Exclusiv. Dîncu, victima furiei lui Zelenski? Amănuntul care a pus capăt mandatului ministrului decorat de președintele Ucrainei. Video

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Fostul ministru al Apărării a fost avansat în 2010 din "fruntaș", direct la gradul de"colonel". Artizanul scamatoriei, celebrul general Gabriel Oprea, foarte generos cu oferirea de grade. Dar biografia sulfuroasă a lui Vasile Dîncu e legată și de o carieră de sociolog preferat al serviciilor secrete. Cum a intrat în coliziune cu Klaus Iohannis, pare să fie un mister, mai ales că este un personaj important în structura politică informală numită de presă și de lumea politică "grupul de la Cluj". Un răspuns ar putea veni din cabinetul de la Kiev.

În podcastul EVZ Play de marți, jurnaliștii Victor Ciutacu, Robert Turcescu și Marius Ghilezan au dezvăluit secretele din biografia sulfuroasă a personajului Dîncu, cel luat în calcul de "grupul de la Cluj" pentru o candidatură la președinția României.

Ce secrete ascunde colonelul Dîncu

Într-un gest destul de rar întâlnit la politicienii noștri, anunțarea demisiei printr-un comunicat de presă, cu aluzii transparente la imposibilitatea de a comunica cu președintele în funcție, Vasile Dîncu susține că a renunțat de bunăvoie la portofoliu. Însă există mari șanse ca demisia sa să fi fost forțată de Klaus Iohannis, în urma nemulțumirii exprimate de președintele Volodimir Zelenski pe marginea declarațiilor controversate ale ministrului, au convenit Turcescu și invitații săi.

presidency.ro

Astfel, în opinia jurnalistului Marius Ghilezan, liderul PSD decorat de Zelenski în luna august pentru merite deosebite în războiul din Ucraina ar fi trecut linia roșie. Ceea ce a dus la o reacție virulentă la palatul Cotroceni, susține jurnalistul.

Ghilezan: Un emisar i-a spus că președintele e foarte nervos

„E interesantă fraza în care a spus că nu a avut puncte de discuții cu președintele. Întrebat de presă după 2-3 ore, n-a mai comentat acest lucru. Înseamnă că nu suntem în stare de război. Dacă ministrul de război nu vorbește cu domnul comandant suprem al forțelor armate înseamnă că e o mimă de stare de război. Din informațiile noastre rezidă că nu prea au stat de vorbă cei doi, ci un emisar bine interesat l-ar fi sfătuit pe Dîncu că președintele e foarte nervos. Domnul colonel Dîncu a fost să reprezinte țara săptămâna trecută și  n-a fost niciun șucăr (...)", a observat Ghilezan.

Sursa: G4media.ro

‚Nu s-ar fi sesizat UM-urile de presă dacă Zelenski nu s-ar fi rățoit în public"

Jurnalistul bănățean apreciază că mai degrabă unui factor de influență extern i se poate imputa decizia intempestivă a ministrului social-democrat. „Eu cred că e un factor mai degrabă extern. Vasile Dâncu a fost  premiat de actorașul cel viteaz, eroul planetei Zely. (...) Nu s-ar fi întâmplat nimic, nu s-ar fi sesizat UM-urile de presă dacă marele luptător Volodimir Zelenski nu s-ar fi rățoit în public împotriva lui. Dintr-odată a devevenit un erou planetar în condițiile în care a fost decorat de Zelenski. Trebuie să vină scrisoarea în plic euro-atlantică sau de la Bruxelles", a mai adăugat editorialistul România Liberă.

De menționat, potriovit lui Robert Turcescu, că decorația oferită de liderul Ucrainei fostului demnitar nu a fost acordată nici măcar lui Bogdan Aurescu, un susținător fidel al cauzei Ucrainei.

Din perspectiva lui Victor Ciutacu, forțarea demiterii politicianului este nejustificată, căci acesta a props o soluție decentă în favoarea păcii. „A avut o declarație decentă, dar ar fi vorba și despre niște tovărășii cu francezii, în detrimentul americanilor (n.r. - în afacerea corvetelor), la nivel militar. Poți să-l dai afară pentru prestația de la Ministerul Apărării, sau pentru că nu îl mai susține propriul partid, dar nu pentru că a dat o declarație de bun simț”, a subliniat Ciutacu în studioul EVZ-Capital.

Emisiunea integrală: