Fostul prim-ministru Victor Ponta a intrat în arena EVZ-Play cu informaţii în exclusivitate din culisele politicii românești. Invitatul lui Robert Turcescu
Discuţia e însă dincolo de graniţele României pentru că Victor Ponta a călătorit în ultimii ani foarte mult în Turcia, a învăţat chiar limba turcă şi are o perspectivă aparte despre Erdogan şi politica lui. În podcastul EVZ, politicianul a explicat de ce s-a apucat să învețe limba turcă. Motivația sa se leagă de faptul că s-a lansat în afaceri. Nu face însă niciun fel de afaceri cu statul, după cum a ținut să precizeze.
„Ne-am umplut de dosare când am luat banii europeni"
În noua sa calitate de antreprenor, Ponta a descris calvarul birocratic cu care se confruntă oricine se implică în afaceri în România. „În România nu există nimic mai greu decât să obții o hârtie, vorbesc din partea de business. Oamenii îmi spun, pe bună dreptate, nu vreau să semnez că nu vreau să ajung la DNA. Dacă semnez da, nu contează că e legal, vine Curtea de Conturi. Ăsta e efectul". Context în care a adus în discuție inițiativa recentă a Procurorului european Laura Codruta Kovesi de a bloca investiții, de exemplu, folosind un motiv care nu s-a confirmat ulterior. „Ne-am umplut de dosare când am luat banii europeni. Au venit români, care acum sunt la Bruxelles, să ne facă dosar", a precizat Ponta continuând:
„Mi-am permis să spun că doamna Kovesi a făcut mai mult rău decât Armata Roșie în România pentru că au rămas ani de zile urmele. Ea cu gașca din jur, care e la Bruxelles acum". Victor Ponta a menționat, de asemenea, o decizie de compensare materială pentru președinta Înaltei Curți anchetată pe nedrept doi ani. Compensare care în cazul altor anchetați abuziv nu s-a repetat. „Cei 500.000 lei pe care statul îi va da doamnei Corbu ar trebui imputați procurorului", a afirmat politicianul, fost președinte PSD.
Ponta spune pas alegerilor prezidențiale din 2024
Evident, moderatorii Dan Andronic şi Robert Turcescu au vrut să afle de la fostul premier dacă intenţionează să mai revină în politică. Acesta a a dat un răspuns care exclude destul de ferm varianta unei noi candidaturi la scrutinul din 2024. În calitate de președinte al Pro România, politicianul se dedică găsirii variantelor optime pentru ca formațiunea să revină la guvernare odată cu alegerile din 2024, a punctat invitatul.