
- Da, da, sigur.
- Bine, mulțumesc, doamna doctor!”
Edilul se protejează de acuzații și revolte împotriva sa și a partidului
Dezvăluirile vin în contextul în care primarul PNL Vergil Chițac a solicitat, vineri, printr-un comunicat de presă, să nu se politizeze tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, precizând și că, în situații de criză, este de înțeles ca nemulțumirile să se îndrepte spre autoritățile publice responsabile.
„În momentele de criză este ușor să îți îndrepți nemulțumirile împotriva celor cu responsabilitate din partea autorităților publice. Este o reacție de înțeles și firească. Cu toate acestea, vreau să fiu foarte clar în a-i atenționa pe cei care politizează această tragedie sau pe cei care își transformă frustrările politice în acuze total neinformate împotriva mea sau a altor autorități”, a subliniat Vergil Chițac.
Liberalul a respins acuzațiile potrivit cărora nu ar fi luat nicio măsură pentru a preveni o astfel de tragedie.
„Regretul nespus pe care îl simt mă obligă să fiu cât se poate de demn în fața constănțenilor și tuturor românilor și să resping anumite informații și abordări din spațiul public care vin să inoculeze ideea că eu sau administrația pe care o conduc astăzi am stat cu mâinile în sân așteptând să se producă o tragedie”, a mai transmis primarul Vergil Chițac.
Amintim că incendiul care a izbucnit în secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța a condus la moartea a șapte pacienți. La momentul producerii tragediei, în unitatea medicală erau internați 125 pacienți (5 non-COVID, 120 COVID), dintre care 10 la ATI, potrivit anunțului făcut de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.